ICT

ANSVSA:43 de focare de pestă porcină, active la nivel naţional

S.B.
Miscellanea / 02 aprilie

43 de focare de pestă porcină, active la nivel naţional

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis, vineri, că 409 focare de pestă porcină sunt active la nivel national la data de 1 aprilie 2021, în scădere faţă de situaţia raportată în februarie când 409 focare erau active, în schimb numărul de animale afectate a crescut cu aproape 14%, la 104.387 de porcine, informează news.ro.

"În data de 1 aprilie 2021 sunt active un număr de 409 focare PPA (n.r.- pestă porcină africană), din care 7 focare în exploataţii comerciale şi 6 focare în exploataţii comerciale de tip A (n.r- exploataţie deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii), fiind afectate un număr de 104.387 de porcine (animale afectate din focarele active)", se arată în comunicatul transmis de ANSVSA.

În intervalul 26 martie - 1 aprilie 2021 au fost înregistrate 21 de focare noi PPA şi au fost stinse 19 focare PPA.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până la 1 aprilie 2021, au fost diagnosticate 5.402 cazuri la mistreţi în 41 de judeţe, potrivit ANSVSA.

"În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor", a transmis instituţia.

În data de 25 februarie erau active un număr de 443 de focare PPA, fiind afectate un număr de 91.584 de porcine, transmitea ANSVSA la sfârşitul lunii februarie.

ANSVSA, în colaborare cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, a lansat o nouă campanie de conştientizare în rândul populaţiei asupra pericolului răspândirii pestei porcine africane. Această campanie s-a materializat prin realizarea unui clip video.

Pesta porcină africană este o problemă gravă care produce anual un deficit de peste 600 de milioane de euro, în condiţiile în care fermele de porci autohtone produc doar 25% din carnea de porc consumată, a declarat ,săptâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

"Pesta porcină africană este o pandemie.(...) Este o problemă gravă care produce anual un deficit de peste 600 de milioane de euro, în condiţiile în care noi producem doar 25% din carnea de porc consumată. Din cele 3,6 milioane de locuri de cazare la porc de îngrăşat sunt ocupate peste 900.000, restul sunt locuri de cazare goale în ferme falimentate, iar Guvernul şi noi, fiecare, din bugetul naţional, plătim sute de milioane anual despăgubiri", a declarat ministrul Agriculturii.

Acesta a mai spus că din cauza acestei boli există riscul de a avea restricţii mai multe pentru exporturi.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, a declarat săptămâna trecută că fermele autohtone nu asigură mai mult de 30% din cererea de carne de porc din România, faţă de 60% cât asigurau în 2017, înaintea de apariţia pestei porcine.

Ladoşi a mai spus că în 2020 au fost sacrificaţi 3,7 milioane de porci, în scădere cu 12% faţă de 2019, când 4,2 milioane de porci au ajuns la abatoare, potrivit news.ro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Un focar a fost descoperit si la Guvern. ANSVSA -ul cand o sa ucida porcii.?

    Un focar a fost descoperit si la Guvern. ANSVSA -ul cand o sa ucida porcii.?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro