ASOCIAŢIA DEALU MARE:"Turismul viticol încă este nou pentru România, dar este în creştere"

ANA FELEA
Miscellanea / 19 iunie

"Turismul viticol încă este nou pentru România, dar este în creştere"

Asociaţia Dealul Mare se pregăteşte pentru a treia ediţie a evenimentului care în plină pandemie a adus sute de turişti în cramele din Buzău şi Prahova. "Sâmbăta Sticlelor deschise în Dealul Mare" va fi organizat anul acesta pe 25 iunie, iar organizatorii spun că, deşi, în România, turismul viticol este încă nou, de la an la an creşte numărul turiştilor care doresc să petreacă o zi în natură, alături de prieteni, şi, de ce nu, să deguste un vin premium şi să afle toate secretele din procesul de producţie.

Evenimentul din acest presupune un tur al celor mai frumoase opt crame din cea mai reprezentativă podgorie din România, aflată pe aceeaşi paralelă cu renumitele podgorii Bordeaux-Franţa şi Toscana-Italia. Este vorba despre trei crame din Buzău şi cinci din Prahova.

"La această ediţie participă în total opt crame, dintre care tre sunt situate în judetul Buzău (Domeniile Săhăteni deţinute de Aurelia Vişinescu, Domeniile Franco-Române şi LacertA Winery), restul fiind în judeţul Prahova. Turiştii pot vizita oricare dintre cele 8 crame, de obicei aleg să viziteze maxim 2 pe ediţie. La cramă li se organizează turul cramei, primesc explicaţii despre procesele tehnologice, pun întrebări direct enologilor sau reprezentanţilor cramei. Fiecare tur se încheie cu o degustare de 5-6 vinuri acompaniată de un platou cu brânzeturi şi mezeluri potrivite vinurilor. Costurile diferă de la cramă la cramă, dar se situează între 70-100 lei/persoană", a declarat Silvia Palaşcă, reprezentant comunicare Asociaţia Dealu Mare.

Oferta atrage sute de turişti dornici să petreacă o zi în natură, să deguste un vin bun şi mai ales să trăiască o experienţă nouă. Aşa se face că turismul viticol ia amploare şi în judeţul Buzău, ceea ce i-a determinat pe reprezentanţii Asociaţiei Dealul Mare să mărească lista cramelor care, pe viitor, ar putea primi turişti, în aceste tururi organizate.

"Turismul viticol încă este nou pentru România, dar este în creştere. Momentan încă este privit ca o curiozitate şi o experienţă, dar deja suntem în al treilea an de evenimente ale Asociaţiei Dealu Mare şi avem câţiva fani care vin la mai multe ediţii, sunt curioşi să încerce vinuri noi, să viziteze toate cramele. Pe lângă aceştia îi avem pe cei care caută un city break sau pe cei care vor să sărbătorească aniversările într-un cadru festiv, diferit. Gradul de satisfacţie al celor care au participat la evenimentele noastre este de 9.6, singura plângere fiind că nu există încă suficiente oportunităţi de cazare", au explicat organizatorii.

Cei care aleg această formă de turism, de o zi, sunt, în special, bucureştenii, după cum spune Silvia Palaşcă: "În special bucureştenii aleg să fugă de oraş la final de săptămână şi aleg zonele cu natură şi vie din Dealu Mare. Mulţi spun că viile sunt comparabile cu cele din ţări cu tradiţie, cum ar fi Italia sau Spania, dar şi-ar dori o infrastructură mai bună şi mai multe oportunităţi de petrecere a timpului liber. Momentan există tururi de cicloturism prin vii, câteva centre de echitaţie, dar se pot face mai multe lucruri. Ne-am dori o colaborare mai strânsă cu autorităţile locale, includerea în comunicările de turism şi de ce nu, în bugetele aferente acestor activităţiPotrivit reprezentanţilor Asociaţiei Dealul Mare, pogdoria Dealul Mare are trei mari avantaje faţă de alte zone viticole din ţară".

Aceasta a completat: "Dealu Mare are trei avataje majore de care ne-am folosit încă de acum 3 ani când am demarat proiectul: proximitate da Bucureşti, este la doar o oră distanţă cu maşina, diversitate, avem crame mici, crame mari, crame industriale, crame boutique şi cel mai important- calitate, vinurile produse aici sunt premiate des şi îndrăgite de cunoscători şi pasionaţi. Suntem în continuă creştere, prima ediţie a Evadării în Dealu Mare, evenimentul nostru anual la care participă toate cramele din Asociaţie a avut un număr de 300 de participanţi, anul trecut 540 şi anul acesta ne aşteptăm la peste 800 deoarece nu mai avem restricţiile de distanţare socială. La fiecare ediţie a Sâmbetei Sticlelor Deschise am avut în total aproximativ 150-180 participanţi, împărţiţi între crame".

Din Asociaţia Dealu Mare fac parte cramele care, pe lângă turism, sunt interesate şi de constituirea unei trepte de calitate superioră a vinului în cadrul DOC Dealu Mare, similară cu acel DOCG (Denumire de Origine Controlata şi Garantată) din Italia, deci cele care ar fi interesate să producă un anumit tip de vin, care să devină emblematic pentru zonă.

Fiecare cramă, inclusă în turul de o zi, este pregătită să primească aproximativ 150-200 de oameni pe zi, cu tururi în română sau engleză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1794
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5370
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.2661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro