ASTĂZI:Ziua mondială a laptelui

M.C.
Miscellanea / 1 iunie 2019

Ziua mondială a laptelui

Ziua mondială a laptelui se sărbătoreşte, anual, la 1 iunie. Instituită în 2001 de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO, Food and Agriculture Organization), Ziua mondială a laptelui aduce în atenţia publicului probleme şi activităţi legate de producţia de lactate.

Data de 1 iunie a fost aleasă pentru că un mare număr de ţări sărbătoreau o zi naţională a laptelui în jurul acestei date.

Deşi, iniţial, fusese propusă o zi de la sfârşitul lunii mai, unele ţări, printre care şi China, au obiectat că aveau prea multe sărbători în acea lună.

Deşi cele mai multe ţări sărbătoresc Ziua mondială a laptelui pe 1 iunie, altele au ales să instituie câte o săptămână pentru celebrări, înainte sau după 1 iunie, notează site-ul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie, www.fao.org.

Domesticirea vitelor a apărut, în civilizaţia vedică indiană, cu 2000 de ani înainte de Hristos.

Primele dovezi ale procesării laptelui în brânză au apărut în Mesopotamia şi India (1400 î.Hr.), iar primele brânzeturi presate au apărut cu 100 de ani înainte de Hristos, conform site-ului Federaţiei Internaţionale a Laptelui, www.fil-idf.org.

În anul 500 d. Hr. au apărut primele ferme de vite în Europa, iar în 1525 vitele au fost aduse pe continentul american, la Vera Cruz (Mexic).

În 1791 a fost inventată brânza Camembert, în 1862 Louis Pasteur a realizat primele teste ale procesului care-i poartă numele, pasteurizarea, iar în 1884 Hervey D. Thatcher a inventat sticla de lapte.

Laptele a fost sterilizat pentru prima dată în 1889, în 1895 au apărut primele maşinării de pasteurizare, în 1950 au apărut ambalajele din carton pentru lapte, iar în 1967, primul proces de ultrafiltrare a laptelui.

În 2007 un japonez a creat prima bere provenită din lapte, mai notează sursa citată.

Conform statisticilor Federaţiei Internaţionale a Laptelui, anual un om consumă în medie 110,7 kg de produse lactate, iar consumul este în creştere, având în vedere că în 2005 un om consuma 102 kg de produse lactate pe an.

Consumul, însă, diferă de la continent la continent. Europa consumă 200,3 milioane de tone de lactate pe an, în timp ce Oceania consumă doar 8,3 milioane de tone pe an, conform sursei citate.

Anul trecut, de Ziua mondială a laptelui au fost organizate 586 de evenimente în 72 de ţări.

În China a avut loc o cursă de atletism, din Manneken Pis, statuia băieţelului din Bruxelles, a curs lapte, în Ghana au fost dăruite săculeţe cu lapte praf copiilor malnutriţi, iar Nigeria a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare echipă care a turnat lapte, 700 de persoane, arată raportul pe 2018 al Federaţiei Internaţionale a Laptelui.

În 2019, pentru marcarea Zilei mondiale a laptelui, la nivel global sunt programate conferinţe, campanii de conştientizare, seminarii, curse de atletism, parade şi campanii de donare de lapte şi produse lactate, mai notează www.worldmilkday.org.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

18 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8793
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8008
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0325
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7839
Gram de aur (XAU)Gram de aur272.7882

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro