Aurescu: "Salut accentul pe care l-a pus Consiliul Afaceri Externe asupra acordului politic"

I.A.
Politică / 24 aprilie

Aurescu: "Salut accentul pe care l-a pus Consiliul Afaceri Externe asupra acordului politic"

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a salutat accentul pe care l-a pus Consiliul Afaceri Externe asupra Republicii Moldova şi acordul politic de a avea un set de sacţiuni ale Uniunii Europene cu privire la acţiunile destabilizatoare care au loc în Moldova, potrivit news.ro.

Bogdan Aurescu a scris astăzi pe Twitter: "Am salutat accentul puternic pe care l-a pus Consiliul Afaceri Externe pe Republica Moldova şi acordul politic privind crearea unui regim de sancţiuni al UE privind acţiunile destabilizatoare în Republica Moldova, pe care am propus-o în numele României în februarie, propunere pentru care am depus multe eforturi, o decizie care a fost luată într-un timp record".

Înaintea participării la Consiliul Afaceri Externe (CAE), luni de la Luxemburg, a miniştrilor de externe din ţările membre ale UE, Bogdan Aurescu a vorbit despre mai multe decizii importante care vor fi luate la reuniune şi anume Ucraina şi sprijinul acordat acestei ţăripentru a câştiga războiul, dar şi susţinerea Republicii Moldova.

Aurescu a explicat: "Astăzi vom lua decizii foarte importante în ceea ce priveşte Republica Moldova, precum şi în ce priveşte sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Prima decizie va fi acordul politic, la care sunt convins că se va ajunge astăzi, de a stabili un nou regim de sancţiuni împotriva celor care acţionează pentru destabilizarea statului şi împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova. Este o propunere pe care am făcut-o la Consiliul Afaceri Externe din 20 februarie şi sunt foarte bucuros că, într-o perioadă atât de scurtă de timp, a fost creat acest regim de sancţiuni. Cred că este cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancţiuni în istoria Uniunii Europene. Sunt foarte bucuros că acesta va fi un instrument foarte important pentru a întări rezilienţa şi securitatea Republicii Moldova în contextul acţiunilor orchestrate de către Rusia, precum demonstraţiile sau acţiunile subversive împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova, la care am fost martori în ultimele luni. Este foarte important ca acest regim de sancţiuni să fie adoptat, pentru că orice măsură luată pentru a creşte securitatea Republicii Moldova va fi, de asemenea, o măsură care va consolida securitatea României şi a cetăţenilor ei".

El a adăugat că "deja lucrăm împreună cu autorităţile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancţionate după ce regimul de sancţiuni va fi adoptat".

Ministrul român de Externe a mai spus: "Aceste măsuri, care vor include interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor pentru astfel de persoane sau pentru entităţile implicate în astfel de acţiuni destabilizatoare vor reprezenta nu doar sancţiuni faţă de aceste persoane, dar şi un factor de descurajare faţă de alte astfel de acţiuni în viitor. În acelaşi timp, o altă decizie importantă va fi adoptarea deciziei de creare a unei Misiuni civile de Parteneriat UE în Republica Moldova. Este o altă măsură importantă, pe care România a susţinut-o puternic şi care va contribui, de asemenea, la creşterea rezilienţei şi a securităţii Republicii Moldova, deoarece va lupta împotriva acţiunilor hibride la adresa Republicii Moldova, împotriva dezinformării, împotriva acţiunilor care vizează securitatea cibernetică a ţării şi, de asemenea, va îmbunătăţi gestionarea situaţiilor de criză din Republica Moldova. Desigur, România va sprijini funcţionarea acestei Misiuni, inclusiv prin propunerea de experţi care să participe la Misiune. Nu în ultimul rând în ceea ce priveşte Republica Moldova, voi încuraja continuarea asistenţei pentru această ţară în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace. O decizie în acest sens se va lua la începutul lunii mai. Este foarte important ca Republica Moldova să fie în continuare pe ordinea de zi a Consiliului Afaceri Externe".

El a mai precizat că va reitera, la reuniunea de luni, propunerea sa de a avea pe agenda unui viitor Consiliu Afaceri Externe, înainte de vară, conflictele prelungite din regiunea Mării Negre.

Aurescu a cocluzionat: "Este, de asemenea, important ca UE să continue să acorde atenţie acestei probleme foarte relevante".

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb