Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

ANUL TRECUTBAT a plătit taxe la buget de peste 9 miliarde lei

S.B.
Companii /

BAT a plătit taxe la buget de peste 9 miliarde lei

British American Tobacco a plătit în 2019 peste 9 miliarde de lei către bugetul de stat, sub formă de accize, TVA, taxe salariale şi alte taxe, potrivit unui comunicat al companiei.

Suma ajunsă în visteria statului a fost mai mare cu circa 15% faţă de 2018, în principal datorită reducerii traficului ilicit. Compania este cel mai mare jucător din industria tutunului, cu o cotă de piaţă de peste 53%.

Potrivit companiei, sumele suplimentare ajunse la stat s-au datorat în primul rând creşterii încasărilor din acciză, în contextul în care anul trecut s-au vândut legal mai multe ţigări pe fondul scăderii contrabandei cu circa 15%.Accizele reprezintă circa 60% din preţul unui pachet de ţigări, peste care se adaugă TVA-ul, ajungându-se ca taxele să însemne 80% din suma plătită pe un pachet de ţigări.

"Cele câteva miliarde de lei încasate în plus de către stat sunt dovada clară că reducerea contrabandei are efecte benefice imediate: statul are mai mulţi bani pentru a-şi finanţa priorităţile, companiile care-şi platesc taxele pot funcţiona într-un mediu concurenţial corect iar fumătorii sunt protejaţi de produse de calitate şi origine incerte" a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco.

În 2019, nivelul contrabandei a fost de 13,9%, în scădere faţă de 16,3% în 2018, ceea ce înseamnă că anul trecut 1 din 7 ţigarete consumate în România a provenit de pe piaţa neagră, faţă de 1 din 6 cu un an mai înainte.

Ileana Dumitru a mai adăugat: "Această tendinţă se va menţine doar dacă Guvernul va dezvolta o strategie naţională de luptă împotriva traficului ilicit, care să implice toate autorităţile competente, şi dacă Parlamentul va înţelege efectele negative ale celei mai radicale propuneri anti-tutun de până acum, care prevedere interzicerea expunerii ţigaretelor în magazine şi introducerea unor noi taxe".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS