ANUL ACESTA, CU O CREŞTERE DE PESTE 100 DE ORI DUPĂ LISTAREUn furnizor indonezian de tehnologie a avut cel mai performant IPO din lume

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 noiembrie 2021

Un furnizor indonezian de tehnologie a avut cel mai performant IPO din lume

Compania PT DCI a consemnat, de asemenea, cea mai bună evoluţie de pe Bursa din Jakarta, în 2021 Creşterea acţiunilor DCI a declanşat o anchetă pentru posibilă manipulare, dar nu a fost descoperită vreo neregulă

PT DCI - un furnizor de servicii de date cloud deţinut parţial de un magnat indonezian - a avut, în acest an, cea mai performantă ofertă publică iniţială (IPO) din lume, acţiunile sale crescând de peste o sută de ori de la listarea care a avut loc în 6 ianuarie.

Conform datelor Bloomberg, titlurile DCI au crescut cu 10.852% de la listarea companiei - tranzacţie de 150 de miliarde de rupii (10,5 milioane de dolari). Această evoluţie face, de asemenea, ca DCI să fie cel mai mare câştigător de pe piaţa bursieră din Indonezia şi al doilea mare contributor la avansul de 12% înregistrat de indicele Jakarta Composite în 2021.

Performanţa DCI este încă un exemplu de tranzacţionare "frenetică" a acţiunilor companiilor de tehnologie indoneziene în acest an, potrivit Bloomberg, care menţionează că un indice-cheie al sectorului a crescut de aproape patru ori de la lansarea sa, la sfârşitul lunii ianuarie.

"Industria centrelor de date este un beneficiar al boom-ului comerţului electronic şi al economiei digitale din Indonezia", susţine Henry Wibowo, şeful diviziei de cercetare din cadrul JP Morgan Sekuritas Indonesia. DCI este deţinută în proporţie de 11% de miliardarul indonezian Anthoni Salim, al cărui imperiu de afaceri include de la alimente la telecomunicaţii şi imobiliare.

Avansul puternic al titlurilor companiei tehnologice a fost determinat de "speculaţiile cu privire la creşterea ridicată a câştigurilor pe acţiune", este de părere Victoria Venny, analist la MNC Securities.

Creşterea titlurilor DCI a declanşat suspendarea temporară de la tranzacţionare a acestora şi o anchetă din partea oficialilor Bursei din Jakarta, asupra companiei, pentru o posibilă manipulare a tranzacţiilor (la începutul acestui an).

Bursa indoneziană a finalizat ancheta, conform directorului pentru supravegherea tranzacţiilor şi conformitatea pieţei, citat de Bloomberg News. Oficialul Bursei din Jakarta nu a oferit detalii legate de investigaţie.

Însă, Nicholas Suharsono, secretarul corporativ al DCI, a declarat: "În baza rezultatelor investigaţiei din partea Bursei, nu există nicio indicaţie cu privire la vreo încălcare a normelor de către societate".

Analiştii preconizează: "Piaţa bursieră din Indonezia îşi va continua creşterea anul viitor"

Avansul preţurilor mărfurilor şi relaxarea restricţiilor la frontiera Indoneziei vor alimenta, probabil, creşterea economică a ţării, care va susţine evoluţia bursei locale, anul viitor, prevăd analiştii.

"Indonezia se pregăteşte pentru un 2022 puternic, deoarece se apropie să atingă pragurile de vaccinare împotriva Covid care să permită redeschiderea completă a economiei şi un impuls de creştere mai rapidă", spune Alan Richardson, manager de fond la Samsung Asset Management din Hong Kong.

Relaxarea restricţiilor, pe măsură ce îmbolnăvirile de Covid se reduc în regiune, împreună cu preţurile ridicate ale mărfurilor exportate din Indonezia - ulei de palmier, ţiţei şi cărbune - au atras investiţii în acţiunile şi obligaţiunile ţării, conform Bloomberg. Acest lucru a determinat îmbunătăţirea caificativelor pieţei sale de acţiuni, luna aceasta, de către Goldman Sachs Group Inc. Totodată, Morgan Stanley şi BlackRock Inc. acordă acestei pieţe ratingul "overweight".

Goldman Sachs preconizează o creştere medie cu 19% a câştigurilor pe acţiune pe piaţa indoneziană, anul viitor, faţă de estimările consensuale care arată un plus de 17%. Avansul anticipat de banca americană este mai mare decât cel de 9% prevăzut pentru indicele MSCI Asia Pacific (care exclude evoluţiile din Japonia).

Potrivit unui raport lansat săptămâna trecută de Credit Suisse Group AG, investitorii vor fi atraşi de Indonezia şi datorită creşterii încrederii consumatorilor. În plus, vânzările de automobile vor contribui la o accelerare "semnificativă" a creşterii economice anul viitor, conform Credit Suisse.

Bloomberg atrage atenţia că Bursele din Singapore şi Thailanda ar putea apărea drept concurenţi puternici pentru Indonezia în Asia de Sud-Est, dacă ambele ţări continuă să-şi redeschidă graniţele pentru turism. Indicele Straits Times din Singapore este aproape să anuleze toate pierderile consemnate din cauza pandemiei, iar acţiunile thailandeze se tranzacţionează aproape de nivelul maxim al ultimlor doi ani.

Conform datelor Bloomberg, aproximativ 870 de milioane de dolari - fonduri străine nete - au fost plasate în acţiuni indoneziene în acest trimestru, dintr-un total de 1,92 de miliarde de dolari care au ajuns în acţiuni din Asia de Sud-Est, excluzând Singapore şi Vietnam. Totodată, obligaţiunile guvernamentale indoneziene în monedă locală au fost cele mai performante din regiune în a doua jumătate a lui 2021.

O divizie a Triputra Group pregăteşte un IPO în Indonezia

Triputra Group, companie deţinută de miliardarul indonezian Theodore Rachmat, se pregăteşte să listeze la bursă divizia sa de piese auto, Dharma Polimetal, într-o afacere care ar evalua societatea la 200 de milioane de dolari, anunţă Forbes.

Dharma Polimetal oferă 705 milioane de acţiuni - aproximativ 15% din companie - la un interval de preţ de 500 - 620 de rupii fiecare, urmărind să strângă până la 437 de miliarde de rupii (30 de milioane de dolari) în oferta sa publică iniţială la Bursa de Valori din Indonezia. Compania este un jucător important în domeniul pieselor pentru motociclete şi caută să îşi crească veniturile pe segmentul auto, inclusiv al pieselor pentru vehicule electrice.

"Cu opt filiale care se concentrează pe producţia de componente specifice, Dharma Polimetal este într-o poziţie excelentă pentru a capta o cotă semnificativă de piaţă în industria producţiei de piese auto", declară Irianto Santoso, preşedintele-director al firmei.

Dharma Polimetal a avut venituri de 1,8 trilioane de rupii (125 de milioane de dolari) anul trecut, conform Forbes. Aproape 70% din această sumă a provenit din livrările de componente pentru producătorii de motociclete. Majoritatea pieselor fabricate de companie sunt pentru PT Astra Honda Motor, societate ce produce motociclete Honda şi deţine 70% din piaţa motocicletelor din Indonezia, care a ajuns la 3,6 milioane de unităţi anul trecut.

De menţionat că pandemia a pus frână industriei auto din Indonezia. Anul trecut, vânzările en-gros de maşini din ţara asiatică au scăzut cu aproximativ 50%, la 532.027 de unităţi, de la 1,03 milioane de unităţi în 2019. Dar, sectorul se redresează, iar Asociaţia Industriei de Automobile din Indonezia a estimat că industria auto locală va ajunge la 1,5 milioane de unităţi în 2025.

După IPO-ul Dharma Polimetal, Triputra Group va rămâne acţionarul majoritar prin Dharma Inti Anugrah, care deţine un pachet de 47,6%, şi Triputra Investindo Arya, care controlează 13,5%.

Triputra Group a luat naştere în 1998, creat de Theodore Rachmat, al 16-lea bogătaş din Indonezia, cu o avere netă de 1,6 miliarde de dolari, conform Forbes.

Deloitte: "Activitate IPO solidă în Asia de Sud-Est, stimulată de Thailanda, Filipine şi Indonezia"

Pieţele de capital din Asia de Sud-Est au înregistrat o activitate robustă pe piaţa ofertelor publice iniţiale (IPO) în primele zece luni şi jumătate din 2021, Thailanda, Filipine şi Indonezia contribuind cu 95% din fondurile astfel strânse, potrivit unei analize a companiei de consultanţă Deloitte, citată de businesstimes.com.sg.

Sursa notează că între 1 ianuarie şi 15 noiembrie 2021, companiile din regiune au strâns un record de 9,8 miliarde de dolari prin 121 de IPO-uri, comparativ cu 7 miliarde de dolari din 114 IPO-uri în întregul an 2020.

Thailanda a atras 4,2 miliarde de dolari prin IPO-uri, cea mai mare sumă din regiune pentru al treilea an consecutiv, şi a generat 43% din fondurile totale strânse în perioada de zece luni şi jumătate avută în vedere. Cea mai mare listare de la Bursa de Valori din Thailanda a fost cea a PTT Oil & Retail Business, care a atras 1,8 miliarde de dolari.

Filipine a strâns, de asemenea, mai multe fonduri în 2021 decât în ultimii patru ani la un loc, cu patru mega-listări ale unor trusturi de investiţii imobiliare care au generat un total de 1,8 miliarde de dolari. Cea mai mare listare a fost a Monde Nissin Corp., care a atras un miliard de dolari (este şi record istoric pentru piaţa din Filipine).

În ce priveşte Indonezia, aceasta a strâns 2,3 miliarde de dolari în primele zece luni şi jumătate ale anului 2021, faţă de 377 de milioane de dolari în 2020. Este pentru prima dată când piaţa indoneziană a depăşit pragul de două miliarde de dolari, impulsionată de cea de-a doua IPO ca mărime din Asia de Sud-Est, a companiei de tehnologie Bukalapak, care a atras 1,5 miliarde de dolari.

Deloitte se aşteaptă ca activitatea IPO să fie stimulată de planul de privatizare al guvernului din Indonezia, care prevede listarea a 14 companii de stat, dar şi de segmentul tehnologic emergent din regiune.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. No baieti, umflati aero la loc ca-i la moda !

    Lesina Tradeville de anticipatie gandindu-se ce-ar putea face cu urmatoarea petarda produsa de ei!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Digitalizarea României”
csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

05 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9264
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8175
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0450
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8439
Gram de aur (XAU)Gram de aur276.7076

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro