ASE Bucureşti şi Stakeborg lansează un program educaţional despre industria blockchain

G.D.
Companii / 3 mai

Sorin Cristian Niţă, profesor asociat al FABIZ

Sorin Cristian Niţă, profesor asociat al FABIZ

Ţara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la digitalizarea serviciilor publice şi pe locul 26 din 27 în ceea ce priveşte capitalul uman, mai puţin de o treime dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani având competenţe digitale cel puţin de bază, informează unui raport al Comisiei Europene, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, exact ca în cazul vitezei internetului, decalajul faţă de Vest ar putea fi transformat într-un avantaj competitiv dacă autorităţile, mediul academic şi cel privat colaborează şi adoptă măsurile potrivite, afirmă Sorin Cristian Niţă, profesor asociat al Facultăţii de Administrare a Afacerilor cu Predare în Limbi Străine (FABIZ) din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE). Pentru a impulsiona adoptarea noilor tehnologii, FABIZ-ASE, alături de parteneri din mediul privat precum Stakeborg, VD Law Group, Cryptoverse Academy, bitMahavi şi Digitalio lansează workshopul "Blockchain Marathon", care va avea loc pe 7 şi 14 mai la sediul FABIZ - Calea Griviţei 2-2A.

Potrivit lui Sorin Cristian Niţă, România se bucură astăzi de una dintre cele mai mari viteze de internet pentru că a ratat primele faze de dezvoltare care implicau cablurile de cupru ale infrastructurii telecom. Ţara noastră a sărit peste această etapă, adoptând direct internetul de mare viteză prin fibră optică. Din punct de vedere al digitalizării societăţii româneşti, aceeaşi reţetă ar putea fi aplicată şi în cazul adoptării la scară largă a tehnologiei blockchain, afirmă acesta.

"Rolul universităţii este de a pregăti studentul pentru intrarea pe piaţa muncii. Un studiu realizat în 2018 de compania Dell Technologies concluziona că 85% din meseriile existente în 2030 nu fuseseră încă inventate în urmă cu patru ani. Tehnologia evoluează cu o viteză fără precedent, producând schimbări la fel de rapide pe piaţa muncii. Drept urmare, trebuie să analizăm cu atenţie trendurile internaţionale şi să adaptăm programa pe cale de consecinţă, pentru a ne asigura că studenţii de azi sunt pregătiţi să facă faţă provocărilor de mâine.

Potrivit estimărilor, industria blockchain va crea 40 de milioane de noi locuri de muncă în următorii 8 ani. Cele mai mari universităţi din lume, printre care Harvard, MIT şi Oxford au construit deja programe pentru studierea acestei tehnologii. Prin lansarea workshopului "Blockchain Marathon" FABIZ-ASE face primii paşi în această direcţie, iar cu ajutorul expertizei în domeniu a partenerilor de la Stakeborg, explorăm oportunitatea de a organiza un program de studii postuniversitare în această direcţie", adaugă Sorin Cristian Niţă.

Prin caracteristicile sale de descentralizare şi imutabilitate a informaţiilor, industria blockchain îşi găseşte aplicabilitate într-o serie amplă de domenii printre care industria bancară, comerţ, sănătate şi administraţie publică.

"România are în sfârşit oportunitatea să adopte o nouă tehnologie încă din stadiile ei incipiente. Pentru a contribui la acest deziderat, una dintre principalele misiuni ale Stakeborg este să traducă informaţia tehnică din jurul industriei blockchain în mesaje simple, uşor de înţeles chiar şi pentru persoanele mai puţin tehnice. Tocmai de aceea am şi creat Stakeborg Academy - primul curs în limba română despre blockchain, inspirat din programa Oxford, care poate fi urmat de persoane care nu au avut niciun contact în prealabil cu această tehnologie. Şi tot din acest motiv susţinem cu toate forţele iniţiative educaţionale precum "Blockchain Marathon", dezvoltat de FABIZ-ASE, punându-ne totodată la dispoziţie expertiza pentru a sprijini dezvoltarea în cadrul ASE a unui program de studii postuniversitare", afirmă Evelyne Vîlcu, Head of Business Development în cadrul Stakeborg.

Pe parcursul celor două zile ale "Blockchain Marathon" specialiştii Stakeborg Evelyne Vîlcu, Răzvan Dumitraşcu şi Matei Vârsta vor analiza componentele tehnologiei blockchain şi utilizările acesteia în domeniul financiar, în vreme ce Endi Ungureanu şi Cosmin Tronaru vor aborda subiectul oportunităţilor aduse de tokenii non-fungibili (NFTs) şi de dezvoltarea Organizaţiilor Autonome Descentralizate (DAOs).

Totodată, reprezentanţii casei de avocatură VDLaw Group vor analiza cadrul legal al crypto-activelor. Mihai Voiculescu, CEO Cryptoverse Academy, va aborda subiectul finanţelor descentralizate, Victor Mitran, cofondator bitMahavi, va explica modul în care se pot transforma activele crypto în fiat, în vreme ce artistele Tammy Lovin şi Eliana Bogdan vor analiza industria NFT-urilor şi rolul lor în Metaverse.

Pentru înscrierea pe lista de participanţi, puteţi accesa site-ul FABIZ, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro