ANPC a câştigat în prima instanţă procesul intentat de Procredit Bank, referitor la sancţiunile aplicate în urma controlului

F.D.
Bănci-Asigurări / 12 februarie

ANPC a câştigat în prima instanţă procesul intentat de Procredit Bank, referitor la sancţiunile aplicate în urma controlului

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au anunţat, luni, că au câştigat în prima instanţă procesul intentat de Procredit Bank, în legătură cu sancţiunile aplicate în urma controlului în urma căruia unitatea bancară fusese amendată cu 50.000 de lei, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Reprezentanţii ANPC au transmis, luni, că Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a decis, pe 9 februarie 2024, în dosarul nr. 25507/299/2023, că menţine dispoziţiile procesului verbal de constatare a contravenţiei, pe care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) l-a emis către Procredit Bank SA şi care a fost contestat de operatorul economic, în instanţă.

În urma acţiunii de control desfăşurată de ANPC, în luna aprilie 2023, la banca respectivă, comisarii au constatat nereguli, care au impus aplicarea unei amenzi contravenţionale în valoare de 50.000 lei.

"În urmă cu nu foarte mult timp, eram numiţi analfabeţi funcţional, culmea, de către oameni legaţi direct sau indirect de sistemul bancar. Ni se explica atunci cât de nepregătiţi sunt colegii mei şi eu personal, în raport cu creditele date consumatorilor

Iată că o primă instanţă îmbrăţişează punctul Autorităţii de vedere şi dă dreptate consumatorilor.

Povara financiară a unora este beneficiul altora, cei care au sponsorizat tirul afirmaţiilor împotriva noastră.

Există dreptate şi pentru căţei, chiar dacă dulăii nu vor!" - a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Echipa de control a solicitat trei contracte de credit pentru fiecare tip de produs acordat în perioada 2019-2022, care a înregistrat cel puţin o rambursare parţială în avans, şi trei contracte de credit cu rambursare totală în avans.

"După analizarea acestora, a fost identificată o practică comercială incorectă - respectiv, o acţiune înşelătoare, utilizând informaţii false sau inexacte şi un mod de prezentare înşelător, de natură a induce în eroare sau susceptibile să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, fie îl determină, fie este susceptibil a-l determina să ia o decizie de tranzacţionare pe care, altfel, nu ar fi luat-o, aşa cum este aceasta definită de legiuitor", au transmis reprezentanţii ANPC.

Comisarii ANPC au propus, de asemenea, măsura de încetare a practicii comerciale incorecte de către operatorul economic financiar-bancar, prin care se impune emiterea unor noi grafice de rambursare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale pe întreaga perioada de creditare în raport cu dobânda aferentă creditului, astfel încât consumatatorii medii să poată beneficia de egalitatea dintre părţile contractului, dar şi pentru existenţa echilibrului contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacţionare în cunoştinţă de cauză şi de a anticipa orice cost sau metodă de calcul înşelător.

Ca urmare a contestării de către operatorului economic a actului administrativ aplicat de ANPC, fapt care a dus la suspendarea aplicării sancţiunilor pe care acesta le conţine, instanţa a respins plângerea contravenţională formulată, ca neîntemeiată şi a menţinut dispoziţiile procesului verbal emis.

Decizia poate fi atacată cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ANPC va pierde TOATE procesele, posibil ca Procredit s-au dus in instanta cu juristi proprii, mai slab pregatiti.

    Un avocat bun nu are cum sa piarda un proces cu ANPC pentru ca baietii de la ANPC raspund comenzilor politice si nu au fost la scoala cand s-au predat modalitatile de creditare! ANPC a pierdut pe banda rulanta toate procesele cu bancile, in cazul asta cred ca judecatorul nu a inteles cum sta de fapt problema! Nu va ramane asa! 

    atata tot. mare lucru. la recurs m-as mira sa mai aiba norocul asta chior

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb