AUTORITATEA DIN CHINA DEZVĂLUIE:38 de acţionari ai băncilor şi asigurătorilor au folosit fonduri în mod fraudulos

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 08 iulie 2020

38 de acţionari ai băncilor şi asigurătorilor au folosit fonduri în mod fraudulos

Majoritatea au legături cu Baoshang Bank şi Anbang Insurance, societăţi salvate de stat

Autoritatea de reglementare bancară din China a dezvăluit o listă cu 38 de acţionari (companii) ai societăţilor financiare, acuzaţi de fo­losire necorespunzătoare de fonduri, majoritatea având legături cu Baoshang Bank şi An­bang Insurance, societăţi salvate de stat în ultimii ani, anunţă finews.asia.

Comisia de reglementare a băncilor şi asigurătorilor din China (CBIRC) a acuzat acţionarii respectivi că nu au respectat normele legale, căutând beneficii necorespunzătoare sau, în unele cazuri, retrăgând în mod ilegal active bancare sau ale asigurătorului.

Autoritatea a subliniat necesitatea menţinerii stabilităţii financiare şi a promis să extindă dezvăluirile ca să transmită un semnal că supra­vegherea acţionarilor va fi în con­tinuare înăs­prită.

Potrivit regulationasia.com, care citează Financial Times, companiile care au încălcat reglementările vor fi obligate să iasă din acţionariatul băncilor şi asigurătorilor.

Dintre cei 38 de acţionari, 10 au legătură cu Baoshang Bank, despre care autorităţile spun că au fost forţaţi de Tomorrow Group şi de supraveghetorul finanţelor băncii, Xiao Jianhua - aflat acum în custodie şi supus investigaţiilor -, să delapideze fonduri împrumutate, care au dus activele neperformante ale acesteia la un nivel nesustenabil. Baoshang Bank a fost salvată de guvern anul trecut din cauza riscurilor majore de credit.

Alte zece companii au legătură cu Chengdu Rural Commercial Bank, controlată de Wu Xiaohui, fost preşedinte al Anbang Insurance, care în 2018 a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru fraudă, corupţie şi delapidare. Anbang a solicitat o injecţie de capital de 10 miliarde de dolari de la China Insurance Security Fund, în 2018, ca să ţină sub control riscurile financiare.

În septembrie anul trecut, CBIRC a emis noi reguli care reglementează tranzacţiile cu părţile afiliate la companiile de asigurări, limitând suma de bani pe care acestea o pot investi în subsidiare. Mişcarea a fost văzută ca un răspuns după depistarea unei reţele de investiţii încrucişate identificate la Anbang, conform regulationasia.com.

"Încă există câţiva acţionari ai instituţiilor bancare şi de asigurări care nu respectă reglementările, efectuează tranzacţii cu încălcarea reglementărilor, caută beneficii necorespunzătoare şi chiar recurg la mijloace ilegale de retragere sau de utilizare a fondurilor", a subliniat CBIRC, adăugând că va consolida procesul de dezvăluire, cu scopul să elimine acţionarii consideraţi ilegali.

Sistemul financiar din China s-a confruntat cu provocări din ce în ce mai mari pe fondul pandemiei de coronavirus, care a generat o serie de salvări bancare şi retrageri de fonduri din instituţiile de credit. În urma scoaterilor masive de fonduri, autorităţile au decis să introducă controale de capital şi să limiteze retragerile de numerar.

PwC: Băncile din China aveau datorii neperformante de 1,5 trilioane de dolari la finele lui 2019

Societatea de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) estimează că, la finele lui 2019, băncile din China aveau datorii neperformante de 1,5 trilioane de dolari, iar agenţia de evaluare financiară S&P aşteaptă un plus de 500 de miliarde de dolari din cauza pandemiei de coronavirus.

Conform PwC, valoarea creditelor neperformante din portofoliile a 24 de bănci comerciale municipale şi rurale listate din China a crescut cu 20,31% anul trecut, faţă de 2018, ajungând la 99 de miliarde de yuani (circa 14 miliarde de dolari), în mare parte din cauza creditelor neperformante ale băncilor din nord-estul Chinei şi din regiunea care include Beijing-ul, respectiv portul Tianjin.

Vincent Yao, partener în cadrul departamentului de servicii financiare al PwC China, afirma, în luna aprilie, că guvernele locale din China ar putea face presiuni pentru realizarea de fuziuni şi achiziţii în sectorul bancar, dacă vor creşte riscurile financiare ale instituţiilor de credit regionale mici şi medii.

La rândul său, Shirley Yeung, partener în acelaşi departament, spunea că avansul volumului creditelor neperformante din China arată că unele bănci comerciale municipale şi rurale sunt sub o mare presiune şi trebuie să rezolve problema acestor împrumuturi.

Lista acţionarilor majoritari care încalcă legile şi reglementările privind instituţiile bancare şi de asigurare, potrivit CBIRC:

- Hangzhou Pingzhang Tools Co.

- Zhejiang Guoheng Industrial Co.

- Baotou Beiben Mingke Electromechanical Co.

- Jiangsu Mingde Investment Group Co.

- Shenzhen Zhenglaida Industrial Co.

- Hohhot Xinxiang Zhiyuan Commercial Co.

- Shenzhen Zhengyuanda Technology Co.

- Baotou Chaohua Trading Co.

- CYTS Haijiang Investment & Development Co.

- Baotou Heishi Material Co.

- Tibet Hengshi Investment Co.

- Ningbo Yinzhou Ale Electric Appliance Co.

- China Yuanda Group Co.

- Liaoning Baohua Industrial Group Co.

- Shanghai Wenjun Investment Co.

- Guangzhou Jinrong Investment Co.

- Baotou Jinggong Technology Co.

- Beijing Taoli Investment Management Co.

- Dayi Lanxin Investment Co.

- Zhongping Investment Group Co.

- Jintang Tongming Investment Co.

- Zhejiang Ruixin Materials Co.

- Tianjin Zhongping Beiao Automobile Service Service Co.

- Chengdu Xinjin Ruikai Investment Co.

- Hainan Runzhong Education Investment Co.

- Ordos Hengyu Chemical Co.

- Unicom Leasing Group Co.

- Baotou Baihuixing Trading Co.

- Zhejiang Zhonglu Infrastructure Investment Group Co.

- Fuxin Group Co.

- Baotou Dayuan Technology Development Co.

- Fujian Qingke Investment Co.

- Shenzhen Hongchangyu Enterprise Management Consulting Co.

- Chirui Material Trading Co.,Ltd.

- Shenzhen Taiteng Material Trading Co.

- Meijun Investment Group Co.

- Zhongjing International New Technology Co.

- Baotou Daan Investment Co.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

18 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9481
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2724
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8686
Gram de aur (XAU)Gram de aur241.9692

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro