Antonio Guterres: "Era încălzirii globale s-a încheiat, a venit era fierberii globale"

T.B.
Internaţional / 27 iulie 2023

Antonio Guterres: "Era încălzirii globale s-a încheiat, a venit era fierberii globale"

Era încălzirii globale a luat sfârşit şi a sosit "era fierberii global", a declarat joi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după ce oamenii de ştiinţă au confirmat că luna iulie va fi cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată, relatează The Guardian şi Reuters, conform news.ro.

"Schimbarea climatică se manifestă. Este terifiantă. Şi este doar începutul", a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU. "Este încă posibil să limităm creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius (peste nivelurile preindustriale - n.r.) şi să evităm cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Dar numai prin acţiuni climatice dramatice şi imediate", a subliniat Guterres.

El a făcut aceste comentarii după ce oamenii de ştiinţă au confirmat joi că ultimele trei săptămâni au fost cele mai fierbinţi de la începutul înregistrărilor, iar luna iulie este pe cale să devină cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată.

Temperaturile globale din această lună au doborât recordurile, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) şi programului Copernicus al UE de observare a Pământului. Aceste temperaturi au fost determinate de arderea combustibililor fosili şi de gazele cu efect de seră care au stimulat fenomene meteorologice violente. Creşterea constantă a temperaturilor medii globale, determinată de poluarea care captează lumina solară şi acţionează ca o seră în jurul Pământului, a agravat fenomenele meteorologice extreme.

"Nevoia de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră este mai urgentă ca niciodată. Acţiunea în domeniul climei nu este un lux, ci o necesitate", a subliniat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Alţi oameni de ştiinţă în domeniul climei au confirmat concluziile OMM. Karsten Haustein, de la Universitatea din Leipzig, a constatat că în iulie 2023 lumea va fi cu 1,5 grade Celsius mai fierbinte decât media temperaturilor înregistrate în lunile iulie înainte de industrializare. Temperaturile din această lună au fost atât de neobişnuit de mari, încât oamenii de ştiinţă pot prezice deja că va fi cea mai caldă înregistrată vreodată, chiar înainte de a se termina, a spus el.

Haustein s-a uitat, de asemenea, la estimările privind temperatura globală de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA şi a constatat că luna iulie 2023 va depăşi probabil recordul anterior din 2019 cu 0,2 grade Celsius.

În mod normal, temperatura medie globală pentru luna iulie este de 16 grade Celsius, inclusiv cu iarna din emisfera sudică. Dar în luna iulie a acestui an, temperatura a crescut până aproape de 17 grade Celsius. Mai mult, "s-ar putea să trebuiască să ne întoarcem cu mii, dacă nu cu zeci de mii de ani în urmă, pentru a găsi condiţii la fel de calde pe planeta noastră", a arătat Haustein. Primele înregistrări climatice, mai puţin bine puse la punct - dar adunate din elemente precum carote de gheaţă şi inele de copaci - sugerează că Pământul nu a mai fost atât de cald de 120.000 de ani.

Zeke Hausfather, climatolog de la organizaţia non-profit Berkeley Earth din SUA, a folosit instrumente de la meteorologii japonezi şi europeni şi estimează că recordul va fi doborât posibil chiar cu 0,3 grade Celsius. "Cu excepţia unui impact major al unui asteroid, care să se întâmple astăzi, este practic sigur că iulie 2023 va fi cea mai caldă lună înregistrată vreodată, cu o mare diferenţă. Personal, consider că magnitudinea acestui record este un pic uluitoare. Nu vedem nimic analog în înregistrările istorice pentru luna iulie", a spus cercetătorul.

Poluarea cu gaze cu efect de seră a dus la creşterea temperaturilor în această lună şi la valuri de căldură letale pe trei continente, potrivit unei analize rapide a reţelei World Weather Attribution, publicată marţi. Studiul, care a folosit metode consacrate, dar care nu a fost încă revizuit de colegi, a constatat că omenirea a făcut ca valurile de căldură din sudul Europei, America de Nord şi China să fie mai fierbinţi cu 2,5 grade Celsius, 2 grade Celsius şi, respectiv, 1 grad Celsius. Oamenii de ştiinţă au declarat că primele două, ar fi fost "practic imposibile" dacă oamenii nu ar fi cauzat schimbările climatice.

În plus, oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca anul acesta să fie mai cald decât de obicei, deoarece El Niño, un model natural de vânt şi curenţi oceanici care încălzesc planeta, revine după trei ani în care s-a manifestat omologul său mai rece, La Niña. Acest efect, împreună cu poluarea cu gaze cu efect de seră, a determinat OMM să prezică, cu două şanse din trei, că unul dintre următorii cinci ani va fi cu 1,5 grade Celsius mai cald decât înainte de Revoluţia Industrială - nivelul la care liderii mondiali au promis că vor încerca să limiteze încălzirea globală până la sfârşitul secolului.

Liderii mondiali se întâlnesc în Emiratele Arabe Unite în noiembrie pentru a conveni asupra modalităţilor de a opri încălzirea planetei, de a se adapta la fenomene meteorologice mai extreme şi de a plăti pentru pagubele produse. Preşedintele summitului Cop28, sultanul Al Jaber, care este, de asemenea, şeful companiei petroliere naţionale a ţării, a declarat într-un interviu acordat luna aceasta ziarului The Guardian că renunţarea treptată la combustibilii fosili este "inevitabilă şi esenţială".

Temperaturile sufocante au afectat suprafeţe considerabile ale planetei. Deşi noaptea este de obicei mai răcoroasă în deşert, în această lună, în Death Valley, în statul american California, s-a înregistrat cea mai fierbinte noapte înregistrată vreodată la nivel global.

Într-un oraş din nord-vestul Chinei, temperaturile au urcat până la 52,2 grade Celsius, doborând recordul naţional.

Incendiile de vegetaţie din Canada au ars într-un ritm fără precedent.

Iar Franţa, Spania, Germania şi Polonia s-au pârjolit sub un val de căldură major, mercurul trecând de 40 de grade în Grecia şi pe insula italiană Sicilia, care se confruntă cu incendii devastatoare .

Oceanul, de asemenea, s-a trasformat în apă fierbinte.Temperatura de suprafaţă a oceanului în şi în jurul Florida Keys a crescut la nivelurile tipice unei căzi cu hidromasaj în această săptămână: 38,44 grade Celsius s-au înregistrat luni după-amiază, au arătat datele guvernului SUA. Temperaturile normale ale apei pentru această zonă în această perioadă a anului ar trebui să fie între 23 şi 31 de grade Celsius, conform Administraţiei Naţionale pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA).

Valuri de căldură marină s-au manifestat şi de-a lungul coastelor din Australia, stârnind îngrijorări cu privire la dispariţia recifelor de corali.

Chiar şi unul dintre cele mai reci locuri de pe Pământ - Antarctica - resimte căldura. Gheaţa de pe ocean se află în prezent la un nivel minim record în timpul iernii din emisfera sudică - perioada în care gheaţa ar trebui să atingă în curând întinderea maximă.

Între timp, ploi şi inundaţii s-au înregistrat în Coreea de Sud, Japonia, India şi Pakistan.

"Temperatura medie globală (în sine) nu ucide pe nimeni", a declarat Friederike Otto, om de ştiinţă la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice din Londra. "Dar cea mai fierbinte lună iulie din toate timpurile se manifestă prin fenomene meteorologice extreme pe tot globul", a arătat el.

Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca 2023 sau 2024 să se încheie ca cel mai fierbinte an, depăşind recordul din 2016.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. A fost azi un frig in Bucuresti de te lua tremuratul.

  prin programele guvernamentale de control al climei.

  Ce ne mai pregătiti?

  Hai si cu extraterestrii!

  dupa covid si ukr cu asta vom fi indopati . inchideti televizorul

  Antonio, Mica Epoca Glaciara dintre anii 1300-1500 a avut loc datorita masurilor ecologiste adoptate in perioada 1200-1300.

  Omul pe Planeta e ca un parazit pe un caine. Trebuie sa dispara parazitul daca vrei sa scapi cainele de febra. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb