ANALIZĂ XTB ROMÂNIA:Putin îi sperie pe investitori - pieţele încep să includă în preţuri riscul unui război în Ucraina

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 ianuarie

Putin îi sperie pe investitori - pieţele încep să includă în preţuri riscul unui război în Ucraina

Gazprom şi principalele bănci ruseşti, vizate de sancţiuni

Dispoziţiile optimiste din pieţele financiare de la începutul noului an nu au fost de durată, iar pieţele încep să includă în preţuri, printre altele, riscul unui război între Ucraina şi Federaţia Rusă, arată specialiştii XTB România într-o analiză remisă Redacţiei. Potrivit casei de brokeraj, principalul indice bursier rusesc - RTS50 - a scăzut cu 30% în ultima perioadă, în ciuda creşterii preţurilor mărfurilor care susţin în mod tradiţional acţiunile ruseşti.

"Trebuie amintit că tensiunile din jurul Ucrainei persistă deja de 8 ani. Acestea au început cu schimbări democratice în ţară după răsturnarea preşedintelui Victor Ianukovici. Deşi Ucraina şi-a declarat independenţa în 1991, Rusia încă vede ţara ca o zonă de influenţă strategică şi cea mai importantă dintre republicile ex-sovietice. Situaţia a dus la anexarea Peninsulei Crimeea, decizie pe care Europa şi Statele Unite nu au reuşit să o oprească, şi la acţiunile militare ruseşti ulterioare din partea de est a Ucrainei. Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina nu au fost «cap de afiş» în media în ultima perioadă, dar încercările Kievului de a crea relaţii mai strânse cu Occidentul au provocat Rusia să ia din nou măsuri. (...) Adevărul este că Europa de Vest este parţial de vină pentru situaţia actuală. Politica energetică ambiţioasă combinată cu o abordare naivă a politicii externe a Rusiei, a făcut Europa din ce în ce mai dependentă de importurile de produse energetice din Rusia. În timp ce 30% din importurile europene de gaze naturale veneau din Rusia în urmă cu un deceniu, acum ponderea Rusiei în importurile europene de gaze a crescut la aproape 47%. Aceasta este o carte puternică pe care Rusia o poate folosi în jocurile sale politice. Acest lucru este valabil mai ales acum, când creşterea preţurilor mărfurilor alimentează inflaţia, ceea ce face situaţia inconfortabilă pentru liderii europeni", arată analiştii XTB România.

Potrivit XTB România, cele mai puternice corecţii la bursa de la Moscova le-au înregistrat titlurile Gazprom şi cele ale instituţiilor financiare, asta în condiţiile în care aceste companii riscă să fie cele mai afectate de sancţiunile internaţionale care ar fi aplicate de Vest în răspuns la un conflict armat cu Ucraina.

"Pieţele au început să trateze serios potenţialul război dintre Rusia şi Ucraina. Reacţia actuală a pieţelor a depăşit-o deja pe cea din 2014, când a fost anexată Peninsula Crimeea. Principalul indice bursier rusesc RTS50 a scăzut cu 30%, chiar şi în ciuda creşterii preţurilor mărfurilor care susţin în mod tradiţional acţiunile ruseşti. Printre companiile care se depreciază cel mai tare se numără instituţii financiare care riscă să fie vizate de sancţiuni, - adică interzicerea băncilor ruseşti din sistemele financiare globale -, precum şi Gazprom, care a beneficiat până acum de turbulenţele de pe piaţa gazelor naturale", arată analiza XTB România.

Un conflict prelungit între Rusia şi Ucraina, chiar şi unul îngheţat, poate însemna preţuri mari la gaze în Europa până când situaţia se va calma

Specialiştii XTB subliniază că riscurile geopolitice sunt deobicei foarte binare în ceea ce priveşte rezultatul din pieţele financiare.

"Reacţia pieţei tinde să fie pe termen scurt şi situaţia revine rapid la normal odată ce investitorii văd că scenariile cele mai pesimiste au fost evitate. Cu toate acestea, nu suntem încă în acel punct", potrivit XTB.

Totodată, analiştii casei de brokeraj notează că un conflict militar între Rusia şi Ucraina va aduce pierderi nejustificate de vieţi omeneşti şi pagube economice majore pentru toate părţile implicate.

"În timp ce China este cel mai mare partener comercial al Ucrainei, Polonia şi Germania s-au clasat pe locul 2 şi, respectiv, pe locul 4, în ceea ce priveşte importurile. Exporturile sunt de asemenea importante, mai ales acum când economia globală se luptă cu deficite. Polonia, Germania, Italia, Ţările de Jos şi Spania se află toate pe locuri fruntaşe în ceea ce priveşte exporturile. Rezervele de gaze naturale joacă, de asemenea, un rol major în conflict. Rusia limitează de luni de zile aprovizionarea cu gaze naturale către Europa. Statele Unite încearcă să ofere Europei surse alternative de materie primă, dar o schimbare completă de la gazul rus pare nerealistă. Exporturile suplimentare de GNL (gaz natural lichefiat) din SUA către Europa ar putea ajuta la scăderea preţurilor, dar SUA nu poate înlocui pe deplin gazul rusesc, mai ales pe termen scurt. În primul rând, contractele privind furnizarea de gaze naturale sunt de obicei pe termen lung, în special în Asia, prin urmare Statele Unite pot să nu aibă suficiente mărfuri pentru a satisface cererea clienţilor actuali şi ai Europei", se mai arată în analiza XTB România.

Chiar dacă SUA ar fi avut suficient gaz pentru a acoperi cererea suplimentară din Europa, mai arată specialiştii XTB, ţările Uniunii Europene s-ar putea să nu aibă infrastructura adecvată pentru a sprijini exporturile crescute de GNL din SUA.

"Partea bună este că e foarte puţin probabil ca Rusia să ia acţiuni atât de radicale. 75% din exporturile ruseşti sunt direcţionate către Europa - prin urmare, un «all-in» va provoca daune semnificative pe termen lung economiei Rusiei. Scenariul mai probabil este că părţile în conflict vor încerca să se «tatoneze» reciproc, ceea ce, totuşi, poate însemna preţuri destul de mari la gaze în Europa până când situaţia se va calma", conchid analiştii XTB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro