ANAT: Este inadmisibil ca turiştilor români - cetăţeni UE - să li se interzică intrarea în Mexic fără niciun motiv justificat

Comunicate de presă / 3 februarie 2021

Este inadmisibil ca turiştilor români - cetăţeni UE - să li se interzică intrarea în Mexic fără niciun motiv justificat

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) înaintează protestul său oficial către Ambasada Statelor Unite Mexicane în România, pentru abuzurile la care sunt supuşi turiştii români - cetăţeni ai Uniunii Europene - de către autorităţile mexicane, fiindu-le refuzată intrarea în ţară atât pe aeroportul din Mexico City, cât şi din Cancun, se arată într0un comunicat trimis redacţiei.

"Grupurile de turişti sau turiştii individuali sosiţi în ultimele zile în Cancun, cu diverse companii aeriene, au fost opriţi la frontieră şi li s-a refuzat intrarea în ţară, fără niciun motiv. Nu este prima dată când Mexicul ia acest tip de măsuri, abuzive, împotriva turiştilor români. Turiştilor li se confiscă paşapoartele şi telefoanele, sunt ţinuţi închişi în condiţii necorespunzătoare, indiferent de vârstă. Evident, nici una dintre măsurile de protecţie anti-covid nu sunt respectate. Dorim să ştim de ce guvernul mexican se comportă în acest mod cu turiştii români şi cine va suporta daunele materiale generate şi pierderile generate de aceste abuzuri", declară Alin Burcea, vicepreşedinte ANAT.

Mexic devenise una dintre destinaţiile exotice solicitate de către turiştii români în acest sezon, în special datorită faptului că nu se solicită test PCR covid-19 şi nu este nevoie de carantină de 14 zile la revenirea în ţară. An de an, câteva mii de turişti români aleg această ţară pentru petrecerea vacanţelor. La ora actuală, sute de turişti români, care au efectuat rezervări prin agenţii de turism româneşti, care au parteneri locali în Mexic, sunt nevoiţi să renunţe la serviciile achitate şi să se întoarcă în ţară fără nicio explicaţie. ANAT se întreabă cine va compensa pierderile generate de această situaţie, ţinând cont că avem o situaţie de neconceput - o decizie unilaterală a statului mexican de a nu primi turişti români în această ţară, fără nicio argumentare, alături de un tratament revoltător aplicat cetăţenilor români. Pe de altă parte, nu este prima dată când turiştii români sosiţi în grupuri organizate sunt puşi în faţa unei astfel de situaţii, astfel de abuzuri având loc de mai multe ori în ultimii ani.

Comunicatul aminteşte că România este membru al Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, iar autorităţile Statelor Unite Mexicane ar trebui să trateze cetăţenii României precum orice cetăţean U.E.

"Se ştie că U.E. reprezintă unul dintre principalii emitenţi turistici din lume, Mexic fiind vizitat în 2019 de circa 1,5 milioane de turişti din U.E. ANAT se întreabă cum ar reacţiona state precum Germania, Spania sau Franţa, dacă proprii cetăţeni, în calitate de turişti, ar fi supuşi unei asemenea discriminări. Suntem de acord că fiecare stat are propriile reguli de frontieră şi sunt cazuri când anumiţi vizitatori, indiferent de cetăţenie, pot fi refuzaţi la frontieră din motive întemeiate, individualizate, dar ni se pare inadmisibil ca această situaţie să se aplice unor grupuri întregi de turişti doar pe seama cetăţeniei şi tocmai de aceea aşteptăm explicaţii. În contextul pandemiei dar şi în general, este revoltător ca un grup organizat de turişti care respectă legislaţia în vigoare şi care cheltuiesc sume importante în ţara de destinaţie să fie respins fără niciun argument. Respingerea unor grupuri întregi de turişti pentru - aşa cum au justificat autorităţile mexicane - lipsa actelor complete ori răspunsuri ezitante sau neconforme la interviuri ne pune un mare semn de întrebare şi ne trimite cu gândul la o mare discriminare şi la lezarea drepturilor unor cetăţeni ai Uniunii Europene.

Nu am auzit de situaţii în care grupuri de turişti din Mexic, dacă respectă legislaţia europeană, să fie discriminate atunci când vizitează un stat al Uniunii Europene şi, cu atât mai mult, să vorbim şi despre sechestru. Şi ne îndoim că turiştii mexicani au avut parte de asemenea tratamente, dacă au trecut graniţa legal, vizitând alte ţări latine (aşa cum este şi Mexicul) europene, precum Italia, Spania, Franţa sau România", relatează sursa citată.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism aşteaptă urgent un răspuns cât mai argumentat din partea Ambasadei Statelor Unite Mexicane privind acest grav incident. De asemenea, ANAT a solicitat şi Ministerului român al Afacerilor Externe să intervină cât mai rapid pentru clarificarea şi rezolvarea situaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb