Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

ANPC DECLANŞEAZĂ REVOLUŢIA ÎN PIAŢA BANCARĂ15 bănci - amendate de ANPC pentru publicitate înşelătoare

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

 Bogdan Pandelică, şeful ANPC

Bogdan Pandelică, şeful ANPC

 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  Actualizare 16:15

  ANPC a aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 570.000 lei, fiind încheiat un număr de 15 Procese Verbale de Constatare a Contravenţiei, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei. Totodată, ANPC a dispus "măsuri de aducere la conformitate cu prevederile legale a contractelor în termen de 30 de zile, măsuri de încetare a practicilor comerciale incorecte, măsuri de restituire a sumelor încasate fără temei legal în termen de 15 zile, măsuri de corectare a oricăror neconformităţi cu prevederile legale constatate în termen de 15 zile, cât şi măsuri de suspendare a derularii campaniilor publicitare până la intrarea în legalitate".

  Consultaţi, în documentul ataşat, toate abaterile constatate de ANPC şi măsurile dispuse.

  (M.I.)

  ------

  Actualizare 16:07 Cuantumul amenzilor aplicate de ANPC celor 15 bănci este de 570.000 de lei, conform surselor noastre

  ------

  Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat, recent, nu mai puţin de 15 bănci comerciale, pentru publicitate înşelătoare, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei.

  Acestea ne-au precizat că sancţiunile au fost aplicate ca urmare a controlului tematic pe publicitate, în cadrul căruia comisarii verifică modul în care băncile îşi promovează produsele în media.

  Sursele noastre ne-au spus că cele 15 instituţii de credit amendate sunt BCR, Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, OTP Bank, Unicredit Bank, Piraeus Bank, Bancpost, Credit Europe Bank, Garanti Bank, Alpha Bank, ING Bank, Bank Leumi, Raiffesen Bank, Libra Internet Bank.

  Se pare că băncile de mai sus ar fi fost controlate de ANPC în perioada 28 august - 6 octombrie 2017. Sursele citate ne-au mai precizat că acţiunea încă nu s-a încheiat.

  Acestea nu sunt primele amenzi aplicate de ANPC în anul în curs în sectorul bancar. Autoritatea a sancţionat cu circa 300.000 de lei mai multe bănci pentru încălcarea legii, în urma efectuării unor verificări la un număr de 17 instituţii financiare, după cum reiese dintr-un document obţinut, la finalul lunii august, de ziarul BURSA. Conform surselor noastre, controlul s-a desfăşurat pe o perioadă de mai multe luni, inclusiv în prima parte a anului în curs, băncile primind avertismente şi amenzi şi fiind obligate să-şi remedieze deficienţele constatate.

  Printre abaterile constatate de ANPC se numără încasarea de comisioane abuzive, precum şi majorarea marjei dobânzii fără temei legal. Un alt abuz identificat de ANPC în unele contracte de credit face referire la faptul că "operatorul financiar bancar a încheiat contracte fără a menţiona valoarea totală plătibilă", potrivit documentului citat. Acesta arată: "Pentru nerespectarea art. 35, alin. 1, lit. d) din OUG 50/2010 cu modificările ulterioare, care prevede că «se interzice perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit», au fost sancţionate următoarele bănci: Alpha Bank, Credit Agricole Bank, Bancpost, Credit Europe Bank, ING Bank NV Amsterdam, Garanti Bank SA, BRD Groupe Societe Generale SA, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank".În cadrul controalelor efectuate de ANPC, au fost verificate următoarele bănci: Alpha Bank, Credit Agricole Bank, Bancpost, Credit Europe Bank, ING Bank NV Amsterdam, Garanti Bank SA, BRD Groupe Societe Generale SA, Raiffeisen Bank, Marfin Bank, Bank Leumi România SA, Banca Transilvania, Banca Comercială Română, Banca Românească, CEC Bank, OTP Bank, Unicredit Bank, Piraeus Bank.

  ANPC a înaintat în instanţă, în perioada 2016-2017, în baza Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, un număr de 46 de acţiuni împotriva instituţiilor de credit. Hotărârea instanţei se va aplica tuturor contractelor de acelaşi tip încheiate de respectiva instituţie financiară, potrivit raportului ANPC.

  Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Si celelalte banci cand sunt obligate sa-si refaca contractele in CHF, lei si euro???

   1. dupa ce vor fi reclamate la ANPC, iar ANPC le va controla si va emite ordin pentru fiecare in parte...

    Aveți dreptate mai sunt și alte bănci nenominalizate aici care au acordat aceste credite in CHF -MKB Romextera,Nextebank ,azi Patria bank...de fapt MKB e la baza acestei înșiruiri

   Legea e din 2000, alta din 2007, OG in 2010 si 2016 de ce atat de tarziu, totusi?

   Asofiatiile de consumatori urla de ani buni de ce nu i-a bagat nimeni in seama? 

   Totusi afara s-au dat amenzi de milioane de euro la noi de ce asa de mici? Actualizati amenzile. 

   Anpc-ului si mai ales Tribunalelor le revine sarcina sa despagubeasca oameni care s-au sinucis, urmasi pentru aceste practici. 

   Toate astea s-au facut cu acordul Bce?

   De aceea sistemul bancar de la noi e cel mai profitabil? 

   Legea e din 2000, alta din 2007, OG in 2010 si 2016 de ce atat de tarziu, totusi?

   Asofiatiile de consumatori urla de ani buni de ce nu i-a bagat nimeni in seama? 

   Totusi afara s-au dat amenzi de milioane de euro la noi de ce asa de mici? Actualizati amenzile. 

   Anpc-ului si mai ales Tribunalelor le revine sarcina sa despagubeasca oameni care s-au sinucis, urmasi pentru aceste practici. 

   Toate astea s-au facut cu acordul Bce?

   De aceea sistemul bancar de la noi e cel mai profitabil? 

   Ca pe viitor asa ceva nu se va repeta?

   Sau alta institutie, Parlament, Iccj? 

   BANCPOST cand va fi obligata sa isi refaca contractele in CHF??? Am obosit asteptand o veste buna...

   Banca scapa cu amenda chiar daca sa vazut clar ca a înșelat clienti asta chiar este bataie de joc numai in Romania se poate asa ceva . Ce facem cu cei care sau sinucis ........

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
  Cabinet de avocatTMPS