ANM:Starea de vegetaţie a culturilor agricole va fi, în general, bună şi medie

Adina Lateş
Companii / 11 noiembrie 2015

Ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura normal pe majoritatea suprafeţelor agricole, starea de vegetaţie a plantelor fiind, în general, bună şi medie, potrivit prognozei agrometeorologică, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) şi valabilă în 11 - 17 noiembrie.

În intervalul menţionat va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Astfel, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 4 şi 19 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind cuprinse între un grad şi 11 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole.

De asemenea, temperatura maximă a aerului se va situa între 9 şi 24 de grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, în timp ce minima aerului va fi cuprinsă între zero şi 13 grade Celsius, la nivelul întregii ţări.

La nivelul solului agricol (adâncimea de 10 cm), temperatura medie diurnă va prezenta valori cuprinse între 6 şi 18 grade Celsius, în toate zonele de cultură, favorabile continuării proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă semănate până în prezent. În următorul interval se prognozează ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.

Potrivit ANM, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare şi local apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în nordul şi nord-estul Moldovei, centrul şi sudul Dobrogei, estul Munteniei, nord-estul Banatului, sud-vestul Transilvaniei.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole şi în condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal pe majoritatea suprafeţelor agricole, starea de vegetaţie a plantelor fiind în general bună şi medie.

În funcţie de data semănatului, culturile de orz şi grâu de toamnă vor înregistra fazele de germinare (60-100%), răsărire (30-100%), apariţia frunzei a treia (20-100%) şi înfrăţire (10-40%), iar sub aspect fenologic, rapiţa semănată în epoca optimă se va afla la răsărire (20-100%) şi înfrunzire (4-13 frunze), în aproape toate regiunile agricole.

Totodată, speciile pomicole şi viticole îşi vor continua maturarea lemnului/coardelor şi îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor, în toate plantaţiile.

Lucrările agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturi vegetale, arături de toamnă, fertilizări) se vor desfăşura în condiţii bune, conform prognozei de specialitate.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9427
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1775
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4791
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.2027

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro