Antibiotice Iaşi menţine trendul de creştere al cifrei de afaceri şi profitabilităţii în primele 9 luni ale anului 2023

A.F.
Piaţa de Capital / 15 noiembrie 2023

Antibiotice Iaşi menţine trendul de creştere al cifrei de afaceri şi profitabilităţii în primele 9 luni ale anului 2023

Antibiotice SA (simbol ATB) a remis Bursei de Valori Bucureşti, miercuri, 15 noiembrie 2023, raportul cuprinzând rezultatele economico-financiare aferente primelor 9 luni ale anului 2023, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, datele din raport reflectă creşteri sustenabile ale afacerilor companiei, ce se înscriu în trendul prevăzut prin Planul de afaceri multianual "The Future Together", aferent perioadei 2023-2030, care urmăreşte obiective precum valorificarea capacităţilor de producţie, atragerea de noi produse şi creşterea cotei de piaţă a produselor din portofoliu, dublarea cifrei de afaceri şi a profitabilităţii.

Realizările Antibiotice în primele 9 luni ale anului 2023 aliniate planului de afaceri "The Future Together" 2023 - 2030:

Creşterea echilibrată a cifrei de afaceri pe piaţa internă şi internaţională cu 28% comparativ cu perioada similară a anului 2022;

Realizarea unui profit net de 76,7 milioane lei, comparativ cu valoarea de 29,5 milioane lei înregistrată la 30.09.2022;

Cifra de afaceri pe piaţa internă în creştere cu 32%, comparativ cu 9 luni 2022;

Afacerile pe pieţele internaţionale în creştere cu 23,3% comparativ cu 9 luni 2022;

Creşterea valorii acţiunii ATB cu peste 100% de la 0,57 lei la 1 ianuarie 2023 la 1,18 lei la 30 septembrie 2023;

Investiţii de 51,03 milioane lei pentru dezvoltarea portofoliului de produse, producţia de energie verde, modernizarea capacităţilor de producţie, a laboratoarelor şi logisticii, digitalizarea proceselor;

Atragerea de fonduri nerambursabile în valoare de 85 milioane lei prin ajutor de stat şi încheierea unui acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii de 123 mil lei pentru o capacitate de producţie a produselor sterile, soluţii şi topice.

Rezultate financiare consolidate

Cifra de afaceri a companiei Antibiotice obţinută din piaţa internă şi pieţele internaţionale în primele 9 luni ale anului 2023 a înregistrat valoarea de 463,4 milioane lei, în creştere cu 28% comparativ cu 362,6 milioane lei, nivelul atins în perioada similară a anului 2022.

Profit net generat de Antibiotice a atins nivelul de 76,7 milioane lei, comparativ cu valoarea aferentă perioadei similare din anul 2022 de 29,5 mil. lei.

Indicatorii de echilibru financiar urmăriţi în primele 9 luni 2023, sunt:

- Lichiditatea curentă (active circulante/datorii bancare pe termen scurt) este de 10,62, mai mic decât 1,2

- EBITDA (profit din exploatare + cheltuieli cu deprecierea activelor + cheltuieli cu amortizarea) prezintă un trend ascendent de la 52 mil.lei în primele 9 luni 2022, la 119,6 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului 2023

Total datorii bancare (suma datoriilor bancare ca expresie a soldului creditului operaţional şi a soldului creditului de investiţii)

- Total datorii bancare/EBITDA este 0,65, mai mic decât de 3,5

- Total datorii bancare/capital propriu este de 0.11, mai mic decât 1

- Grad de îndatorare (total datorii/total activ) s-a menţinut la 24,8%

Majorarea cu 32% a cifrei de afaceri pe piaţa internă

În primele 9 luni ale acestui an, Antibiotice a realizat o cifră de afaceri pe piaţa din România în valoare de 288,67 milioane lei, în creştere cu 32% comparativ cu primele 9 luni din 2022.

Această creştere a fost determinată de optimizarea politicilor de marketing, atragerea de noi produse, repoziţionarea medicamentelor din portofoliu cât şi de consolidarea clasei terapeutice antiinfecţioase de uz sistemic şi preparate dermatologice, sistem cardiovascular şi tract digestiv, unde Antibiotice se poziţionează pe primele locuri în piaţa internă.

Compania este lider cantitativ în piaţa totală pe forma farmaceutică pulberi injectabile (56,0%), unguente (20,6%), supozitoare şi ovule (35,7%).

Vânzarea medicamentelor marca Antibiotice pe segmente de piaţă în primele 9 luni 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022, se prezintă astfel:

Pe segmentul vănzărilor în spitale (hospital), unde Antibiotice este recunoscută ca principal furnizor de medicamente antiinfecţioase, vânzările au înregistrat o creştere valorică de 18,4%.

Pe segmentul lanţuri naţionale de farmacii, vânzările valorice au crescut cu 13,6% iar în farmaciile independente şi minilanţuri, vânzările valorice ale companiei au înregistrat o creştere cu 19,1%.

În perioada analizată, suplimentele alimentare din gama Nutriensa® care au înregistrat evoluţii semnificative în vânzări, sunt brandurile SimbiFlora, Lejer® şi Imunofix®.

Afacerile pe pieţele internaţionale în creştere cu 23,3%

În perioada ianuarie-septembrie 2023 cifra de afaceri netă pe pieţele internaţionale a fost de 174,76 milioane lei, în creştere cu 23,3% comparativ cu perioada similară a anului 2022.

Acest rezultat a fost obţinut prin exportul unui numar de 80 de medicamente, ce totalizează un volum de aproximativ 68 milioane de unităţi terapeutice, în creştere comparativ cu anii anteriori.

Creşteri semnificative au fost înregistrate în teritorii precum: SUA, Vietnam, UK, Moldova, Danemarca, Ungaria, Olanda, care au generat 90% din vânzările perioadei analizate. În aceste teritorii, Antibiotice se poziţionează în topul producătorilor ce oferă portofolii complete de medicamente antiinfecţioase cu administrare în spitale.

De asemenea, valorificarea la export (peste 55 de ţări) de substanţe active pe baza de biotehnologii derivate din streptomycines noursei pentru uz farmaceutic (nistatina compactată, nistatina micronizată şi nistatina standard), a determinat în primele 9 luni din acest an, o creştere cu 14% a vânzărilor comparativ cu primele 9 luni ale anului precedent.

Portofoliul de produse în evoluţie, premiza dezvoltării companiei pe termen lung

În primele 9 luni ale anului 2023 portofoliul companiei a fost completat cu 10 noi produse solicitate de piaţă:

Portofoliul Răceală & Gripă a fost completat cu 1 produs nou: RemiFLU® granule pentru soluţie orală în plic, medicament OTC, o triplă combinaţie de paracetamol, maleat de clorfeniramină şi acid ascorbic, indicat în ameliorarea principalelor simptome ale afecţiunilor.

Portofoliul Derm a+ s-a extins prin lansarea a 4 produse noi: un medicament OTC (Zinba®, antiinfecţios topic destinat prevenirii şi tratamentului unui spectru larg de infecţii bacteriene cutanate) şi 3 produse dermatocosmetice (gama Tinero® AZ, noua linie de dermatocosmetice destinată ameliorării simptomelor rozaceei).

Portofoliul Nutriensa®, a fost exstins cu 2 noi produse: Equilibra® Plus comprimate, un supliment alimentar care reprezintă o asociere complexă de magneziu organic şi vitamina B6, care contribuie la refacerea nivelului energetic al organismului şi la funcţionarea normală a sistemului nervos, şi Lejer Anti-gas, dispozitiv medical indicat în ameliorarea simptomatologiei gastrointestinale.

Portofoliul de produse injectabile a fost extins cu alte 3 produse antiinfecţioase: Vancomicină Atb® 500 mg, Vancomicină Atb® 1 g pulbere de concentrat pentru soluţie perfuzabilă şi Cefazolină Atb® 1 g pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă.

Dezvoltare durabilă prin proiecte de investiţii strategice

În vederea dezvoltării durabile, compania a realizat în primele 9 luni din 2023 investiţii totale în valoare de 51,03 milioane lei, comparativ cu 32,3 milioane lei realizate în primele 9 luni ale anului anterior.

Una dintre investiţiile majore pe care Antibiotice le ţinteşte pentru dezvoltarea durabilă a companiei este cea dedicată proiectului "Capacitate de producţie, ambalare şi depozitare produse sterile, soluţii şi topice", parte din planul de afaceri"The Future Together". Fabricarea acestor noi tipuri de medicamente va contribui la susţinerea sistemului naţional de sănătate cât şi la majorarea exporturilor companiei, cu impact asupra creşterii cifrei de afaceri în orizontul anilor 2030.

Pentru acest proiect, a cărui valoarea totală este de peste 200 milioane lei, Antibiotice a obţinut fonduri nerambursabile, în sumă de 85 milioane lei, prin ajutor de stat de la Ministerul de Finanţe şi a încheiat un acord de împrumut, fără solicitare de garanţii, cu Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 123 milioane lei. În perioada analizată s-au demarat primele lucrări aferente acestei investiţii, prin startarea construcţiei unui depozit modern de produse finite ce are o capacitate de stocare de trei ori mai mare decât cea a depozitului existent pe platformă, complet digitalizat. Noul depozit va fi adaptat producţiei estimate în perspectiva următorilor ani (2030).

De asemenea, dezvoltarea durabilă care să asigure conservarea resurselor pentru generaţiile viitoare şi un mediu mai sănătos, constituie o direcţie principală a strategiei de sustenabilitate a companiei. În acest sens, Antibiotice a investit în producţia de energie verde din surse regenerabile obţinând finanţare nerambursabilă prin fonduri PNRR în vederea construcţiei de parcuri fotovoltaice atât la sol (2,5 MW) cât şi pe clădiri (1,2 MW) care vor asigura 36,4% din consumul propriu de energie al companiei, din energie produsă 100% din resurse regenerabile. Ambele proiecte se vor finaliza în acest an.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. +260% la profit.

    Asa este, mizez pe ATB, am investit 3 k euro în cotație, dar ma asteptam puțin mai mult la Q3 relativ la ceea ce s.a raportat la semestru. Este o companie strategică, iar prin investițiile făcute își va dubla cifra de afaceri în următorii 5 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb