Crypto

ASF S-A RĂZGÂNDIT ŞI CERE NUMĂRAREA VOTURILOR "ABŢINERE" LA SIF TRANSILVANIADupă noua conducere, Carapiti nu mai e în CS, după ASF e

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 iulie 2020

După noua conducere, Carapiti nu mai e în CS, după ASF e

Deşi Autoritatea a sfătuit iniţial tabăra Frăţilă să ignore voturile "abţinere" pentru AGOA din 28 aprilie, ASF spune acum că pornirea acţiunii în răspundere împotriva lui Carapiti "nu a întrunit numărul de voturi necesare"

Noua conducere tratează ASF cu indiferenţă, ASF ameninţă că va "dispune măsuri pentru respectarea prevederilor" legale

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră că propunerea din AGA din 28 aprilie de la SIF Transilvania (SIF3) privind aprobarea acţiunii în răspundere împotriva lui Dumitru Carapiti "nu a întrunit numărul de voturi necesare", astfel că acesta nu a fost demis din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere, se arată într-o adresă a reglementatorului din data de 1 iulie intrată în posesia Ziarului BURSA.

Adresa ASF, semnată de vicepreşedintele Gabriel Grădinescu, este transmisă preşedintelui CS de la SIF3 Crinel Valer Andănuţ, dar şi celorlalţi membri ai conducerii administrative.

Amintim că în urma AGOA din 28 aprilie, când taberele Fercală şi Frăţilă erau în toiul conflictului pentru controlul societăţii, au fost comunicate pieţei două seturi de hotărâri ale acţionarilor contradictorii în anumite puncte. Contradicţia provenea din modalitatea de calcul a voturilor: gruparea Andănuţ-Moldovan-Frăţilă-Petria a eliminat voturile "abţinere" din contul voturilor luate în considerare, în timp ce gruparea Fercală le-a inclus în total. Prin acest tertip, beneficiind de încredinţarea directă a comunicării prin BVB de către ASF, tăbăra Frăţilă a transmis că împotriva lui Carapiti (dar şi a lui Fercală) a fost aprobată pornirea acţiunii în răspundere, adică acesta a fost demis.

Situaţia este una extraordinară mai ales prin lipsa de consecvenţă în supraveghere: eliminarea/ignorarea voturilor "abţinere" din contul voturilor luate în considerare la AGA a fost propusă în primă fază grupării Frăţilă însăşi de ASF, care vine totuşi acum şi le spune membrilor CS că voturile "abţinere" trebuie şi ele numărate.

Conform afirmatiilor făcute de Mihai Fercală şi publicate pe site-ul BURSA în data de 6 mai, indicaţia constituirii unui alt raport curent privind deciziile AGOA din 28.04.2020, prin care să nu ia în considerare voturile exprimate în rubrica "abţinere", a fost făcută de către ASF grupării Frăţilă prin adresa nr. VPI/4085/30.04.2020. Totodată, o altă contradicţie ce merită menţionată în contextul actual este avizul dat în 2009 de ASF, cu nr. 66/2009, prin care spune că instituţia nu poate interpreta şi administra Legea nr. 31/1990.

Situaţia a devenit şi mai complicată în contextul în care, potrivit surselor noastre, membrii taberei Frăţilă s-au dus să-l radieze pe Carapiti, în data de 7 iulie, din evidenţele Registrului Comerţului, însă fără succes.

Practic, Carapiti este ca pisica lui Schrodinger: este încă membru în CS conform Autorităţii de Supraveghere Financiară, însă conform grupării Frăţilă şi a metodei de calcul folosită la AGA din 28 aprilie - cu sfatul ASF - acesta a fost demis.

Chiar de pe site-ul SIF-ului iese în evidenţă o dovadă a faptului că situaţia de confuzie şi conflict între ASF şi SIF Transilvania persistă: Carapiti încă apare ca membru în CS (din 2013), însă sub calitatea acestuia se menţionează următoarele: "AGOA din 28.04.2020 a aprobat pornirea acţiunii în răspundere împotriva dlui Carapiti Dumitru, iar conform L.31/1990 art. 155 alin. 6 «Dacă adunarea generală decide să pornească acţiunea în răspundere contra membrilor consiliului de supraveghere cu majoritatea prevăzută la art. 155 alin. (1) mandatul membrilor respectivi ai consiliului de supraveghere încetează de drept. Adunarea generală va proceda la înlocuirea lor»".

ASF chiar corectează membrii grupării Frăţilă şi le atrage atenţia că alineatul din Legea 31/1990 la care ar trebui să facă referire este alineatul 4 al articolului 155 şi nu alineatul 6.

Membrii ce formează majoritatea din CS de la SIF Transilvania ignoră însă cerinţele reglementatorului şi tratează de altfel ASF ca pe o instituţie fără relevanţă. Contactat de către Ziarul BURSA pentru a comenta adresa respectivă primită de la ASF, dar şi o adresă anterioară din 23 iunie în care ASF spune în linii mari acelaşi lucru despre situaţia lui Carapiti, preşedintele Consiliului de Supraveghere, Andănuţ, ne-a precizat că încă nu a transmis un răspuns către ASF şi că nu are noutăţi pe tema demiterii lui Carapiti. Asta după ce în data de 30 iunie Constantin Frăţilă ne reitera şi el că Carapiti a fost demis de acţionari şi că nu mai trebuie eliminată nicio persoană din CS pentru conformarea cu modificarea Actului Constitutiv.

"Domnul Carapiti a fost votat cu pornirea acţiunii în răspundere, noi am respectat votul pe numărătoarea conformă cu legea în vigoare. (...) Nu am răspuns ASF-ului şi încă nu am niciun fel de... să vă spun altceva. Este raportul publicat, deocamdată nu a intervenit nicio schimbare. Nu am noutăţi pe tema asta", ne-a spus ieri Andănuţ, nedorind să comenteze mai mult.

O urmare logică a situaţiei confuze ar fi să existe noi alegeri în CS, mai ales având în vedere votul din AGEA recentă în care s-a aprobat reducerea numărului de membri din CS de la 7 la 5.

ASF mai cere taberei Frăţilă prin adresa din 1 iulie să reconfigureze "de urgenţă" Regulamentul de organizare şi funcţionare (ROF) al CS şi solicită conducerii CS "să aibă în vedere" transmiterea unor procese verbale de la şedinţe ale CS către Ştefan Szabo, Dumitru Carapiti şi Gheorghe Luţac, aici fiind vorba de şedinţe la care cei 3 nu au participat, "în conformitate cu obligaţiile ce revin conducerii în baza regulilor interne ale societăţii".

ASF ameninţă de asemenea voalat noua conducere a SIF Transilvania transmiţând că îi învederează pe membrii conducerii "cu privire la obligaţia ce revine membrilor Consiliului de Supraveghere şi/sau celor ai Directoratului SIF Transilvania SA de respectare a obligaţiilor prevăzute de cadrul legal aplicabil de a acţiona cu onestitate, competenţă, prudenţă, diligenţă, echitate şi independenţă de spirit în desfăşurarea activităţilor specifice administrării de active, inclusiv în ceea ce priveşte convocarea şi desfăşurarea şedinţelor Consiliului, în caz contrar ASF urmând a dispune măsuri pentru asigurarea respectării acestor prevederi".

--------------------

Ce declara Andănuţ în data de 4 mai în legătură cu numărătoarea voturilor "abţinere", după publicarea raportului cu deciziile contradictorii

După comunicarea deciziilor acţionarilor prin ignorarea voturilor abţinere, Crinel Valer Andănuţ ne declara: "Unul din rapoarte, oficial, cel recunoscut, este întocmit după cum se numără voturile în mod normal într-o adunare AGA. Dânsul (Fercală - n.r.) vrea să zică că ce a numărat el este ok. Nu este ok întrucât dânsul a numărat toate voturile şi abţinerile ceea ce este împotriva uzanţei. Voturile în abţinere nu sunt considerate ca fiind participative la vot. Ca atare ele se scot din numărătoare şi rămâne restul voturilor exprimate în mod legal şi corect. (...) Ca atare, noi am făcut recalculare în conformitate cu legea, cu uzanţele şi cu ceea ce ASF a recomandat dintotdeauna pentru numărătoarea de voturi, şi ca atare s-a făcut numărătoarea şi s-a publicat numărătoarea corectă şi s-au schimbat acele decizii".

Opinia Cititorului ( 33 )

 1. Nu cumva ceace vrea tabara Fratila seamana cu pretentia de a stabili , la sfarsitul unui campiinat , clasamentul final prin neluarea in considerare a meciurilor nule ? Cred ca la origine este defectuoasa formulare ca o propunere este acceptata cu majoritatea voturilor exprimate-abtinerile sunt trecute ,inplicit , in corpore , la contra, desi ,ele au ,in egala masura , semnificati de si-si sau nici-nici .

  1. Pretenu-le, ca bine m-ai zici! Noroc ca m-ai esista si oamini care gandesc obectiv si corect ca tine in piata, ca alfel ne fura hoții ca fratila de toți banii! Sper ca asefeu sa intervina si sai sancțoneze aspru!

   Sai sanctioneze pe toti adicatelea si pe ei insisi ca e multi si proaste si stau degeaba si leafa merge ca la tine ce scrii ca mine prosteste.

   Nu poate să se sacționeze pe iei însuși că ar fi o semnificați de și-și sau nici-nici. Eu vorbeam serios omu-le și tu îț bați joc.

  Raspuns primit din partea societatii Sif 3.

  Buletinele pentru AGEA din 29/30 iunie postate pe site-ul societatii, in conformitate cu procedura aferenta acestei adunari in ce priveste expedierea prin Internet a buletinelor de vot, se descarca, se printeaza, se completeaza, se semneaza si apoi se ataseaza la un mail care este semnat electronic. Deci nu documentele sunt semnate electronic, ci mesajul pe care il trimiteti. Ca sa fie valabile, buletinele de vot trebuie sa fie semnate, deci nu le puteti edita, ci trebuie completate de Dvs. personal. Asa a fost intotdeauna de cand punem la dispozitie votarea prin Internet (mail). 

  Va recomandam ca pe viitor sa votati electronic, solicitand un user si o parola pe adresa societatii noastre. Este mult mai usor si mai sigur. 

  Ce ati atasat Dvs. sunt niste documente necompletate si nu se poate face nimic cu acestea. 

  Cu stima, 

  --  

  Bogdan Anghel 

  Departament Actionariat-Administrativ 

  SIF Transilvania SA 

  Pentru ce mai este semnatura electronica extinsa daca nu poti semna electronic un buletin de vot on-line? 

  1. Nu se poate completa buletinele de vot online? Ce golani!

   Incercati sa descarcati buletinul de vot, sa complectati formularul si semnati cu semnatura electronica.

   O sa aveti o surpriza de proportii. 

   Ei ne intorc la anii *90 cu procedura enumerata dar asta e o schema cu complicitatea lui Fratila pentru a nu putea vota in AGA.

   Pacat ca nu pot pune captura de ecran facuta la buletinul de vot descarcat. 

   Unde ai vazut tu un buletin de vot ON-LINE pe site-ul SIF Transilvania asa ca sa poti sa-l semnezi electronic? Ai buletinele de vot puse la dispozitie spre descarcare sau poti vota electronic cu user si parola.

   Asta inseamna ca le-a fost ingradit dreptul actionarilor de a vota in AGEA din 29/30 iunie 2020.

   Voi chiar nu vedeti aceste lucruri din piata de capital si nu va autosesizati in astfel de situatii pentru a sanctiona pe cei vinovati din conducerea Sif 3? 

   Acesta e un caz de manual pentru a putea contesta in instanta procesul verbal incheiat pentru AGEA de la Sif 3. 

   La toate celelalte companii poti descarca buletinul de vot de pe sait,poti completa buletinul de vot electronic si semna cu semnatura electronica apoi atasa buletinul semnat la mail si trimis societatii.

   La sif 3 nu se poate.De ce? 

   La Sif 3 trebuie sa descarci,printezi, complectezi,semnezi olograf, scanezi din nou si atasezi la mail. 

   Daca pricepi semnatura electronica tine loc de semnatura olograf si scurteaza circuitul hartiilor.

   Incearca sa vezi ce diferenta este intre ele.

   Aici se poate descarca,complecta buletinul si semna cu semnatura electronica. 

   Da. E o manevra ca sa fure!

   Fratila l a furat și pe Becali. A luat 10.000 de dolari de la el sa favorizeze Steaua intr un meci cu Brașovul, meci in care i a furat de i a rupt pe Steaua pt ca ca i a dat Ioan Neculaie mai mulți bani decât Becali . Ulterior Becali a cerut banii înapoi și și a trimis recuperatorii după Fratila care se ascundea prin Constanța sa nu ii aplice aia corectura bine meritata. Patronul Stelei a recunoscut public mita pe care a dat o . Intr un alt meci a furat Rapidul care juca in deplasare intr o maniera atât de evidentă și rușinoasa încât suporterii echipei gazda ( in favoarea căreia arbitra Fratila) au părăsit stadionul in timpul meciului dezgustați de mascarada.....Așa a făcut el banii pe care i a investit pe Bursa. Cam ce asteptari poți avea de la un astfel de om care a creat fel de fel de scandaluri pe oriunde a activat, care e implicat in zeci de procese civile și penale? Cum sa te asociezi cu așa ceva și sa ai asteptari pozitive? Cum e posibil sa ajungă SIF 3 pe mâna unuia ca Fratila ???!!

  Dați-o-n p mea de "complectare", descărcare, semnare și scanare că-l apucă pe dl. Make abccesul dentar dacă vă mai citește analfabetismele. Îl veți aduce în starea în care, cu toată înțelegerea pe care a manifestat-o până acum, va refuza să mai scrie ceva despre SIF3. Lăsați-o dracu' de treabă, n-aveti și voi măcar unul p-acolo, care să știe gramatică și să vă corecteze textele??

  1. *abcesul. Râd prea tare să mai fiu atent și la ce tastez.

   Și dacă nu știu gramatica oamenii nu au voie sa mai comenteze?? Vor și ei niște lămuriri , vorbesc serios și sunt luați la mișto ! Nu e frumos. Trebuie sa fim intelegatori unii cu ceilalți . E mai bine sa apăra aici înjurături scrise corect?

   Cu ce vorbesc serios? Că nu înțeleg diferența dintre BULETIN DE VOT, semnat și atașat mailului și VOT ELECTORNIC, transmis cu user și parolă direct pe serverul/site-ul SIF3? Au descoperit marea fraudă. Și-i mai și explică omul ăla de la Societate ca așa au procedat mereu, ca sunt disponibile ambele variante, etc. Pe bune, ce subiect este ăsta? Ăsta e un banc, nu un topic de lămurit aici.

   Sa le explice pana inteleg ca nu pot vota oamenii! Nu se descurca...

   Tocmai ca unii inteleg diferenta.

   Userul si parola nu o poti crea tu si de aceea uite ca unii nu vor sa voteze pe serverul lor daca detin semnatura electronica. 

   Userul si parola le primesti pe mail si are si expeditorul acces la mailul trimis cu userul si parola ta.Asadar? 

   In ce priveste votul pe buletin de vot descarcat si completat in Adobe,semnat cu semnatura electronica de catre persoana ce detine aceea semnatura uite ca la Sif 3 nu se poate,in schimb la celelalte societati e posibil. 

   Omul ala de la societate stie ca un buletin de vot semnat electronic nu mai poate fi masluit, ca orice modificare se vede si lasa urme. 

   Deci: ĂSTA E SISTEMUL LA SIF3 DE ANI DE ZILE. Acum s-au găsit hibele? Până acum de ce n-a comentat nimeni? Ok, dacă e imperfect mecanismul de vot, probabil că noua conducere va analiza și implementa altul, cu care să fie toată lumea confortabilă. Și-au preluat mandatul acum o luna, le rezolvă pe toate în timp. Dar dacă fercalezu așa vă colecta voturile de ani de zile, acu îi acuzați pe ăștia de furt?

   P.S. Tot intrati pe articole de SIF3 cu "acționar SIF1" sau "acționar SIF5". Probabil vi se preia automat numele din comment urile anterioare. Fiți și voi mai atenți cum "complectati" câmpurile, teoretic ar trebui să păreți independenți, nu să ne prindem toți că sunteți delatori de profesie.  

   Nu vorbim din auzite ci din cele intamplate.

   Scuza ca acum o luna a preluat mandatul nu tine.Legea spune altceva. 

   Si sunt actionar la toate cele cinci sif-uri. 

  Fratila ne șterpelește acțiunile așa cum făcea blaturi și la meciurile pe care le arbitra. Ce caută Fratila in CS când el are 2000 de procese penale ? Cum poți sa aduci un pușcăriaș potențial in conducere Ca el numai când se uita la SIF ii lasă apa in gura! O sa fure și termopanele

  1. Condiția sa fi in conducerea unui SIF este sa fi făcut puscarie. Nu vezi la SIF Banat Crișana

   Fratila a devalizat COMCM si SCUT.

   Am auzit ca are 2001 de plagacioase fercale , asa este domnule actioner puscariabil. Sau nu esti ?

  Ce fel de conducator e umflatul asta acoperit de sacouri rosii și verzi ? Un mincinos care se ascundea de Cătălin Zmărădescu prin parcări

  Va rugam mult sa faceți niște articole despre Doros și SIF Moldova. Și el umbla cu arogante, furăciuni și falsuri. Și a falsificat pana și diploma . Scrieti ceva și de el sa comenteze și acționarii SIF Moldova, au si ei multe de spus .E la fel de corupt ca Drăgoi și Fratila asta .. Toată zona Moldovei știe..Îmi place ce articole face Dl Make despre SIF Banat Crișana , SIF Transilvania , SIF Oltenia , dar sa își îndrepte atenția și asupra noastră. Doros ne fura banii și face arogante cu noi pe banii nostri.Va mulțumesc anticipat!

  1. Domnu’ militian santajist, scrie tu mai departe, nu mai indemna pe altii. Cine stie, daca repeti la nesfarsit niste prostii, poate te crede cineva. Dupa cum stii, fostii tai colegi chiar aplica articolele acelea din Codul penal, care pedepsesc ce faci tu. Succes! P.S. Nu mai suna, nici direct nici prin informatorul tau, ca nu te bag in seama.

   Ohohoooo! Now we're talking business! În sfârșit un subiect interesant. Că știam deja toți cum fură Frățila acțiunile acționarilor activi și emancipati, nu mai e noutate aici:))))

   Deci, dle. cititor, spune-ne mai mult, te rugăm! 

   E ăla mic și gras, care se îmbracă rău și respiră greu, de merge cu sorcova la toți cei care au numele de familie cu D. Și nu vrea nimeni să vorbească cu el, să-i dea și lui un bănuț, un covrig, o acadea. Și el tot insistă, iar acum a trecut la "amenințări publice" pe frontul de la răsărit. Gata mă, am înțeles.

   Domnu' milițian șantajist (cum urât te-a numit cititorul de mai sus:)), D1 (să-i spunem așa) are calmul și detașarea unuia care a văzut/auzit multe și nu poate fi impresionat/intimidat de nimic. Omu' e dintr-o ligă de n-ai cunoscut tu vreodată. D2 (îi spunem așa pentru cursivitatea poveștii) are însă temperament mai... aprig, mai estic așa, și nu digera gogoși stricate nici măcar temporar.

   În ceea ce te privește, ești trecut pe ambele liste. Primul s-ar ocupa de tine mai încolo, al doilea imediat. Cum preferi.  

  Hello , vorbiti de SIF-uri sau de Fratila ?

  A-ti primit ordin pe unitate ? 

  1. Pai asa o sa credem ca Dragoi, Doros, Ciurezu sunt copii de mingii, si Fratila este capo di tuti capi !

   Hai sa avem rezon ! 

   Cum sa il credem pe Fratila Capo di tuti capi? Pai el si astazi daca ii vede pe Fane Dediu si Catalin Smarandescu se ascunde prin parcare dupa masini sau prin boscheti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

02 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4161
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6329
Gram de aur (XAU)Gram de aur225.4539

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro