ASF:Primele Brute Subscrise de societăţile de asigurare din România, în primele trei luni ale anului 2022, au ajuns la aproape 4,66 miliarde de lei

S.B.
Bănci-Asigurări / 24 iunie

Primele Brute Subscrise de societăţile de asigurare din România, în primele trei luni ale anului 2022, au ajuns la aproape 4,66 miliarde de lei

Primele Brute Subscrise (PBS) de societăţile de asigurare din România, în primele trei luni ale anului 2022, au ajuns la aproape 4,66 miliarde de lei, cea mai mare valoare trimestrială înregistrată în istoria pieţei de asigurări din România, în creştere cu 46% faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat vineri Autoritatea de Supraveghere Financiară, informează news.ro.

"Primele Brute Subscrise (PBS) de societăţile de asigurare din România, în primele trei luni ale anului 2022, au ajuns la aproape 4,66 miliarde de lei, cea mai mare valoare trimestrială înregistrată în istoria pieţei de asigurări din România, în creştere cu 46% faţă de perioada similară a anului trecut. Primele brute subscrise aferente asigurărilor generale au crescut cu 53,9%, în timp ce primele aferente asigurărilor de viaţă au urcat cu 16,1%", a anunţat ASF.

Motorul pieţei continuă să rămână segmentul RCA, cu o creştere de 102,2% a primelor brute subscrise, până la aproape 2,4 miliarde lei. Creşteri importante au fost consemnate şi pe segmentul asigurărilor de sănătate (+28%), al asigurărilor CASCO (+12,4%) şi al asigurărilor de incendiu şi calamităţi naturale (+11%).

"O evoluţie remarcabilă se poate constata şi în ceea ce priveşte nivelul de concurenţă din piaţă. La finalul trimestrului I al anului 2022, primele patru societăţi de asigurare deţineau cote de piaţă comparabile, formate din două cifre. Diferenţa dintre primul loc, pe care îl ocupă societatea Euroins România şi locul al patrulea, societatea Omniasig VIG, era de sub 7,5 puncte procentuale", arată datele ASF.

Prin comparaţie, la finalul primului trimestru din 2021, între prima poziţia şi a patra poziţie din top era o diferenţă de peste 9 puncte procentuale. Procesul de diversificare este chiar mai clar raportat strict la asigurările RCA. Pe această linie de asigurări, trei societăţi au cote de piaţă formate din două cifre, în timp ce alte trei societăţi controlează procente notabile, de peste 7%. Primii doi jucători controlau 55,6% din piaţă, la finalul lunii martie 2022, în timp ce în perioada similară a anului 2021, cele două companii din fruntea clasamentului cumulau peste 77%, ceilalţi jucători având cote de piaţă neglijabile.

Rezultatele aferente primelor trei luni din 2022 arată că majorarea substanţială a primelor subscrise a avut loc pe o bază sănătoasă, în condiţiile în care principalii indicatori de solvabilitate şi lichiditate s-au îmbunătăţit.

În perioada amintită, firmele de asigurare au plătit despăgubiri de peste 1,5 miliarde de lei. Coeficientul de lichiditate a urcat la 2,44, de la doar 1,59 în primul trimestru din 2021 şi 2,35 la finalul anului trecut.

În acelaşi timp, ratele SCR şi MCR, care evidenţiază solvabilitatea companiilor în contextul normelor Solvency II, au fost supraunitare la nivelul întregii pieţe, cu o creştere de 11% pentru SCR, principalul indicator de solvabilitate.

"O îmbunătăţire considerabilă poate fi remarcată şi în ceea ce priveşte indicatorii de daunalitate: rata daunei şi rata combinată a daunei. Deşi rămâne supraunitară la nivel de piaţă, nivel care indică faptul că firmele de asigurare au plăţi de daune şi cheltuieli cumulate peste nivelul primelor câştigate, rata combinată a daunei a scăzut de la 110,54% în prima parte a lui 2021 la 106,13% la finalul lunii martie 2022", potrivit ASF.

De remarcat este că 3 dintre cele 7 companii autorizate de A.S.F. să practice şi RCA au înregistrat rate combinate ale daunei subunitare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9486
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2060
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5502
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.5444

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro