ANALIZĂ XTB ROMÂNIA:Investiţiile în sectorul IT - oportunităţi şi provocări în 2023

G.D.
Piaţa de Capital / 25 noiembrie

Sursa foto: Synergy Research

Sursa foto: Synergy Research

"Se estimează că piaţa de cloud computing va creşte la 832 de miliarde de dolari până în 2025. În pofida încetinirii performanţelor sectorului tehnologic în 2022, veniturile din cloud depăşesc în continuare marjele celorlalte segmente", se arată într-o analiză detaliată a casei de brokeraj XTB România, conform unui comunicat remis redacţiei.

Cloud computing - viitorul digitalizării?

Potrivit sursei citate, cantitatea tot mai mare de date digitale produse, tendinţele de lucru de la distanţă folosind noile tehnologii şi optimizarea costurilor întreprinderii determină tot mai multe companii să utilizeze serviciile de cloud computing.

În timp ce pandemia a fost catalizatorul ascensiunii serviciilor de cloud, cu mult înainte de 2020, soluţiile cloud erau deja proclamate drept "următorul subiect important" în sectorul IT.

Popularitatea acestor servicii în afaceri continuă să crească.

Tehnologia permite companiilor să stocheze servere şi date off-site, în centre de date securizate pe care utilizatorii le pot accesa prin Internet.

Cloud-ul permite companiilor să îmbunătăţească experienţa clienţilor, să mărească productivitatea, să reducă costurile şi să ajute la generarea de venituri, permiţând un timp de lansare pe piaţă mai rapid.

Există mai multe tendinţe globale cheie inter industriale care stimulează adoptarea cloud-ului. Sectorul cloud computing este împărţit în sectoare cheie conexe: centre şi baze de date, inteligenţă artificială şi învăţare automată, stocare, securitate a dispozitivelor, reţele şi calcul.

Mai multe cloud-uri

Companiile care nu doresc să-şi partajeze toate datele cu un singur furnizor pot folosi mai multe cloud-uri, diferite companii în acelaşi timp, subliniază sursa citată.

Aceasta este văzută ca o modalitate sigură din punct de vedere strategic de optimizare pentru nevoi specifice şi este adesea mai rentabilă. De asemenea, ajută la evitarea dependenţei de un singur furnizor, reduce costul operaţiunilor software şi capacitatea de stocare.

Firma de analiză Gartner prezice că până în 2025, 90% dintre întreprinderi vor avea implementate soluţii multi-cloud, iar furnizorii de cloud mai mici, precum Snowflake şi Cloudflare, ar putea să beneficieze de acest lucru.

Peste 90% din toate sarcinile de lucru ale afacerii sunt acum procesate în cloud (75% sunt SaaS).

Google Drive este cel mai mare serviciu de stocare în cloud, cu peste 2 miliarde de utilizatori.

Dominaţia Americii de Nord

America de Nord domină piaţa de cloud computing, reprezentând mai mult de 60% din piaţa globală de cloud.

Dintre toate companiile, se remarcă giganţii tehnologici Microsoft (Azure) şi Google (Google Cloud), a căror cotă din venituri se situează imediat după Amazon (AWS) şi a crescut exponenţial din 2018.

Pe de altă parte, Amazon Web Services nu a fost capabil să-şi majoreze cota de venituri de pe piaţa de cloud computing faţă de concurenţii săi de la începutul anului 2018.

În ceea ce priveşte companiile mai mici, ponderea lor din veniturile globale din cloud a scăzut de-a lungul anilor şi este acum aproximativ 22%, comparativ cu 37% în 2018.

Aproape 61% din venituri sunt generate de cei mai mari trei jucători de pe piaţă, adică Amazon, Microsoft şi Google (Alphabet), subliniază sursa citată.

Microsoft (MSFT.US) - Azure

O piaţă de computere în scădere, factorii macroeconomici şi un dolar american puternic au încetinit creşterea veniturilor Microsoft la niveluri nemaivăzute în cinci ani. Cu toate acestea, compania a reuşit să depăşească aşteptările analiştilor în al treilea trimestru al anului.

De ce? În primul rând, datorită cloud computing-ului. Sectorul conduce afacerile Microsoft.

Veniturile din cloud în T3 2022 au fost de 25,7 miliarde de dolari, ceea ce a reprezentat mai mult de jumătate din veniturile totale ale Microsoft.

Veniturile Azure au crescut cu 35% de la an la an, comparativ cu o creştere de 50% cu un an mai devreme.

În pofida încetinirii creşterii, cloud computing nu a "eşuat" la fel de mult ca celelalte segmente de afaceri ale companiei, cum ar fi LinkedIn, a cărui creştere a încetinit la 17% faţă de 42% cu un an mai devreme.

Se aşteaptă ca integrarea în curs de desfăşurare a cloud-ului Azure să ajute şi platforma de dezvoltatori achiziţionată de Microsoft, Github, care are aproape 90 de milioane de utilizatori.

Microsoft se aşteaptă la marje nete uşor mai mici de la Azure pe termen scurt, parţial din cauza costurilor mai mari ale energiei, pe care Microsoft le-a estimat la aproximativ 250 de milioane de dolari în cheltuieli suplimentare în fiecare trimestru al anului.

Cu toate acestea, analizând cota de piaţă în creştere a cloud computing şi scăderea cu aproape 40% a preţului acţiunilor Microsoft, putem presupune că afacerea devine mai atractivă la evaluările actuale.

Investiţiile în sectorul IT - oportunităţi şi provocări în 2023

Sursa:xStation5

Alphabet (GOOGL.US) - Google Cloud

Cel mai mare avantaj al soluţiilor cloud de la Google este, fără îndoială, gama largă de aplicaţii din infrastructura de instrumente a companiei. De asemenea, sistemul transparent de costuri poate să încurajeze.

Soluţiile cloud de la Google sunt destinate celor mai mari întreprinderi. Soluţiile indisponibile de la concurenţi, cum ar fi organizarea eficientă a ierarhiilor în activitatea de proiect şi automatizarea sau comprimarea datelor selectate, fac posibilă accelerarea

Ponderea segmentului Cloud în structura generală a veniturilor Google este încă marginală. Acest aspect poate fi privit ca un atuu, pentru că există încă loc semnificativ de creştere, dar şi ca un dezavantaj.

Cifrele pentru T3 2022 au arătat o creştere de la an la an de aproape 38% a veniturilor acestui segment, se menţionează în comunicat.

Investiţiile în sectorul IT - oportunităţi şi provocări în 2023

Sursa: xStation 5

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro