APC: Lămâi din Turcia cu pesticid de 75 de ori mai mult decât limita maxim admisă

G.B
Miscellanea / 19 octombrie 2021

 Lămâi din Turcia cu pesticid de 75 de ori mai mult decât limita maxim admisă

Asociaţia Pro Consumatori (APC), solicită Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să dea explicaţii opiniei publice în legătură cu absenţa analizelor realizate de ANSVSA în punctele de control de la frontiera ţării noastre referitoare la determinarea cantitativă a pesticidelor în legumele/fructele importate din Turcia, conform unui comunicat al APC.

Experţii APC au realizat o interogare pentru pesticidul prochloraz din legumele/fructele importate din Turcia şi comercializate în România, respectiv Bulgaria, în primele 10 luni ale anului 2021 pe platforma europeană RASFF - Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje, unde fiecare ţară membră a Uniunii Europene este reprezentată de autoritatea naţională cu atribuţii în domeniul siguranţei alimentare, ANSVSA în cazul ţării noastre, platforma fiind gestionată de Comisia Europeană.

Interogarea realizată de experţii APC pe platforma RASFF a Comisiei Europene a generat următoarele rezultate:

-patru notificări de informare transmise de ţara noastră pentru fructul lămâie în baza analizelor realizate de comercianţi, valorile găsite la fungicidul procholoraz din loturile de lămâi analizate fiind mai mari decât limita maxim admisă (0,03 mg/kg) pentru acest pesticid de 32 ori în data de 22 septembrie 2021, de 40 ori în data de 1 septembrie 2021, de 63 ori în data de 2 septembrie 2021 şi de 75 de ori în data de 2 septembrie 2021.

-8 notificări de respingere la frontieră transmise de Bulgaria în baza analizelor realizate de autoritatea de siguranţă alimentară prin intermediul cărora s-au identificat următoarele depăşiri ale nivelului de pesticid prochloraz în următoarele citrice: la portocale de 41 ori în data de 2 ianuarie 2021, la mandarine de 3 ori în data de 2 ianuarie 2021, la portocale de 65 de ori în data de 7 ianuarie 2021, la mandarine de 47 de ori în data de 17 ianuarie 2021, la lămâi de 47 de ori în data de 1 februarie 2021, la lămâi de 35 de ori în data de 8 februarie 2021, la portocale de 56 de ori în data de 5 august 2021, la portocale de 56 de ori în data de 6 august 2021.

Studiile realizate pe animale de laborator au dus la concluzia ca ficatul este organul ţintă principal al pesticidului prochloraz, fapt care duce la declanşarea cancerului hepatic la persoanele care consumă legume/fructe tratate cu acest pesticid. Totodată, există studii pe animale de laborator care demonstrează că acest pesticid produce şi efecte endocrine perturbatoare, cum ar fi afectarea funcţiei endocrine a organelor de reproducere, a pancreasului, hipofizei, epifizei, hipotalamusului afectând producţia de hormoni a organismului în sensul determinării unor disfuncţii a organelor afectate prin deficit sau exces de hormoni, fapt care conduce la apariţia unor boli cronice grave. Din păcate, consumatorii sunt expuşi în mod constant la amestecuri chimice din categoria pesticidelor, cum ar fi reziduuri multiple de pesticide diferite, prin intermediul dietei pe bază de fructe. Acest lucru ridică îngrijorări cu privire la potenţialele efecte combinate ale reziduurilor de pesticide, mai ales că aceste substanţe active din compoziţia pesticidelor sunt testate doar la nivel individual în momentul în care sunt aprobate, respectiv reevaluate.

"Din păcate, ANSVSA nu a informat populaţia în legătură cu aceste depăşiri record ale nivelui de pesticid prochloraz din lămâile importate din Turcia şi comercializate în ţara noastră în luna septembrie anul curent, fapt ce a contribuit la ingerarea unor cantităţi exagerate de pesticid de către sute de mii de consumatori printre care s-au aflat copii, femei însărcinate şi persoane în vârstă. Oare de ce ANSVA nu doreşte să aplice modelul bulgar de control prin realizarea de analize în punctele vamale? APC solicită primului ministru, în coordonarea căruia se află ANSVSA, declanşarea unei anchete la nivelul instituţiei în vederea identificării funcţionarilor responsabili de această inacţiune a instituţiei faţă de importurile de legume şi fructe din Turcia!" conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Oare s-a dat o spaga? Otravirea cetatenilor, cu inghetata, fructe si legume aduse de peste tot locul nu e problema de siguranta nationala?! La noi nu sunt probleme, totul e bun (daca este parandarat).

Atenţiune!
Mâine BURSA publică
Pfizergate!
• Informaţii inedite
• Declaraţii obţinute în exclusivitate BURSA

BURSA
APA NOVA
hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6739
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1301
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8294
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4100

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb