AU ÎNCEPUT DISCUŢIILE DINTRE ROMÂNIA ŞI SUA PRIVIND ACORDUL INTERGUVERNAMENTALOficiali SUA în vizită la Centrala Nucleară de la Cernavodă

E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 02 august

Oficiali SUA în vizită la Centrala Nucleară de la Cernavodă

Discuţiile bilaterale referitoare la recenta promulgare a Acordului Interguvernamental dintre SUA şi România a fost demarate vineri, odată cu vizita la Centrala Nucleară de la Cernavodă a dr. Kathryn Huff, Secretarul Adjunct Interimar pentru Energie Nucleară din Departamentul pentru Energie al SUA, şi David Muniz, Charge d'Affaires al SUA, conform unui comunicat de presă al Ambasadei SUA la Bucureşti. Această vizită marchează şi cea de-a 10-a aniversare a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.

Comunicatul citat precizează: "Acesta este dovada unei relaţii de prietenie care nu doar asigură securitatea României într-o regiune importantă din punct de vedere geopolitic, ci şi urmăreşte să facă din România un aliat mai puternic, mai prosper şi independent din punct de vedere energetic, al Statelor Unite şi al statelor membre NATO. Acordul bilateral dintre România şi SUA vizează dezvoltarea capacităţii energiei nucleare a României. În contextul abordării strategice a Administraţiei Biden de a combate schimbările climatice prin generarea de energie curată, acest proiect face parte dintr-un context mai larg, în care ambasada noastră lucrează cu guvernul român pentru a sprijini tranziţia ţării către energie curată".

Subliniind parteneriatul puternic, Charge Muniz a afirmat: "Astăzi, viziunea noastră comună pentru o Românie care este independentă energetic beneficiază de securitate energetică şi este capabilă să-şi asigure resursele de energie curată necesare în plan intern, este mult mai aproape de realitate. Doi ani de eforturi comune şi angajament în numele ambelor naţiuni ne-au adus în acest punct. Nu mă pot gândi la o modalitate mai bună de a avansa Parteneriatul nostru Strategic decât prin a sublinia progresul real pe care l-am făcut în ceea ce priveşte viitorul energiei nucleare civile din această ţară".

În timpul vizitei la Centrala Nucleară, Secretarul Adjunct Interimar Huff a discutat despre finanţarea proiectului în valoare de miliarde de dolari. Delegaţia, primită de CEO-ul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a făcut un tur al unităţilor reactoarelor.

Secretarul Adjunct Interimar Huff a declarat: "Acest acord interguvernamental istoric va facilita proiecte critice de energie nucleară la Centrala de la Cernavodă, de asemenea activităţi ample de coordonare în domeniul energiei curate, care vor susţine independenţa energetică a României, crearea la nivel local a unui lanţ de aprovizionare pentru energia curată, cercetare de ultimă generaţie şi dezvoltarea forţei de muncă".

Acordul Extins Interguvernamental dintre România şi SUA permite cooperarea în domenii importante pentru România şi în sectorul energiei nucleare civile, în special în ceea ce priveşte proiectele de construire a Unităţilor 3 şi 4 şi de extindere a duratei de viaţă a Unităţii 1. Un Memorandum de Înţelegere a fost semnat cu Banca de Export-Import a Statelor Unite, care şi-a exprimat interesul de a acorda sprijinul financiar necesar dezvoltării proiectelor în domeniul energiei nucleare.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Acesti tzepari sug bani frumosi din Romania prin intermediul contractelor inter-guvernamentale, acestea ocolind legislatia romaneasca in materie de achizitii precum si obligatiile de offset in cazul achizitiilor de armament de la americani.

  E o tzapa cu acte in regula.  

  1. Mai bine decât să se facă ceva , mai bine să nu se facă nimic !?....

   Sunteți psd-ist sau șoșocat ? 

   Nici una nici alta, fiind chiar mai prost ca oricare dintre aceia.

  Zice cineva ce se face cu reziduurile radioactive? Tot secret de stat rămâne? De ce oare țările civilizate renunță la energia nucleara?

  1. Pentru cultura noastra generala energia nucleara va fi declarata energie "curata" (verde). Hai s-o jucam pe asta...

  Felicitari guvernului Romaniei si guvernului SUA ! Impreuna cu partenerii nostrii strategici vom realiza acest acord istoric prin care Romania va avea ciclu integrat de producere a energiei nucleare adica de la extractie uraniu pana la prelucrarea acestuia atat in scopuri civile si de ce nu si militare ,Romania devenind astfel una dintre cele mai mari puteri nucleare ale lumii.Trebuie incurajat si sustinut acest proiect maret cu tot ce este necesar de la bugete alocate , si finantari pana la sustinere politica indeferent de partidul aflat la putere.Este un proiect strategic de interes national necesar pentru a face Romania puternica si mareata. MANDRU CA SUNT ROMAN .

  1. Ok

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

17 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9473
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1999
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5309
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7880
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.6026

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
energynomics.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro