Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”

AP cere miniştrilor să identifice procedura de predare online a profesorilor cu boli cronice şi de peste 60 de ani

A.P.
Miscellanea /

AP cere miniştrilor să identifice procedura de predare online a profesorilor cu boli cronice şi de peste 60 de ani

Avocatul Poporului (AP) cere miniştilor Educaţiei şi Sănătăţii, Monica Anisie şi Nelu Tătaru, să identifice procedura de predare online a profesorilor cu boli cronice şi a celor de peste 60 de ani, scrie Agerpres.

În cele două solicitări postate, marţi, pe site-ul instituţiei, AP cere clarificarea mai multor aspecte: dacă unitatea de învăţământ este obligată să angajeze sau să continue derularea raporturilor de muncă cu cadrul didactic care a prezentat adeverinţa de la medicul curant, având în vedere particularităţile desfăşurării activităţii de telemuncă; ce documente/acte trebuie să prezinte persoana de peste 60 de ani pentru a se putea încadra în vederea predării online sau se aplică pentru toate cadrele didactice care au peste 60 de ani, fără nicio discriminare; cine asigură echipamentele, logistica şi resursa umană necesare pentru cadrul didactic care predă online, în vederea desfăşurării în condiţii corespunzătoare a orelor online.

AP solicită clarificări şi referitor la cum se va încheia actul adiţional la contractul individual de muncă pentru cadrele didactice care predau on-line, având în vedere că Legea nr. 81/2018 prevede că în anumite zile/perioade telesalariatul desfăşoară activitatea la sediul angajatorului.

AP menţionează că, în plus, cadrele didactice pot sesiza o posibilă discriminare în ceea ce priveşte salarizarea, având în vedere că, atât personalul care desfăşoară activitatea on-line, cât şi cei care o prestează în cadrul unităţii de învăţământ primesc acelaşi salariu.

AP cere să se clarifice dacă se are în vedere acordarea unui beneficiu (sub forma unei indemnizaţii) cadrelor didactice care îşi desfăşoară exclusiv activitatea prin prezenţa fizică la unitatea şcolară, în starea de alertă. "Acest aspect ar fi de natură a încuraja, pe de o parte, prezenţa fizică a cadrelor didactice în unităţile de învăţământ, iar pe de altă parte ar preveni un posibil absenteism al acestora, pe caz de boală sau chiar personal insuficient prin ieşirea din activitatea didactică prin pensionare anticipată sau prin încetarea raporturilor de muncă din alte motive", menţionează AP.

Conform solicitărilor adresate celor doi miniştri, din cuprinsul unui articol publicat pe un site pe 9 septembrie rezultă că unii dascăli cu afecţiuni cronice vor preda online, iar alţii şi-au luat concedii medicale, notează Agerpres.

Potrivit unui articol publicat pe 11 septembrie pe un alt site, ministrul Sănătăţii a precizat că profesorii care au boli cronice pot ei înşişi opta pentru predarea on-line, iar pentru a o face au nevoie de o recomandare medicală de la medicul curant.

Pe 1 septembrie, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 5487/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în care în Anexa nr. 1 se stipulează la punctul 8 că personalul cu risc (de exemplu, vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) va reveni în şcoli cu avizul medicului de medicina muncii, amintesc cele două solicitări.

AP menţionează că, din prevederi ale Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, rezultă că medicul de medicina muncii emite un aviz în care se stabileşte doar dacă lucrătorul este apt sau inapt de muncă.

Legea nr. 81/2018 stabileşte o serie de cerinţe pentru ca activitatea de telemuncă să se poată desfăşura în condiţii corespunzătoare atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, precizează AP.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Era culmea. Pai cum sa mearga scoala fara interventia doamnei Weber !!!

    Dacă nu va fi oprită tipa asta va deveni conducătorul de facto a României! Are o sete de prim plan ceva ieșit din comun!

    Liberalii,useristii sunt veșnic în defensivă în fața ei ! Incredibil! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

23 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1145
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5485
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3849
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.5738

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie