Abonament gratuit

APĂRAREA LUI DRAGNEA, CAUZA DEMISIEI LUI VIOREL MOCANUStatul român, fără agent guvernamental la CEDO

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică /

Statul român, fără agent guvernamental la CEDO

Agentul guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Viorel Mocanu, a demisionat din funcţie, au declarat surse judiciare pentru site-ul g4media.ro.

Direcţia Naţională Anticorupţie a des­chis dosar penal după ce presa a arătat că agentul României la CEDO, Viorel Mocanu, face apărări în defavoa­rea statului român şi în favoarea lui Liviu Dragnea în procesul intentat la Strasbourg de fostul lider PSD. Dragnea a solicitat CEDO să constate că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil în dosarul Referendumul în care a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Conform informaţiilor, avocatul lui Dragnea în procesul de la Strasbourg, irlandezul Bernard O'Connor, a folosit deja argumentele noului agent al României, Viorel Mocanu, drept o acceptare în faţa CEDO a culpei statului român faţă de Dragnea, pe motiv că nu ar fi avut şansa la un proces corect.

Luna trecută, procuroarea Adina Florea de la Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie (SIIJ) a solicitat de la DNA, prin ridicare de înscrisuri, toate documentele din dosarul care îl priveşte pe Viorel Mocanu.

Solicitarea a fost făcută marţi, 23 iulie, după ce cu o zi înainte, luni, 22 iulie, Viorel Mocanu a fost prezent la sediul SIIJ, unde a formulat o plângere pe motiv că ar fi abuzat de DNA. Potrivit aceloraşi surse, Adina Florea a cerut de la DNA procesul-verbal de sesizare din oficiu şi înscrisurile în original solicitate de procurorii anticorupţie de la agentul guvernamental, privind cauza Dragnea versus România. Potrivit surselor, DNA a predat în original SIIJ documentele solicitate.

Viorel Mocanu a fost numit în februarie în funcţia de Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu rang de director general, printr-o decizie a prim-ministrului Viorica Dăncilă.

La momentul numirii, Mocanu era consilier onorifc al ministrului Sănătăţii pe relaţii externe, funcţie în care a fost numit în octombrie 2018. Anterior, Mocanu a fost avocatul unor inculpaţi precum Sorin Oprescu, Rovana Plumb (dosarul Belina), Oana Zăvoranu sau Florin Salam.

Unul dintre primele dosare pe care Viorel Mocanu a trebuit să le gestioneze, pe lângă cel al lui Liviu Dragnea împotriva României, a fost plângerea la CEDO a Laurei Codruţa Kovesi, care a atacat decizia de revocare din funcţia de şef al DNA. În sesizare, Kovesi a susţinut că nu a avut calitatea de parte în conflictul constituţional soluţionat la CCR, că instanţa constituţională a hotărât revocarea sa, dar că nu a fost citată, nici n-a avut posibilitatea de a se apăra. Fosta şefă a DNA a mai arătat că decizia CCR nu a putut fi contestată şi că, în consecinţă, nu i-au fost respectate garanţiile unui proces echitabil.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. DNA s-a suparat ca Motoc a facut o cerere de recuzare a jud Iulia Motoc, prietena cu Kovesi. CEDO a trimis catre Motoc o scrisoare prin care comunica faptul ca va tine cont de cererea de recuzare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Antreprenoriat fără gen
DTLAWYERS
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Pactul pentru muncă
Livestreaming Teatrul Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS