ANDPDCA:Valoarea standardelor de cost pentru serviciile sociale a fost actualizată după cinci ani

G.U.
Miscellanea / 28 mai 2020

Maria Mădalina Turza-Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii

Maria Mădalina Turza-Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii

Valoarea standardelor de cost pentru serviciile sociale a fost actualizată după cinci ani, anunţă Autoritatea Naţională Pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, precizând că, pe diferitele tipuri de servicii de care beneficiază copii, adulţi cu dizabilităţi, persoane vârstnice îngrijite în instituţii sau la domiciliu şi victime ale violenţei domestice, se înregistrează creşteri între 44-98%, potrivit News.ro.

"După cinci ani de îngheţare a valorii standardelor de cost pentru serviciile sociale, Guvernul a aprobat astăzi actualizarea acestora pentru toate categoriile vulnerabile de beneficiari: copii, adulţi cu dizabilităţi, persoane vârstnice îngrijite în instituţii sau la domiciliu şi victime ale violenţei domestice", a transmis, joi, Autoritatea Naţională Pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA).

Hotărârea stabileşte valoarea reală a costurilor de îngrijire, supraveghere, întreţinere, asistenţă, abilitare şi reabilitare a tuturor categoriilor vulnerabile din serviciile sociale.

Procentual, actualizarea cheltuielilor pe diferitele tipuri de servicii înregistrează o creştere care variază între 44% şi 98%.

Astfel, valoarea cheltuielilor pentru copiii cu dizabilităţi din casele de tip familial a crescut de la 33.955 de lei pe an la 65.119 lei pe an. La copiii fără dizabilităţi din casele de tip familial, valoarea cheltuielilor a crescut de la 25.955 lei pe an, la 42.410 lei pe an. Pentru adulţii cu dizabilităţi găzduiţi în Centrele de Îngrijire şi Asistenţă (CIA), valoarea cheltuielilor a crescut de la 33.828 lei pe an la 66.852 lei pe an. În ceea ce priveşte valoarea cheltuielilor cu persoanele vârstnice dependente, îngrijite în servicii rezidenţiale, aceasta a crescut de la 23.784 lei pe an, la 50.554 lei pe an.

Conform ANDPDCA, noile standard de cost includ o serie de elemente de noutate, care contribuie la creşterea calităţii serviciilor sociale furnizate: stabilirea valorii cheltuielilor aferente echipelor mobile care oferă servicii de abilitare şi reabilitare la domiciliu copiilor cu dizabilităţi, diferenţierea valorii cheltuielilor efectuate pentru adulţii cu dizabilităţi pe tipuri de locuinţe protejate, în funcţie de gradul de autonomie al acestora, diferenţierea valorii cheltuielilor efectuate în serviciile rezidenţiale pentru vârstnici, în funcţie de gradul de dependenţă al acestora, crearea cadrului legal necesar pentru stimularea externalizării serviciilor sociale către furnizorii privaţi de servicii sociale acreditaţi.

Impactul financiar al acestor măsuri este de 607.172.000 delei.

ANDPDCA arată că ultima modificare a standardelor minime de cost a avut loc în anul 2015, prin Hotărârea de Guvern nr. 978 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale şi a nivelului venitului lunar pe membru de familie în baza căruia se stabileşte contribuţia lunară de întreţinere datorată de către susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele rezidenţiale.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro