Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Avansuri pentru indici, pe fondul unei lichidităţi de numai 22 milioane lei

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Avansuri pentru indici, pe fondul unei lichidităţi de numai 22 milioane lei

Schimb cu aproape 30% din Metalica Oradea 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au câştigat în medie circa un procent ieri, în contextul unui climat pozitiv în pieţele europene, şi a celor din Statete Unite, care cunoşteau creşteri, în prima parte a zilei de tranzacţionare.

BET, referinţa pieţei noastre de capital, ce include cele mai tranzacţionare şaptesprezece acţiuni, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 1,05%, până la 8.192,2 puncte, în timp ce indicele extins BET-XT, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, s-a apreciat cu 1,11%, la 751,23 puncte.

Rulajul rămâne la cote de avarie, ieri valoarea transferurilor fiind de numai 21,77 milioane de lei, chiar sub cea din şedinţa anterioară, de 25 milioane lei, şi cu mult media zilnică a anului, de circa 56 milioane de lei.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zinilc al societăţii: "Toţi indicii BVB au închis şedinţa pe plus. BET-NG a înregistrat cel mai mare avans cu o creştere de 1,26%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 4,5 milioane euro, în scădere comparativ cu şedinţele precedente. Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai lichid emitent cu o valoare tranzacţionată de 3,9 milioane lei, reprezentând 18% din rulajul de astăzi (n.r. ieri). Din indicele BET, Romgaz (SNG) este singurul emitent cu o evoluţie negativă, -0,53%. Dintre societăţile care au închis pe plus remarcăm evoluţia emitenţilor: OMV Petrom (SNP), 2,92%, Purcari Wineries (WINE), 1,96%, BRD - Groupe Societe Generale (BRD) 1,95% şi Electrica (EL), 1,87%".

Titlurile Banca Transilvania, cea mai bine clasată companie a pieţei noastre de capital din indicele MSCI Frontier Markets, au marcat un avans de 0,71%, la 1,996 lei.

Pe treapta a doua a topului lichidităţii din piaţa "regular" se află acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa de treanzacţionare la preţul de 1,15 lei, în stagnare, pe fondul unui rulaj de 2,88 milioane de lei.

Titlurile Erste Group Bank (EBS) au coborât cu 0,15%, până la preţul de 91,68 lei, în condiţiile unor schimburi în valoare de 1,67 milioane de lei.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a fost ocupat de acţiunile Romgaz, care au angrenat un rulaj 1,46 milioane de lei, ultima cotaţie a titlurilor producătorului de gaze naturale fiind de 28,25 lei.

În piaţa AeRO a avut loc un schimb "deal" de un milion de lei cu acţiunile Metalica Oradea (MEOR), la un preţ unitar de 2,5 lei, cu 28,57% sub referinţă.

Cele 400.000 de titluri MEOR transferate reprezintă 29,38% din societate, iar dimensiunea pachetului indică drept vânzător către Investments Constantin, companie controlată de Ştefan Constantin ce deţinea, la data de 11 martie a acestui an, 88,69% din Metalica Oradea.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1%, la 1.227,79 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 1,07%, la 1.573,8 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a crescut cu 0,93%, la 41.047,06 puncte.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS