Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

ANUL TRECUT:Profitul net al Raiffeisen Bank a scăzut cu 11%, faţă de 2018

I.M.
Bănci-Asigurări /

Profitul net al Raiffeisen Bank a scăzut cu 11%, faţă de 2018

Raiffeisen Bank a înregistrat în 2019 un profit net de 779 milioane de lei, în scădere cu 11% faţă de anul anterior, în timp ce veniturile operationale au avansat cu 5%, la 2,64 miliarde de lei.

În 2018, Raiffeisen Bank înregistrase un profit net de 881 milioane de lei.

Potrivit băncii, scăderea profitului a fost influenţată de introducerea taxei pe activele bancare, urmată de o uşoară încetinire a activităţii economice, în prima parte a anului trecut, dar şi de evenimente nerecurente, precum schimbările metodologice de provizionare a riscului de credit, provizioane făcute de bancă pentru litigii şi reglementări, dar şi provizionarea participaţiei în subsidiara Aedificium Banca pentru Locuinţe, transmite Agerpres.

Steven van Groningen, preşedinte & CEO Raiffeisen Bank, a declarat:

"După cum ştim deja, 2019 a fost un an destul de complicat economic şi legislativ, care a debutat cu intrarea în vigoare a OUG 114, ordonanţa impusă fără nicio analiză de impact sau fără o preocupare reală pentru evoluţia economiei româneşti, iar anul l-am încheiat cu instabilitate politică şi schimbări de guvern. În condiţiile în care mediul în care activăm este permanent în schimbare şi cu evoluţii incerte, faptul că ne dezvoltăm continuu şi echilibrat ne confirmă, încă o dată, că suntem o organizaţie puternică şi responsabilă".

Activele totale ale Raiffeisen Bank au ajuns la 42,9 miliarde lei la finalul anului 2019, o creştere cu 7%, an la an, iar veniturile băncii au avansat în 2019 cu 5%, până la 2,64 miliarde de lei. Creditele nete au crescut cu 6% în 2019, în pofida unei influenţe negative generate de scăderea volumelor de tranzacţii reverse-repo cu entităţi financiare non-bancare. Dacă excludem acest impact, soldul de credite a înregistrat o creştere de 11%, toate segmentele de clienţi având evoluţii pozitive.

"Avem o creştere echilibrată pe toate segmentele de clienţi şi pentru majoritatea produselor din portofoliul nostru. Rezultate notabile am înregistrat în evoluţia creditelor de investiţii către clienţii corporaţii (+22%) şi IMM (+13%), în timp ce pe segmentul persoanelor fizice avem 10% creştere în credite nete. Creditele ipotecare au avansat anul trecut cu 13%, comparativ cu anul anterior, iar cererea de credite de nevoi personale a fost mare (+7%), fiind susţinută de creşterea semnificativă a salariilor în economia locală. În acelaşi timp, resursele atrase de la clienţi au avut o evoluţie excelentă, iar depozitele clienţilor au crescut cu 8%, până la 35,8 miliarde de lei. În contextul pandemiei de COVID-19, la data la care publicăm aceste rezultate pentru anul 2019, pe fondul revizuirii în scădere a perspectivelor de evoluţie economică cel puţin pe termen scurt, suntem mulţumiţi ca poziţia financiară şi capitalizarea băncii sunt la niveluri extrem de solide", a menţionat Steven van Groningen.

Potrivit băncii, rata creditelor neperformante a rămas stabilă faţă de 2018, la 4,1%.

"Deşi profilul de risc al portofoliului de credite s-a îmbunătăţit, iar clienţii noştri au fost foarte disciplinaţi în plata ratelor, unele modificări în metodologia de provizionare au condus la un cost cu provizioanele la niveluri comparabile cu cele din anul precedent, 170 milioane de lei", se menţionează în comunicat.

Totodată, cheltuielile operaţionale ale băncii au crescut cu 6%, an la an, ajungând la 1,35 miliarde de lei. Principalele zone de presiune asupra costurilor băncii vin din investiţiile în digitalizarea băncii, din dezvoltarea capabilităţilor tehnologice, din creşterea costului cu salariile angajaţilor, dar şi din cerinţele regulatorii, mai precis a contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Raiffeisen Bank are în portofoliu peste 1,9 milioane carduri de debit pentru persoane fizice. Faţă de finalul anului 2018, numărul tranzacţiilor cu cardul de debit a crescut cu peste 23%. Numărul de tranzacţii e-commerce a înregistrat o majorare cu 40%. A crescut şi numărul de carduri de credit, iar banca îşi menţine poziţia de lider de piaţă cu peste 500.000 de carduri de credit active.

La finalul anului trecut, Raiffeisen Bank avea în portofoliu aproape 2,2 milioane de persoane fizice, peste 92.000 de IMM-uri şi 5.700 de companii mari şi medii. Totodată, avea 4.485 de angajaţi, 351 unităţi (dintre care 43 lucrează deja fără numerar), 800 ATM-uri, 300 maşini multifuncţionale (MFM-uri) şi 22.000 de POS-uri.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS