Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat, în luna septembrie, 125 de avertismente şi sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1,716 milioane de lei, în urma unor controale efectuate în unităţi din industria agroalimentară, informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), inspectorii ANSVSA, au realizat 10.959 de controale. În urma acestora, au fost aplicate 125 de avertismente şi 184 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.716.600 de lei.
Aceste acţiuni fac parte din programul de supraveghere şi control al ANSVSA pentru anul 2025 şi au vizat următoarele aspecte esenţiale: întreţinerea şi igienizarea corectă a spaţiilor de manipulare a produselor alimentare; condiţiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime şi produselor finite; respectarea cerinţelor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor alimentare; cerinţele de trasabilitate, etichetare şi controlul dăunătorilor; implementarea corectă a procedurilor HACCP şi a programelor de autocontrol.
"Controalele s-au concentrat pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor şi consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancţiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficienţele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranţa alimentelor", precizează reprezentanţii ANSVSA.
Principalele probleme identificate au fost: neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, spaţii, ustensile, utilaje, paviment, autocontrol, manipulare, protecţii insecte, acţiuni şi contract DDD, materiale curăţenie, mucegai, substanţe dezinfectante, prezenţă insecte); neconformităţi privind documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizări, documentaţie, proceduri); neconformităţi legate de produse (etichetare, ambalare, modificări organoleptice, buletine de analiză); neconformităţi documentare (documente, trasabilitate); neconformităţi privind personalul (stare sănătate neatestată, fişe aptitudini, echipament protecţie).
În cadrul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară, au fost prelevate probe pentru analize de laborator, în conformitate cu procedurile şi instrucţiunile din programul de supraveghere şi control, pentru a verifica conformitatea produselor alimentare şi respectarea limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide, contaminanţii şi alte substanţe interzise.
"Le reamintim cetăţenilor că pot contacta gratuit Call Center-ul ANSVSA la numărul 0800.826.787, disponibil din orice reţea de telefonie, pentru a face sesizări sau pentru a solicita informaţii privind siguranţa alimentelor. Prin aceste acţiuni, ANSVSA îşi reafirmă rolul esenţial în protejarea sănătăţii publice şi în asigurarea unui nivel ridicat de siguranţă alimentară, printr-un sistem de control riguros, permanent şi transparent, desfăşurat la nivel naţional", se mai arată în comunicat.
Opinia Cititorului