ANUL TRECUT FAŢĂ DE 2016Sistemul nostru bancar, mai profitabil cu peste 1 miliard de lei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Sistemul nostru bancar, mai profitabil cu peste 1 miliard de lei

Profitul net al sistemului bancar din ţara noastră a crescut cu peste 1 miliard de lei, anul trecut faţă de 2016, de la circa 4,25 miliarde lei la aproximativ 5,64 miliarde lei (în jur de 1,21 miliarde euro), conform calculelor noastre făcute în baza cifrelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Acestea arată că ROA (rata rentabilităţii activelor) înregistrată de sectorul bancar (care se calculează ca raport între profitul net anualizat şi totalul activelor la valoarea medie) în decembrie 2017, a fost de 1,32%, la o valoare totală a activelor nete de 427,4 miliarde lei.

Rămâne de văzut dacă şi cu ce profit fiscal va rămâne sistemul bancar după deducerea pierderilor din anii anteriori. În ultimii şase ani, douăzeci şi şapte de bănci din totalul lor nu au plătit niciun impozit pe profit, instituţiile de credit înregistrând pierderi fiscale ca urmare a deducerii pierderilor din anii anteriori, conform unui document oficial obţinut, în vara lui 2017, de ziarul BURSA. Acest aspect a atras o serie de acuzaţii grave făcute de Guvernul Tudose la adresa băncilor. Printre altele, fostul ministru al Finanţelor Ionuţ Mişa a spus că băncile au recurs la unele "optimizări fiscale", pentru a-şi expatria profiturile, una dintre metode fiind vânzarea de credite fără întârzieri la plată introduse în portofoliile de neperformante (NPL).

În acest context, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat unele controale în rândul băncilor, câteva dintre ele fiind finalizate cu impuneri suplimentare aplicate respectivelor bănci de către Fisc.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a transmis, anul trecut, conducerii MFP că ceea ce trebuie să verifice ANAF este motivul pentru care băncile nu au făcut profit ani la rând. Mai mult decât atât, Mugur Isărescu a subliniat că autorităţile statului vor avea tot sprijinul BNR în acest demers.

Indicatorul de solvabilitate a scăzut la 18,86%

Indicatorul de solvabilitate a domeniului bancar a scăzut, anul trecut comparativ cu 2016, de la 19,68% la 18,86%, însă depăşeşte cu mult nivelul impus de BNR, de minim 8%, potrivit sursei citate.

Raportul dintre creditele acordate de bănci în 2017 şi depozitele atrase se situa, la finalul lui decembrie, la 74,74%.

Rata creditelor neperformante a continuat să scadă, ajungând la 6,4% faţă de 9,62%, în perioada analizată, conform datelor Băncii Centrale.

Acestea indică un număr de 35 de bănci, de la 37 în 2016, anul trecut două dintre cele patru bănci greceşti de la noi fiind vândute. Astfel, Banca Românească a fost achiziţionată de OTP Bank, iar Bancpost a fost preluată de Banca Transilvania. Totodată, fondul american de private equity J.C. Flowers a bătut palma pentru preluarea Piraeus Bank, a treia instituţie de credit cu aţionar elen. În aceste condiţii, singura bancă de la noi condusă de o entitate financiară din Grecia care a rămas în picioare este Alpha Bank.

Specialiştii din piaţă estimează că procesul de consolidare a sistemului bancar va continua şi în anii care urmează.

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Profitul gros al bancilor se afla in recuperarea Npl-urilor, sume care nu se mai vad in activitatea banci doar a holdingului, grupului din care face parte.

  A fost criza, banca nu a simtit, azi banca-executori cer tot atatia bani cat s-a semnat, ceea ce este imposibil de returnat credit cu buletinul pana la garantia cu imobil. Tot riscul banca l-a aruncat pe om. Banca vinde Npl unor firme din offshore agreate de ea. S-au redus salariile, euro a crescut, hrana a crescut, impozitele banca -executorul vrea tot atatia bani. Nu este cruda? 

  Actualele banci cred ca ar trebui sa falimenteze sa vina altele mai responsabile nu? 

  Atata vreme cat statul pe bani mei a salvat bancile cand toata lumea s-a scufundat, nu mai au nici o moralitate sa mai faca banking, sa mai dea sfaturi ce si cum trebuie facut.

  Bancile au creat fuga de taxe pentru pilosi, UE i-a incurajat. UE nici macar azi nu vrea sa impoziteze offshorurile, sa le desfiinteze. Aceeasi taxa sa fie peste tot in Europa ca pretul motorinei e European. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Cum sa creasca hrana? Prajitura, ti-ai luat medicamentele sau ce e cu tine?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Oare cit de constituional o fi ca banca sa vanda un credit neperformant la un pret de maxim 20% din valoare, si debitorul s anu poata sa isi rascumpere acea datorie macar la acel pret.

  Eu cred ca foarte multi ar dori acest lucru 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. E foarte constitutional. La 20% sau 8% se vinde UN PACHET de credite, nu creditul tau. Daca va organizati in vreun Parakletos sau vreo firma de PIPEREA MULGE CONSUMATORI si cumparati tot pachetul la pretul ala o sa aveti si contractul vostru la pretul redpectiv. Problema e ca trebuie sa platiti si restul contractelor din pachet si apoi sa va recuperati din banii platiti :-)

   Ceea ce nu ar fi foarte elegant, nu-i asa ? :-) ))) 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS