Angajaţii de la Metrou continuă protestele

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 28 august 2018

Membrii Unităţii Sindicatul Liber din Metrou (USLM) au intrat în a doua săptămână de proteste. În primele două zile ale acestei săptămâni, angajaţii de la metrou protestează în faţa Palatului Victoria, sperând ca guvernul va lua în considerare doleanţele lor, pe care le-au exprimat şi săptămâna trecută, când timp de patru zile au pichetat sediul Ministerului Transporturilor.

Aceştia acuză lipsa de personal în sectorul siguranţei transportului, unde ar fi nevoie de angajarea a încă 700 de persoane, deficitul bugetar de 95 milioane lei, pierderea procesului cu firma ASTALDI şi încetarea contractului cu Sindomet Serv SRL pentru spaţiile comerciale din staţiile de metrou.

La sfârşitul săptămânii trecute, după întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanţii angajaţilor, ministrul de resort, Lucian Şova a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă: "Principala revendicare a USLM este prelungirea contractului de închiriere a spaţiilor comerciale din staţiile de metrou între Sindomet şi Metrorex, care expiră la finalul lunii septembrie a.c. Ministrul Transporturilor, Lucian Şova consideră că administraţia Metrorex are obligaţia să îşi optimizeze veniturile, inclusiv pe cele obţinute din închirierea spaţiilor comerciale. Discuţiile des-pre aceste spaţii comerciale sunt încheiate din punc-tul de vedere al Ministerului Transporturilor".

Pe de altă parte, sindicaliştii USLM au precizat că este necesară reînnoirea contractului de asociere în participaţiune privind spaţiile comerciale din staţiile de metrou, deoarece o mare parte din suma obţinută de firma Sindomet Serv SRL se duce către întreţinerea unităţii de relaxare şi balneo-climaterice din staţiunea Buşteni, de care beneficiază, în concediu, cei aproape 5.000 de salariaţi ai societăţii Metrorex. De asemenea, USLM susţine că doreşte să realizeze o astfel de unitate şi pe litoral.

Referitor la angajarea a încă 700 de oameni, Metrorex a precizat că se aşteaptă avizarea de către Ministerul Transporturilor a memorandumului încheiat cu sindicatul şi emiterea unei hotărâri de guvern care să permită în primă fază angajarea a aproximativ 350 de persoane la metrou.

Cu toate acestea, Ion Rădoi, preşedintele USLM este nemulţumit şi susţine că lipsa de personal privind siguranţa poate cauza în subteran adevărate tragedii. Conform acestuia, un tren de metrou cu 2.000 de călători la bord a fost la un pas de a deraia, în urmă cu două săptămâni, în urma unei defecţiuni apărute la sistemul de direcţie.

El a adăugat că, în afara acestei probleme, în urmă cu trei săptămâni, a avut loc un incident similar, însă la un tren care era în curs de a se retrage şi nu circula cu călători.

Referitor la riscul producerii unui accident, Ion Rădoi a menţionat că s-a ajuns la acest punct "pentru că acei oameni care fac licitaţiile pentru trenuri, care fac recepţia trenurilor şi trebuie să fie atenţi la tot din punct de vedere tehnic, sunt interesaţi de ei, nu de metrou, nu de români şi România. Nu ţin cont de faptul că este o unitate subvenţionată şi că sunt banii românilor acolo. Ei pun, din punctul meu de vedere, carul înaintea boilor, interesul lor, nu interesul Româ-niei şi al responsabilităţii pe care o au".

Preşedintele USLM a menţionat că, după 17 octombrie, când va expira contractul colectiv de muncă, sindicatul nu exclud, declanşarea grevei generale, dacă solicitările lor nu sunt rezolvate până atunci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2444
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8603
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.8836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro