ICT

ARIR:"Suntem la maxime istorice şi există interes pentru piaţa de capital autohtonă"

A.P.
Miscellanea / 01 aprilie

"Suntem la maxime istorice şi există interes pentru piaţa de capital autohtonă"

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) prezintă concluziile discuţiilor purtate cu specialişti din piaţă, în cadrul dezbaterii "Pulsul Pieţei Financiare", cu privire la evoluţia pieţei de capital. Gradualitate şi dozaj sunt termenii care au caracterizat cel mai bine măsurile luate de BNR în ultima perioadă pentru a menţine un echilibru în piaţă. Vedem indicele BET la maxime istorice şi poate fi privit ca semn al unei reveniri economice nu foarte îndepărtate şi un interes crescut al investitorilor pentru piaţa autohtonă de capital, scrie un comunicat al ARIR.

Cristian Popa, CFA, Membru Consiliul de Administraţie, BNR:

"BNR nu a sărit calul, nu am exagerat cu scăderea dobânzilor, a existat gradualitate dar şi dozaj, ambele bine calibrate. Prin deciziile luate, a fost asigurat un anumit echilibru, care nu este uşor nici de obţinut, nici de menţinut. Dacă am fi exagerat s-ar fi văzut din prima fază pe curs, iar în câteva luni, jumătate de an, s-ar fi văzut şi în inflaţie. Unii oameni cred că dobânzile sunt scoase din joben, că sunt făcute din pix, nimic mai greşit! Există un proces foarte elaborat, muncim şi 2 luni până la o decizie, sunt 3 departamente implicate în acest proces, luăm bob cu bob datele economice. Din exterior poate părea simplu: reducere, menţinere sau creştere, dar nu este aşa, deloc! Deciziile noastre au efecte asupra a milioane de cetăţeni, nu ne jucăm cu ele, nu este loc de erori."

Daniela Şerban, Preşedinte & Co-fondator ARIR:

"Pieţele de capital se află în acest moment pe un trend ascendent. BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, a atins maxime istorice. În momentul de faţă, banii românilor se află preponderent în depozite bancare, însă este un moment favorabil pentru investiţii. Este un moment bun pentru noi toţi să fim mai activi, să contribuim din ce în ce mai mult la fondurile de pensii, chiar şi pentru pilonul III. Am auzit foarte mulţi oameni tineri spunând că nu au planuri pentru fondurile lor de pensii, însă din păcate este o perspectivă greşită şi o dovadă că trebuie să punem mai mult accent pe educaţia financiară."

Dragoş Manolescu, CFA, Director General Adjunct, OTP Asset Management:

"În ultimii ani, bursa de la Bucureşti a adus dividende foarte mari şi, dacă ne raportăm la pieţele globale, indicii BVB au stat în frunte. Este cea mai ieftină bursă din zona pieţelor de frontieră şi avem cel mai atractiv dividend chiar şi în aceste condiţii. La nivel global asistăm încă din septembrie 2020 la o rotaţie care a început dinspre companiile tehnologice către companiile "value", ciclice, care au recâştigat încrederea investitorilor. Anul trecut am asistat la cele mai mari ieşiri din fondurile de obligaţiuni la nivel global. La fondurile de investiţii, cererea de răscumpărare vine în momentul în care clientul are impresia că piaţa se îndreaptă într-o direcţie nefavorabilă. Fără intervenţia băncilor centrale am fi asistat la o criză de lichiditate şi probabil că acest ciclu de scădere şi revenire ar fi durat mult mai mult timp."

Andreea Pipernea, CEO NN Pensii:

"Noi privim lucrurile din perspectiva investitorului care acţionează pe termen lung şi foarte lung, care construieşte portofolii pentru următorii zeci de ani. Fondurile de pensii acţionează ca factor stabilizator la nivel de piaţă pentru că, aşa cum se poate observa din rapoartele noastre, ele sunt în general stabile. BET se află la maxim istoric, este un moment important, însă noi ne uităm şi la alţi parametri ai pieţei - lichiditatea, adâncimea şi cât de vastă este piaţa locală. BET confirmă în acest moment o relansare economică pentru perioada următoare."

Aurel Bernat, CEO BT Asset Management:

"Este foarte important că suntem din nou la maxime şi există entuziasm în rândul investitorilor individuali şi instituţionali. Deşi discutăm din ce în ce mai des despre educaţie financiară, din păcate anul trecut am avut momente puternice de scădere a bursei în care investitorii individuali lipseau. Acum, ajungând în zona de maxime şi mediatizarea fiind suficient de puternică, se remarcă un număr mult mai mare de doritori decât anul trecut. Este important ca investitorii care se uită pe termen scurt să nu judece randamentul ultimilor 360 de zile care a fost spectaculos, ci să gândească pe termen lung indiferent de plasamentele pe care vor să le facă."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro