ASOCIAŢIA CFA ROMÂNIA ŞI AAFBR:Statele se pot dezvolta sustenabil daca au o piaţă de capital puternică, lichidă şi diversificată

J.P.
Piaţa de Capital / 13 ianuarie

Statele se pot dezvolta sustenabil daca au o piaţă de capital puternică, lichidă şi diversificată

Abrogarea prevederilor Legii 173/2020 prin care se interzice vânzarea de acţiuni pe care statul le deţine la companii şi societăţi naţionale, pe o perioadă de doi ani, poate conduce la dezvoltarea pieţei de capital. Sunt aşteptate noi listări, care vor aduce beneficii pieţei de capital şi economiei in ansamblu. Companiile listate se supun unor reguli de transparenţă şi guvernanţă corporativă care vor creşte performanţa acestora pe termen mediu şi lung. În plus, listările pot aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, ajutând economia să se recupereze după acest an greu încercat. Listarea companiilor de stat eligibile ar reduce necesarul de finanţare din partea statului, lăsând loc pentru finanţarea altor proiecte de investiţii, conform unui comunicat trimis redacţiei.

Alexandra Smedoiu, CFA, Preşedinte Asociaţia CFA România declară: "Listarea companiilor de stat nu presupune renunţarea la controlul statului, având în vedere faptul că pot fi listate pachete minoritare, de 10%-20%. Este în interesul statului să aibă o referinţă reală a valorii companiilor pe care le deţine, în calitatea sa de administrator al avuţiei publice, el fiind primul beneficiar din dezvoltarea ulterioară a companiei. O creştere a eficienţei şi productivităţii se traduce în încredere crescută în sectorul public, capacitate superioară de dezvoltare şi finanţare pentru proiecte importante pentru România, contribuţii suplimentare prin dividende şi taxe plătite către stat."

Daniela Ropotă, CIIA, Preşedinte AAFBR declară: "În general, performanţa economiei unui stat este corelată cu dezvoltarea pieţei de capital care poate asigura finanţarea pe termen lung a companiilor şi antreprenorilor locali. Totodată, o piaţă de capital solidă ajută şi la dezvoltarea industriilor conexe cum sunt fondurile de pensii, fondurile de investiţii, companii de intermediere etc., acestea contribuind la dezvoltarea economica şi bunăstarea ţării."

Asociaţia CFA România şi Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) susţin demersurile de dezvoltare a pieţei de capital pentru a permite diversificarea surselor de finanţare a companiilor. Piaţa de capital poate atrage investitori care să ofere finanţare, în condiţii de lichiditate. Companiile listate vor atrage la rândul lor investitorii, vor crea noi oportunităţi pentru finanţare, reprezentând alternative pentru investiţii şi economisire pe termen lung, inclusiv pentru populaţie, conform sursei ciatate.

Listarea unor participaţii minoritare în companiile de stat nu ar atinge nevoia de protejare a intereselor naţionale în activitatea economică, ci dimpotrivă, ar oferi un cadru în care companiile respective să devină mai performante, să câştige o vizibilitate sporită pentru mediul de afaceri şi să contribuie la o creştere economică sustenabilă în România. România are nevoie de instrumente de finanţare sigure, facile şi accesibile astfel încât să poată să fie susţinută economia pe termen scurt şi mediu. Piaţa de capital în general şi Bursa de Valori Bucureşti în particular, sunt instrumente cheie în acest demers. Toate ţările dezvoltate au pieţe de capital puternice, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bla,bla," sustenabil ", " piața puternica", " solidă ", instrumente cheie " etc.etc...

    1. Adica nu am inteles eu ca trebuie sa o sustin solid, puternic pe meseriasa din poza ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

27 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0189
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5279
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5210
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.4625

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
conferintemedicale.ro
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro