Abonament gratuit

Armistiţiu între Israel şi Hamas

V.D.
Internaţional /

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Spectrul unui nou război între Israel şi mişcarea islamistă Hamas, care deţine controlul în Fâşia Gaza, a reapăraut la începutul acestei săptămâni, dar pare să se îndepărteze, cel puţin provizoriu, marţi, în urma anunţării unui armistiţiu, relatează AFP.

Un oficial israelian de rang înalt a dezminţit, însă, existenţa unui asemenea armistiţiu, în faţa presei, la întoarcerea prematură de la Washington, împreună cu premierul Benjamin Netanyahu.

O rachetă trasă din sudul Fâşiei Gaza a parcurs 120 de kilometri, potrivit Israelului, şi a atins luni, către ora locală 5.30, o localitate situată la nord de Tel Aviv, distrugând în întregime o casă. Şapte persoane - între care trei copii, inclusiv un bebeluş în vârstă de şase luni - au fost rănite uşor.

Israelul acuză Hamasul că a tras racheta. Însă un reprezentant al mişcării islamiste a respins orice tir deliberat şi a evocat posibilitatea unei probleme tehnice. Hamasul şi Jihadul Islamic, principalul său aliat palestinian, sunt considerate drept singurele în enclava palestiniană care dispun de rachete cu o asemenea rază de acţiune.

Israelul a replicat, luni seara, atacând zeci de obiective cu legături cu Hamasul sau Jihadul Islamic.

Grupările armate din Fâşia Gaza au efectuat, ca răspuns, zeci de tiruri de rachete şi de obuze de mortier către Israel.

Ostilităţile au continuat până marţi în zor, în pofida faptului că Hamas a anunţat un armistiţiu cu Egiptul, ca mediator.

Un calm a revenit după aceea.

CINE SE JOACĂ CU FOCUL?

Israelul şi Hamasul au purtat trei războaie din 2008, însă niciunul dintre ele nu pare să aibă interesul să se precipite în al patrulea conflict, porivit unor specialişti.

Netanyahu se află în prezent în campanie în vederea alegerilor legislative de la 9 aprilie.

Israelul consideră Hamasul responsabil de tot ceea ce se petrece în enclava palestiniană, pe care statul evreu o supune unei blocade stricte de peste un deceniu.

Fâşia Gaza s-a aflat pe marginea unui război în 2018. Din noiembrie, Hamasul şi Israelul respectă mai mult sau mai puin un armistiţiu negociat prin intermediul ONU şi Egiptului.

"Hamasul nu vrea o escaladare, de aceea a discutat imediat cu egiptenii" săptămâna aceasta, declară Omar Shaaban, un analist politic din Fâşia Gaza. Hamasul consideră că reacţia israeliană rămâne, pentru moment, "în limitele jocului", apreciază el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS