Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti susţine iniţiativa lui Nicuşor Dan cu privire la Cathedral Plaza

F.D.
Politică / 5 octombrie

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti susţine iniţiativa lui Nicuşor Dan cu privire la Cathedral Plaza

În data de 3 octombrie, Tribunalul Bucureşti - Secţia contencios administrativ şi fiscal a dispus suspendarea executării Dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022 emisă de Primarul General Nicuşor Dan, prin care s-a pus în executare obligaţia de desfiinţare a construcţiei - imobil de birouri Cathedral Plaza situată în Bucureşti, str. Gen. Berthelot nr. 11-15 sector 1 şi respectiv Bucureşti, str. Luterană nr.15 si 15 A, sector 1, realizată fără autorizaţie de construire legală, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, prin Sentinţa civilă nr. 2520/2012 (definitivă şi obligatorie), Tribunalul Dâmboviţa a dispus obligarea Primarului Municipiului Bucureşti la emiterea deciziei privind desfiinţarea construcţiei - imobil de birouri Cathedral Plaza situată în Bucureşti, str. Gen. Berthelot nr. 11-15 sector 1 şi respectiv Bucureşti, str. Luterană nr.15 si 15 A, sector 1, realizată fără autorizaţie de construire legală, autorizaţie emisă la solicitarea S.C. Millennium Building Development S.R.L., de Primăria sectorului 1 Bucureşti precum şi la luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sf. Iosif.

În vederea punerii în executare a acestei hotărâri judecătoreşti, Primarul General al Municipiului Bucureşti a emis Dispoziţia nr. 1454/20.07.2022, procedură obligatorie într-un stat de drept, în care autoritatea publică nu se poate sustrage de la îndeplinirea obligaţiilor impuse de către instanţa judecătorească.

Suspendarea Dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022, care a transpus cuvânt cu cuvânt decizia instanţei de judecată, reprezintă în ultimă instanţă, o modalitate de suspendare a înseşi executării hotărârii judecătoreşti, printr-o modalitate nepermisă de lege, hotărârea definitivă neputând face obiectul repunerii în discuţie a problemelor de drept care şi-au găsit rezolvarea irevocabilă, arată sursa citată.

În plină campanie a statului român pentru ridicarea monitorizării ţării noastre prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare(MCV), decizia Tribunalului Bucureşti afectează o întreagă comunitate şi aruncă în aer demersurile de a scoate România de sub atenta supraveghere a justiţiei, precedentul creat prin suspendarea efectelor unei hotărâri judiciare irevocabile conducând inevitabil la protest faţă de această abatere gravă de la principiile statului de drept.

Se reaminteşte faptul că procesul echitabil cuprinde şi faza executării hotărârii judecătoreşti, iar aşteptarea legitimă a părţii care a câştigat procesul este ca statul român să îşi asigure un sistem real şi eficient prin care hotărârea să fie adusă la îndeplinire, nu pusă între paranteze, în acest sistem al executării hotărârii, instanţele de judecată neputând fi transformate într-o pârghie a neexecutării hotărârii care reprezintă un titlu executoriu, ci în una de garantare a efectelor depline ale acesteia.

În acest moment, singurul remediu procesual îl reprezintă recursul Primarului General al Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, demers pe care comunitatea catolică îl va sprijini, acesta fiind primul şi singurul Primar General care a înţeles că hotărârea judecătorească nu se discută, ci se execută, a înţeles misiunea sa de a asigura Bucureştiului revenirea la normalitate, a procedat corect prin emiterea unui act care reflectă până la identitate dispoziţia dată de instanţă.

Nu în ultimul rând, memoria noastră nu trebuie să piardă esenţa hotărârilor Senatului României care, prin două hotărâri, a constatat existenţa unor grupuri de interese care au pus presiune pe administraţia din vremea emiterii autorizaţiei de construire nelegale a clădirii Cathedral Plaza. Hotărârea judecatorească nu trebuie însă să fie îngenuncheată de nicio presiune, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro