Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

ASOCIAŢIA INVESTITORILOR PE PIAŢA DE CAPITAL:"Modul în care procedează administratorii SIF5 afectează drepturile acţionarilor minoritari"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) consideră că modalitatea în care Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia (SIF5) procedează în legătură cu cererea formulată de grupul format din SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF5), prin care s-a solicitat convocarea adunării acţionarilor SIF5, cu mai multe puncte pe ordinea de zi, printre care revocarea lui Tudor Ciurezu de la conducerea SIF Oltenia, este profund eronată şi, totodată, de natură a afecta drepturile acţionarilor minoritari, atât la nivelul SIF5 cât şi, în general, la nivelul pieţei, se arată într-un comunicat al AIPC remis Redacţiei.

Este o poziţie care vine în condiţiile în care administratorii SIF Oltenia au respins, în şedinţa de luni, convocarea acţionarilor societăţii cerută de grupul format din SIF1 şi SIF4, ce deţine 5% din societatea de investiţii financiare cu sediul în Craiova, motivând neîndeplinirea condiţiilor legale de fond şi de formă.

În acest context, AIPC îşi exprimă surprinderea şi dezaprobarea faţă de atitudinea actualului Consiliu de Administraţie al SIF Oltenia privire la drepturile acţionarilor.

AIPC punctează că, administratorii SIF5 nu s-au obosit să precizeze, dacă nu în detaliu, măcar pe scurt, care au fost condiţiile legale de fond şi de formă neîndeplinite.

"Atitudinea consiliului de adminis-traţie al SIF Oltenia echivalează cu o sfidare a acţionarilor şi o manifestare a voinţei celui puternic, în deplină antiteză cu principiile care trebuie să guverneze o societate listată pe piaţa de capital, cu un număr semnificativ de acţionari", se arată în comunicatul AIPC, în care se adaugă: "Caracterul abuziv al acestei conduite este şi mai vizibil atunci când se compară atitudinea celor două părţi implicate. Pe de o parte, solicitarea grupului de acţionari a fost detaliată şi, în opinia AIPC, în linie cu exigenţele privind formularea unor asemenea solicitări. Pe de altă parte, răspunsul consiliului de administraţie a fost unul scurt, lipsit de orice detalii privind motivele respingerii, similar celui al unei instanţe judecătoreşti sau autorităţi publice".

În final, AIPC îşi exprimă speranţa că atitudinea administratorilor SIF5 nu va rămâne fără urmări şi invită Autoritatea de Supraveghere Financiară să acţioneze în consecinţă.

În luna iunie a acestui an, admi-nstratorii SIF Banat - Crişana au dat curs solicitării grupului de acţionari ai SIF1 format în jurul SIF Oltenia, introducând pe ordinea de zi a adunării din data de 20 a lunii punctele propuse de grupul condus de Tudor Ciurezu, printre care şi demiterea conducerii SIF1, formată din Bogdan Drăgoi şi Radu Răzvan Străuţ.

Atunci, acţionarii SIF Banat - Crişana au respins toate propunerile venite din partea celor constituiţi în jurul societăţii de investiţii financiare cu sediul în Craiova.

Este un război ce a demarat când SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia au convocat acţionarii SIF Oltenia pentru modificarea actului constitutiv în condiţiile în care, în 2018, societatea din Craiova şi-a vândut către Erste pachetul de 6,29% deţinut la Banca Comercială Română (BCR), pentru suma de 140 milioane de euro, bani pe care deja i-a investit în societăţi lichide de la BVB, îndeosebi din sectorul bancar şi energetic.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Pe bune AIPC? V-ati aliat cu hotii?

  Cand s-au intimplat nereguli la banateni si munteni a fost liniste. Acum v-a luat ... gura pe dinainte? 

  La sif 1 e cu dosare penale. Nu ati spus nimic despre asta? 

  Ati fost in vancata?

  Jalinca asociatie! 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. NU CONTEST ca CIUREZU are multe de invatat de ex. de la FP dar in comparatie cuDRAGOI {unde tatal era cu PULANULiar el ti_0 trage cu VUANUL } e un sfant

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Asociatia SULI

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS