Abonament gratuit

Asigurătorii văd o creştere a pieţei de cel mult 10% în 2010

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, estima, în ultima lună a anului trecut, că piaţa românească de asigurări urma să avanseze cu 4-5% în 2009, mizând pe acelaşi nivel de creştere şi în 2010.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, estima, în ultima lună a anului trecut, că piaţa românească de asigurări urma să avanseze cu 4-5% în 2009, mizând pe acelaşi nivel de creştere şi în 2010.

Piaţa românească de asigurări ar putea creşte cu cel mult 10% în acest an, cu o evoluţie favorabilă în a doua parte a acestui an, urmărind tendinţele economiei româneşti în ansamblu, însă cu un anumit decalaj, consideră reprezentanţi ai pieţei de asigurări.

"Piaţa românească de asigurări ar putea creşte cu 8-10% în 2010, dacă economia României ar înregistra o stagnare faţă de 2009", estimează directorul diviziei de vânzări din cadrul Asirom, Cătălin Stroe, citat de NewsIn. În opinia domniei sale, piaţa asigurărilor se află, ca dinamică, în faţa economiei cu circa 8-10 puncte procentuale, în condiţiile în care densitatea asigurărilor este încă redusă în România, existând un potenţial mare de creştere.

Directorul de comunicare al Allianz-Ţiriac Asigurări, Marius Onofrei, consideră că sectorul asigurărilor ar putea evolua pe o pantă descendentă din punct de vedere al subscrierilor realizate în prima parte a lui 2010.

"Este posibil ca, undeva în cel de-al doilea semestru din anul viitor, să atingem punctul de inflexiune, de la acel moment putând anticipa că vom intra într-o perioadă de recuperare a pierderilor de venituri înregis-trate la nivelul pieţei de asigurări", a declarat Marius Onofrei.

El a mai spus că piaţa asigurărilor ar putea urmări tendinţele pe care se va înscrie economia românească în ansamblul ei, însă cu un anumit decalaj.

"Inerţia cu care s-au resimţit efectele crizei economice la nivelul industriei asigurărilor - să nu uităm că, în primele două trimestre din 2009, veniturile asigurătorilor la nivel agregat înregistrau încă o evoluţie pozitivă, chiar dacă economia se contracta - se va resimţi şi în sens invers", a mai spus Marius Onofrei.

El a subliniat că aceste estimări vor fi, pe de o parte, corelate cu evoluţiile economice, iar pe de altă parte vor fi influenţate de "politicile pe care principalii actori ai pieţei asigurărilor le vor adopta".

"Evoluţia pieţei româneşti de asigurări, în 2010, depinde foarte mult de elementul politic. Dacă va fi stabil, putem avea o creştere mai mare de 5%", consideră Dumitru Cerăcea-nu, specialist al pieţei de asigurări.

El estimează o creştere pe segmentul de asigurări de locuinţe, în condiţiile în care legea care impune obligativitatea acestei asigurări va deveni operaţională în acest an. În ce priveşte ritmul de creştere, o evoluţie bună o va avea segmentul de asigurări de incendiu, consideră Cerăceanu.

Pe de altă parte, preşedintele directoratului Astra Asigurări, Radu Mustăţea, se aşteaptă la o creştere de o cifră în acest an la nivelul întregii pieţe de asigurări.

Avans al asigurărilor de viaţă în a doua jumătate a acestui an

În ce priveşte piaţa de asigurări de viaţă, unii asigurători consideră că s-ar putea înregistra un avans în a doua jumătate a acestui an.

"Mă aştept la o creştere a pieţei de asigurări de viaţă în a doua parte a anului", a estimat directorul general al BCR Viaţă, Florina Vizinteanu.

Pe de altă parte, directorul general al AIG Life România, Theodor Alexandrescu, estimează mai degrabă o stagnare a pieţei, dacă nu va fi introdusă deductibilitatea pe această piaţă.

Potenţial de dezvoltare al pieţei de asigurări

Unii jucători consideră că piaţa românească de asigurări, mai ales unele segmente, beneficiază de un mare potenţial de dezvoltare, în pofida crizei economice.

Cătălin Stroe, de la Asirom, a amintit că în prezent doar 20-25% din locuinţele din România sunt asigurate, aproximativ acelaşi procent din vehicule sunt asigurate Casco, în timp ce numai circa 15% din români au o poliţă de viaţă în vigoare.

În primele nouă luni din 2009, companiile de pe piaţa românească de asigurări au subscris prime brute de 6,7 miliarde lei, în creştere cu 0,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Pe segmentul de asigurări generale, primele brute subscrise la nivelul pieţei au însumat în perioada ianuarie-septembrie 5,5 miliarde lei, în creştere cu 2,5%, în timp ce, pe segmentul de asigurări de viaţă, piaţa a scăzut cu 9,6%, până la 1,2 miliarde lei.

În 2008, piaţa românească de asigurări a crescut cu 22,4% faţă de 2007, până la 8,78 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Antreprenoriat fără gen
DTLAWYERS
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Pactul pentru muncă
Livestreaming Teatrul Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS