ANPC:Jucăriile oferite de Moş Nicolae să fie cumpărate doar din magazine sau raioane specializate

G.B
Miscellanea / 4 decembrie 2021

Jucăriile oferite de Moş Nicolae să fie cumpărate doar din magazine sau raioane specializate

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vine în sprijinul lui Moş Nicolae cu o serie de sfaturi utile pentru el, atunci când cumpără jucării din magazine pentru a le pune în ghetuţe copiilor cuminţi, peste puţin timp, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, ANPC recomandă:

-să achiziţioneze jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care va avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie;

-să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei;

-să ştie că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice, pot să îi rănească pe cei mici;

-să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici;

-trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: "Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare"; fraza "Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani" poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere /pictogramă care vizează copiii între 0 şi 3 ani; ele (fraza şi simbolul) nu trebuie puse împreună pe etichetă.

-să ştie (şi să verifice acest lucru) că jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul sau pe eticheta lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială/marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură, dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici; elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeste jucăria.

-să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română; să respecte întocmai aceste instrucţiuni şi precauţii.

-orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.

" Sperăm ca sfaturile noastre să-i fie utile lui Moş Nicolae, atunci când va porni la cumpărat jucarii, prin magazine, astfel încât cei mai mici consumatori ai noştri să găsească în ghetuţe cea mai frumoasă şi sigură jucărie, căci ei aufost cuminţi cu toţii. Noi ştim bine asta..." - Mihai Culeafă, Preşedintele ANPC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

17 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8849
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8018
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8119
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.7366

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro