ANOSR a transmis Parlamentului mai multe amendamente la legile educaţiei naţionale

D.T.
Miscellanea / 30 martie

ANOSR a transmis Parlamentului mai multe amendamente la legile educaţiei naţionale

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis Parlamentului mai multe amendamente la legile educaţiei naţionale, ei precizând că forma actuală a legii permite prescrierea abaterii de la normele de etică, prin plagiat, în cazul unei teze de doctorat, în termen de 1 an de la obţinerea titlului de doctor, ceea ce consideră inacceptabil, informează News.ro.

"Având în vedere adoptarea proiectului Legii Învăţământului Superior de către Guvernul României, ANOSR lansează astăzi public amendamentele la forma actuală a acestuia, transmiţându-le, totodată, senatorilor şi deputaţilor din toate partidele politice din Parlamentul României, şi solicită acestora integrarea propunerilor studenţilor în forma finală a legii. ANOSR consideră că proiectul aduce anumite măsuri benefice pentru studenţi, însă susţine că acesta poate fi îmbunătăţit în vederea consolidării unui învăţământ superior de calitate", transmite organizaţia.

ANOSR "salută integrarea în proiectul legii, astfel cum acesta a fost adoptat în Guvern, a următoarelor propuneri ale federaţiei: creşterea cuantumului burselor şi corelarea alocaţiei bugetare cu salariul minim pe economie; creşterea reducerii acordate la transportul feroviar la 90%; eliminarea posibilităţii renunţării unilaterale la titlul de doctor; creşterea ponderii studenţilor în comisiile de etică şi asigurare a calităţii la 25%; includerea studenţilor în organismele funcţionale care exercită atribuţii între şedinţele Consiliului facultăţii, Senatului sau Consiliului de administraţie, constituite la nivelul universităţilor; acordarea dreptului organizaţiilor studenţeşti de a beneficia gratuit de spaţii pentru sediile sociale; obligativitatea asigurării accesului la internet wi-fi în întreg spaţiul universitar; publicarea CV-urilor tuturor cadrelor didactice şi de cercetare, titulare şi asociate, pe website-urile universităţilor".

ANOSR susţine integrarea în forma finală a legii a tuturor amendamentelor formulate, însă accentuează importanţa câtorva propuneri ce vizează buna guvernanţă în universităţi, asigurarea unui învăţământ superior incluziv şi etica şi integritatea academică, adaugă sursa.

Astfel, legat de buna guvernanţă în universităţi, ANOSR susţine limitarea mandatelor rectorilor instituţiilor de învăţământ superior la maximum 8 ani şi maximum 2 mandate.

"ANOSR îşi menţine punctul de vedere exprimat încă din anul 2011 privind nevoia de a asigura un climat democratic în mediul universitar prin limitarea mandatelor rectorilor. De asemenea, faţă de presupusa retroactivitate a legii, ANOSR atrage atenţia asupra faptului că aceasta este o temă falsă, legiuitorul având dreptul să includă în calculul limitei maxime a funcţiilor de conducere perioadele anterioare adoptării legii, chiar şi în ipoteza, pe care ANOSR nu o susţine, a creşterii duratei acestora", precizează Asociaţia.

ANOSR militează pentru respectarea proporţiei de implicare a studenţilor în procent de 25% şi în alegerea rectorilor, în componenţa consiliilor de administraţie, a consiliilor şcolilor doctorale şi a comisiilor consultative ale Ministerului Educaţiei, transparentizarea activităţii instituţiilor de învăţământ superior prin publicarea obligatorie, pe site-urile proprii, a tuturor hotărârilor organelor de conducere, reglementarea incompatibilităţilor între funcţiile publice politice şi funcţiile de conducere din mediul universitar, precizează sursa.

Referitor la asigurarea unui învăţământ superior incluziv, ANOSR propune menţinerea taxelor de şcolarizare nemodificate pe toată durata normală a unui ciclu de studii pentru aceeaşi promoţie de studenţi şi subvenţie specifică alocată de la bugetul de stat pentru serviciile de consiliere a studenţilor.

În privinţa eticii şi integrităţii academice, ANOSR solicită "clarificarea unor reglementări în domeniul eticii şi integrităţii academice".

"Aşa cum am arătat anterior, forma actuală a legii permite prescrierea abaterii de la normele de etică, prin plagiat, în cazul unei teze de doctorat, în termen de 1 an de la obţinerea titlului de doctor, ceea ce ANOSR consideră inacceptabil", precizează Asociaţia Studenţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6864
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1446
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7433
Gram de aur (XAU)Gram de aur282.2442

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb