Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

ASOCIAŢIA PRO CONSUMATORI AVERTIZEAZĂ:"Importurile de aluat congelat cresc cu 7%, de la an la an"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii /

"Importurile de aluat congelat cresc cu 7%, de la an la an"

Produsele de panificaţie, începând chiar cu pâinea, sunt din ce în ce mai diversificate, au termene de garanţie uneori foarte lungi şi sunt şi tot mai scumpe. Mare parte dintre produsele de pe piaţa noastră sunt importate, cele mai multe fiind produse din aluat congelat.

Acest tip de aluat, în cele mai multe situaţii, este un amestec alcătuit din făină, apă, drojdie, uleiuri exotice, margarină, acid citric, emulsifianţi, antioxidanţi, conservanţi, coloranţi şi arome artificiale, după cum ne-a explicat Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori (APC), adăugând: "Produsele de patiserie din aluat congelat conţin acizi graşi trans, responsabili de apariţia unor boli precum obezitate, boli de inimă, diabet, boli degenerative ale articulaţiilor, depresie şi modificări comportamentale. În unele ţări s-a legiferat cantitatea de astfel de grăsimi din alimente, pentru a limita îmbolnăvirile generate de consumul de produse cu grăsimi trans. În Danemarca, încă din anul 2004, s-a interzis comercializarea produselor alimentare cu un conţinut mai mare de 2% de grăsimi trans. Agenţia pentru Produse Alimentare şi Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a impus producătorilor, încă din anul 2006, ca pe eticheta produselor care conţin grăsimi trans, să se precizeze cantitatea de astfel de grăsimi per porţie. Numai produsele de panificatie si patiserie realizate zilnic prin frământarea numai a unor materii prime naturale, fără adaos de aditivi alimentari, contin nutrienţii necesari susţinerii unui stil de viaţă sănătos".

In produsele de patiserie fabricate din aluat congelat există până la 17 aditivi alimentari şi diverse arome artificiale, cum ar fi: L-cisteină, carboximetilceluloză de sodiu, sorbat de potasiu, acid sorbic, glicerină, caroteni, mono şi digliceride ale acizilor graşi, gumă de guar, gumă xantan, acid citric, alfa-tocoferol, fosfat de calciu, acid ascorbic, lecitină din soia, esteri ai mono şi digliceridelor, esteri poliglicerici ai acizilor graşi, palmitat de L-ascorbil, arome.

Menţiunea "proaspăt" este o caracteristică specifică produselor de panificaţie-patiserie care sunt fabricate şi servite în aceeaşi zi, indiferent de tipul aluatului, frământat în acea zi sau care a fost fabricat în urmă cu 6-12 luni, congelat în ziua fabricaţei şi care este decongelat în intervalul termenului de valabilitate pentru a fi folosit la fabricarea anumitor sortimente.

Produsele de panificaţie şi de patiserie realizate din aluat frământat sunt de până la două ori mai scumpe decât cele fabricate din aluat congelat, în funcţie de reţeta de fabricaţie, natura ingredientelor folosite, modul de obţinere - manual sau industrial etc., ne-a mai spus Costel Stanciu.

Conform unor studii realizate de APC, pe lângă tipurile de făinuri din cereale, în compoziţia sortimentelor de pâine feliată sau nefeliată există şi alte ingrediente, cum ar fi margarina, uleiul vegetal de palmier, zahărul, făina de soia, făina de fasole, fibrele vegetale, glucoza, fibrele de citrice, laptele praf, siropul de glucoză, zerul praf, uleiul vegetal (nu se menţionează tipul), uleiul de rapiţă, amidonul de porumb, făina de orez, făina de porumb, glutenul, grăsimile vegetale nehidrogenate, fulgii de cartofi, acidul ascorbic, acidul sorbic, diacetatul de sodiu, carbonatul de calciu, cisteina, esteri ai acidului diacetiltartric cu mono şi digliceride ale acizilor graşi, propionatul de calciu, stearoilul 2 lactilat de sodiu, fosfatul monocalcic, guma de guar, guma de xantan, hidroxipropilmetilceluloza, mono şi digliceride ale acizilor graşi, acidul tartric, glicerina, citratul de lecitină, esteri ai glicerolului cu acidul acetic şi acizi graşi.

Aluatul congelat conţine mult sodiu şi foarte mulţi aditivi alimentari care duc la apariţia unor boli care macină societatea românească, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare şi constipaţia cronică, după cum ne-a explicat şeful APC. Domnia sa ne-a precizat că ţara noastră a importat, anul trecut, aluat congelat şi produse de patiserie congelate în valoare de 300 de milioane de euro, de la an la an valoarea importurilor din această categorie crescând, în medie, cu 7%.

Efectele aditivilor alimentari din aluatul congelat asupra sănătăţii consumatorilor:

‣E200 (acid sorbic) - este un conservant obţinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor, denumit keten. Poate produce reacţii alergice la nivelul pielii şi tulburări respiratorii. E200 provoacă reacţii alergice la nivelul pielii, tulburări respiratorii.

E202 (sorbat de potasiu) - este un conservant care irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic şi mutagen pentru celulele sângelui uman;

‣E300 (acid ascorbic) - este un agent antioxidant obţinut din glucoză şi care, în cantităţi mari, poate produce diaree, atacă smalţul dinţilor şi formarea calculilor la rinichi;

‣E304 (palmitat de ascorbil) - este un antioxidant care poate ataca smalţul dinţilor;

‣E322 (lecitina de soia) - se obţine din reziduurile lichide rămase după ce uleiul de soia crud trece printr-un proces de degomare (eliminarea răşinilor şi gumelor). Este un deşeu care conţine solvenţi şi pesticide şi poate avea o consistenţă fie gumoasă, fie solidă, ca de plastic. Lecitina se foloseşte ca emulsificator, pentru a preveni separarea apei de grăsimi, dar ajută şi la conservarea alimentelor, mărindu-le termenul de valabilitate pe raft;

‣E330 (acid citric) - este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparţine clasei de acizi carboxidici şi este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale şi poate ataca smalţul dinţilor. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree;

‣E412 (guma de guar) - este o polizaharidă folosită în industria alimentară ca stabilizator, emulgator şi agent de îngroşare. Poate provoca greaţă, flatulenţă şi crampe;

‣E 415 (gumă de xantan) - este produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulenţă, diaree, crampe abdominale şi scăderea glicemiei;

‣E422 (glicerol/glicerina sau glicerolul) - se foloseşte ca umectant cu rol în păstrarea hidratării aluatului/umpluturii pentru a menţine în mod artificial prospeţimea acestora. În industria alimentară, E 422 este folosit şi ca îndulcitor, conservant şi agent de îngroşare. Glicerina se foloseşte şi în produsele cosmetice (creme de mâini, săpunuri, paste de dinţi etc.) Consumul de glicerol sau de alimente ce îl conţin poate produce dureri de cap, ameţeală, balonare, greaţă, sete şi diaree;

‣E471 (mono şi digliceride ale acizilor graşi) - conţin amestecuri de mono-di-esteri de glicerină ai acizilor graşi prezenţi în uleiuri şi grăsimi alimentare. Mai pot conţine şi mici cantităţi de acizi graşi liberi şi glicerină. Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma şi de a stabiliza emulsiile prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile;

‣E920 (cisteină) - este agent de tratare a făinei, nu se adaugă în făina integrală, iar diabeticii trebuie să evite această substanţă pentru că poate interfera cu insulina. Acest aditiv se obţine din păr uman, pene de păsări, păr de porc, gheare de păsări, copite şi coarne de animale, produse petroliere secundare. Peste 80% din producţia mondială de L-cisteină este realizată în China, utilizând ca sursă naturală părul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. domnu ministru covid

    dupa ce scapi de apasarea pandemiei te ocupi la modul adevarat si de sanatatea noastra 

    ne tot ferim de covidul lui peste si mancam toate otravurile oferite pe tava de marii binevoitori de diferite origini 

    asta intra sau nu in obligatiile voastre de ministru?

    sau e altii cu atributiuni mai delicate? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa FONDURI EUROPENE
DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

23 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1145
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5485
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3849
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.5738

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie