ASTĂZISindicaliştii din silvicultură pichetează sediul Ministerului Mediului

G.U.
Miscellanea / 8 decembrie 2021

Sursă foto: Ministerul Mediului

Sursă foto: Ministerul Mediului

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează, astăzi, o acţiune de protest la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, între orele 11:00 - 13:00, informează organizaţia sindicală într-un comunicat de presă.

Sindicaliştii din silvicultură solicită conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să intervină pentru stoparea concedierii colective a unui număr de 415 salariaţi de la Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, din care 192 personal TESA şi 223 de muncitori. Această concediere are la bază o Metodologie pentru stabilirea schemelor de personal la nivelul direcţiilor şi ocoalelor silvice, document care a fost contestat inclusiv în instanţă de către sindicate.

''Deşi Federaţia Sindicatelor Silva a propus angajatorului un set de măsuri pentru a se evita concedierea colectivă, Romsilva a ignorat aceste propuneri şi a decis, acum, în plină iarnă, disponibilizarea acestor salariaţi, mulţi dintre ei fiind unici întreţinători de familie'', se menţionează în comunicat.

Organizaţia sindicală solicită sprijinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor în vederea acordării alocaţiilor prevăzute de Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, pentru susţinerea activităţii de administrare a fondului forestier proprietate publică a statului, administrării ariilor naturale protejate, creşterii şi ameliorării cailor de rasă, susţinerii activităţilor de împăduriri, precum şi pentru menţinerea locurilor de muncă la Regia Naţională a Pădurilor.

De asemenea, sindicaliştii solicită conducerii Ministerului Mediului aplicarea Statutului personalului silvic şi a Contractului Colectiv de Muncă, astfel încât personalul silvic din cadrul Romsilva, care desfăşoară activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, să beneficieze de reglementările legale care îi conferă dreptul de reducere a vârstei standard de pensionare, precum şi de majorarea punctajelor lunare de pensie.

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva mai solicită iniţierea de către Ministerul Mediului a unei Ordonanţe de urgenţă prin care statul să asigure un venit de completare, suplimentar indemnizaţiei de şomaj, în cazul persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, ca efect al reducerii activităţilor de producţie din sectorul silvic. Un astfel de venit suplimentar ar reprezenta o măsură de protecţie şi de responsabilitate socială pentru lucrătorii afectaţi de desfiinţarea locurilor de muncă.

Totodată, o altă solicitare a organizaţiei sindicale constă în intervenţia conducerii Ministerului Mediului în vederea asigurării în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al Regiei Naţionale a Pădurilor pentru anul 2022 a fondurilor necesare pentru dotarea personalului silvic cu uniformă de serviciu, cu echipamente de protecţie, cu armament de serviciu, cu mijloacele necesare pentru apărare şi intervenţie, cu mijloace de comunicaţie şi de deplasare, aşa cum sunt prevăzute de Statutul personalului silvic şi de Codul Silvic.

''Printr-o decizie aberantă a Guvernului (H.G nr. 11/2018), a fost interzisă utilizarea anumitor categorii de armament, între care şi cel cu care era dotat personalul silvic din România, iar în prezent, doar jumătate dintre silvicultorii care apără pădurile statului sunt dotaţi cu armament de serviciu. În lipsa armamentului, silvicultorii pot oricând cădea victime ale infractorilor sau ale atacurilor animalelor sălbatice. Pe fondul înmulţirii alarmante a urşilor, au fost semnalate tot mai des atacuri asupra oamenilor, iar personalul silvic este, şi din acest punct de vedere, în prima linie. Nu trebuie uitat niciodată, faptul că, în ultimii ani, 6 pădurari au fost ucişi, iar peste 700 de silvicultori au căzut victime ale violenţei infractorilor surprinşi în timp ce tăiau ilegal arbori, sustrăgeau lemn din păduri sau se aflau la braconaj'', au precizat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Silva.

De asemenea, sindicaliştii solicită conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor corectarea informaţiilor transmise în spaţiul public de către anumiţi reprezentanţi ai autorităţii publice, urmare a interpretării eronate a datelor din Inventarul Forestier Naţional, prin care s-a lansat teoria, total falsă, că din pădurile României dispar ilegal, anual, 20 mil. mc de lemn.

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva solicită sprijinul pentru reconsiderarea rolului pe care îl au administratorii de păduri şi personalul silvic în apărarea şi paza pădurilor, pentru întărirea autorităţii silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, precum şi pentru stoparea campaniei de denigrare a activităţilor şi a lucrătorilor din sectorul silvic, susţinută de unele grupuri de interese, care urmăresc accesul la administrarea pădurilor statului şi achiziţionarea pădurilor particulare la preţuri de nimic şi sprijinul conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru înfiinţarea unei comisii, la nivelul Parlamentului României, care să analizeze toate cazurile de retrocedări de păduri pentru care există suspiciuni cu privire la legalitatea stabilirii dreptului de proprietate.

Totodată, organizaţia sindicală solicită conducerii elaborarea şi adoptarea de acte normative coerente şi aplicabile, conforme cu realităţile şi necesităţile sectorului silvic. Sectorul silvic din România are nevoie, mai mult ca oricând, de o legislaţie suplă şi eficientă pentru restabilirea echilibrului între cele trei funcţii ale pădurilor - funcţia socială, funcţia economică şi funcţia ecologică.

Reprezentanţii organizaţiei solicită Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor consultarea partenerilor sociali - sindicate şi patronate - la elaborarea actelor normative cu impact asupra sectorului silvic, în conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2011 a dialogului social şi ale Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.

''Revendicările susţinute de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva au ca scop asigurarea unei gestionări durabile a pădurilor, indiferent de forma de proprietate, consolidarea activităţii administratorilor de fond forestier, menţinerea locurilor de muncă în sectorul silvic, precum şi reconsiderarea rolului silvicultorilor în societate'', se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

09 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9050
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7905
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0290
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8089
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.5907

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro