ANTONEL TĂNASE:"Consolidarea reţelei interne de transport al energiei electrice este fundamentală pentru dezvoltarea României"

J.P.
Miscellanea / 30 octombrie 2020

"Consolidarea reţelei interne de transport al energiei electrice este fundamentală pentru dezvoltarea României"

Proiectele strategice în domeniul transportului de energie electrică din România, inclusiv pentru integrarea energiei verzi în sistemul naţional, reprezintă o prioritate pentru Guvern şi se dezvoltă în ritm accelerat cu ajutorul fondurilor europene accesate de către Transelectrica, a afirmat Secretarul General al Guvernului, Antonel Tănase, azi, în timpul unei vizite de lucru pentru analizarea stadiului lucrărilor la Linia Electrică Aeriană internă dintre Cernavodă şi Stâlpu, conform unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, obiectivul de infrastructură energetică Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu este un proiect de interes comun la nivel european, cofinanţat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei - Connecting Europe Facility (CEF) şi dezvoltat de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, ale cărei acţiuni sunt administrate de către Secretariatul General al Guvernului în numele statului român.

Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrică din Europa Centrală şi din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) şi are rolul de a consolida secţiunea transversală între coasta de vest a Mării Negre şi restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea reţelei de transport al energiei electrice din România, la creşterea capacităţii de interconexiune dintre România şi Bulgaria şi la integrarea energiei eoliene din zona Dobrogea. Valoarea totală a proiectului este de circa 75 de milioane de euro, din care 27 de milioane de euro reprezintă finanţare europeană nerambursabilă.

Secretarul General al Guvernului, Antonel Tănase, alături de Preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Cătălin Niţu, şi de membrii Directoratului - Andreea Miu, Bogdan Marcu şi Marius Stanciu - au efectuat, astăzi, o vizită de lucru pe şantierul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu, din localitatea Gherăseni, judeţul Buzău. Lucrările, demarate în luna martie a acestui an, avansează într-un ritm constant, în ciuda contextului epidemiologic dificil existent la nivelul întregului sector economic. Până în prezent, au fost realizate 448 de fundaţii şi au fost ridicaţi 172 de stâlpi, dintr-un total de 509. De asemenea, au fost montate conductoarele active şi conductorul de protecţie între stâlpii 503 şi 540, se arată în comunicat.

Antonel Tănase, Secretar General al Guvernului, cu rang de ministru: "Investiţiile strategice pentru România, aşa cum este acest obiectiv, reprezintă una dintre priorităţile Guvernului şi mă bucur să constat că societăţile cu capital majoritar de stat se dezvoltă accesând fonduri europene nerambursabile. Realizarea acestei linii este dovada clară că a fost repornit procesul de dezvoltare a reţelei electrice de transport şi pune România, prin Transelectrica, pe harta europeană a priorităţilor strategice ale sectorului energetic regional. Consolidarea reţelei interne de transport al energiei electrice este fundamentală pentru dezvoltarea României, pentru că numai în acest fel pot fi create condiţiile pentru o creştere economică sustenabilă. Odată finalizată, această investiţie va asigura securitatea energetică pe termen lung, în perspectiva instalării a două noi unităţi de producţie a energiei electrice la CNE Cernavodă, va creşte capacitatea de implementare a resurselor regenerabile şi nu în ultimul rând va contribui la atingerea obiectivelor europene privind piaţa unică de energie electrică europeană. Mă bucur să văd că anul acesta Transelectrica face paşi importanţi pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale şi construieşte linii electrice aeriene de înaltă tensiune, iar aici mă refer la Linia Porţile de Fier - Anina, Linia Oradea Sud - Nădab şi la Linia Cernavodă-Stâlpu. Felicit conducerea Companiei pentru responsabilitatea cu care urmăreşte priorităţile investiţionale".

Cătălin Niţu, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA: "Mă bucur să spun că până în acest moment modul în care decurge realizarea proiectului este un succes, iar pentru acest rezultat le mulţumim profesioniştilor Transelectrica şi ai antreprenorului care tratează această lucrare cu maximum de seriozitate şi responsabilitate. Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă - Stâlpu este o investiţie strategică pentru reţeaua electrică de transport gestionată de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, care contribuie atât la realizarea obiectivului prioritar de completare a Inelului de 400 kV al României, cât şi la creşterea capacităţii de interconexiune dintre România şi reţeaua europeană, ceea ce înseamnă creşterea siguranţei în funcţionare a SEN şi realizarea unui regim economic de funcţionare a RET. Acesta este primul obiectiv major de investiţii al Transelectrica aflat pe lista proiectelor de interes comun privind infrastructura energetică europeană şi ne propunem să realizăm cât mai multe proiecte folosind resursele financiare puse la dispoziţie de Uniunea Europeană".

Investiţia, care are termen de finalizare luna mai 2022, este una complexă şi include 4 proiecte subsecvente:

- construirea noii linii electrice aeriene de 400 kV şi racordul în Staţia Gura Ialomiţei;

- extinderea Staţiei Electrice de Transformare Cernavodă şi racordarea noii linii;

- construirea Staţiei 400 kV Stâlpu;

- extinderea Staţiei Electrice Gura Ialomiţei cu două celule de 400 kV;

Construirea acestei linii va contribui la consolidarea reţelei interne de transport al energiei electrice, date fiind perspectivele de dezvoltare a parcului de producţie de energie electrică din zona Dobrogea. Noua linie de 400 kV va avea o lungime de circa 160 de kilometri, iar pentru punerea ei în funcţiune este necesară construirea staţiei 400 kV Stâlpu şi extinderea staţiilor Cernavodă şi Gura Ialomiţei.

Traseul liniei proiectate va străbate teritoriul a trei judeţe: judeţul Constanţa (6 km cu dublu circuit), judeţul Ialomiţa (94 km cu dublu circuit şi 5 km cu simplu circuit) şi judeţul Buzău (54 km cu dublu circuit), cu 22 de unităţi administrativ teritoriale: Cernavodă, Seimeni, Stelnica, Borduşani, Făcăeni, Vlădeni, Mihail Kogălniceanu, Gura Ialomiţei, Ţăndărei, Valea Ciorii, Scânteia, Griviţa, Miloşeşti, Padina, Pogoanele, Smeeni, Gherăseni, Costeşti, Stâlpu, Saligny, Feteşti şi Luciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Aug. 2021
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1486
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5849
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7813
Gram de aur (XAU)Gram de aur241.9139

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro