DIGI Comunications

Avocatul Poporului anunţă că a discutat cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române pe tema ritualului botezului

S.B.
Miscellanea / 17 februarie

Avocatul Poporului anunţă că a discutat cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române pe tema ritualului botezului

Avocatul Poporului anunţă că a discutat cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române pe tema ritualului botezului după cazul bebeluşului decedat în urma botezului, precizând că a supus atenţiei Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, câteva aspecte care ar putea fi avute în vedere de Sfântul Sinod precum includerea în programa Facultăţilor de Teologie a unor cursuri referitoare la practicile liturgice, inclusiv pentru preoţii activi, discuţii între preoţi şi familie cu privire la starea nou-născutului care urmează a fi botezat, precum încurajarea părinţilor pentru stabilirea Botezului la o dată la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfăşurarea ritualului, fără a implica riscuri, informează news.ro.

"Avocatul Poporului, în conformitate cu mandatul său constituţional, se implică de fiecare dată când dreptul la viaţă al unui copil este încălcat, pentru identificarea unor soluţii, în scopul evitării pe viitor a unor situaţii similare şi pentru a vedea modul în care autorităţile administrative centrale şi locale îşi desfăşoară activitatea. Decesul unui copil, indiferent de condiţiile în care acesta survine, este motivul pentru care ne-am implicat şi în cazul tragediei care a avut loc la Suceava. În acest context, săptămâna trecută, a avut loc o întâlnire cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost lămurite mai multe aspecte referitoare la înfăptuirea Tainei Botezului", ttransmite miercuri Avocatul Poporului.

Reprezentanţii Avocatului Poporului subliniază că "deplin conştienţi de faptul că pentru marea majoritate a cetăţenilor români, identitatea creştin-ortodoxă este fundamentul identităţii naţionale, respectând canoanele bisericeşti şi fidelitatea faţă de tradiţie şi, fără niciun fel de ingerinţe în autonomia Bisericii Ortodoxe Române", a supus atenţiei Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, câteva aspecte care ar putea fi avute în vedere de Sfântul Sinod:

- analizarea oportunităţii includerii în programa universitară a Facultăţilor de Teologie Ortodoxă a unor cursuri/pregătiri suplimentare privind practicile liturgice aplicate Tainei Botezului, precum şi organizarea unor astfel de cursuri pentru preoţii activi;

- discuţii amănunţite între preoţi şi familie referitoare la starea de sănătate fizică a copilului, inclusiv consultarea medicilor curanţi ai copiilor ori de câte ori starea de sănătate a copilului o impune şi stabilirea modalităţii de efectuare a ritualului Botezului, adaptată fiecărui caz;

- încurajarea părinţilor pentru stabilirea Botezului la o dată la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfăşurarea ritualului, fără a implica riscuri; explicarea faptului că înfăptuirea Tainei Botezului, în termen de 40 de zile de la naşterea copilului, nu este obligatorie şi că nu este prevăzut un termen limită până la care copilul poate fi creştinat.

"Pe această cale, Avocatul Poporului reiterează disponibilitatea sa constantă pentru dialog şi colaborare cu Biserica Ortodoxă Română", conchide instituţia.

Recent, la Suceava, un bebeluş de şase luni a murit după ce a fost botezat, acest caz aducând în discuţie modul în care se desfăşoară botezul şi responsabilitatea preoţilor în acest caz.

Unii ierarhi ai BOR au susţinut că ritualul nu poate fi modificat, în timp ce alţii, printre care şi IPS Calinic, arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, au susţinut că trebuie adaptat.

Arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, ÎPS Calinic, a anunţat deja că a trimis o scrisoare parohiilor din judeţ, prin care solicită preoţilor să nu facă botezul copiilor, dacă au îndoieli, iar cel care totuşi face botezul, să fie însoţit. "Eu m-am temut mereu şi mă tem. Decât să mă puneţi să fac un botez, mai bine urc munţii şi îmi văd de treabă, fac alpinism", afirmă prelatul.

Arhiepiscopul a mai declarat că preotul care este solicitat să boteze un copil, ar trebui să se "dumirească", dacă bebeluşul este sănătos sau născut prematur.

"Preotul, când este solicitat trebuie nu neapărat să facă un chestionar atât de aspru şi de mare ştiinţă, dar trebuie neapărat să se dumirească el, dacă copilul este sănătos, născut înainte de vreme, cum se manifestă", a mai declarat ÎPS Calinic, potrivit news.ro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Doamna WEBER. Va bateti gura degeaba cu mai marii bisericii.Incet dar sigur,si mai marii bisericii au trecut la TRADAREA credinciosilor ortodocsi. Iata ca ieri,intr-o vizita total atipica pentru INGAMFATUL si FUDULUL presedinte Iohannis,acesta,s-a deplasat la Patriarhie pentru o discutie cu Patriarhul Daniel. Eu,cred ca Iohannis nu a mers la Patriarhie pentru ca Patriarhul sa il boteze in credinta Ortodocsa ci,cred ca Patriarhului i s-a pus in vedere sa nu mai ceara bani pentru construirea Catedralei neamului,sa se reduca salariile preotilor,probabil sa cedeze si biserica ceva bani la buget sau sa renunte la unele propietati.Dupa cum se stie,biserica romana ortodoxa este independenta fata de politic si nu inteleg de ce Patriarhul,nu a informat credinciosi ce s-a discutat la aceasta intalnire chiar daca sigur IOHANNIS i-a cerut expres acest lucru Patriarhului.Cred ca incet dar sigur,capii bisericii ortodoxe romane,au luat exemplul bisericii ortodoxe Rusesti care este parte a Puterii politice si este trup si suflet alaturi de Putin.Spun acest lucru,deoarece de cand IOHANNIS si-a pus "guvernul lui",capii Bisericii ortodoxe romane,au incalcat mai multe canoane bisericesti culminand cu aprobarea ducerii luminei sfinte de pasti catre crdinciosi,nu de preoti ci de catre politisti. Apoi,neluarea nici unei pozitii prin incalcarea tainei sfinte a impartasirii si impiedicarea prezentei credinciosilor ortodocsi in biserici si scoaterea lor cu forta din lacasurile sfinte de catre politisti cu ajutorul pulanelor si aplicarea unor amenzi pentru dreptul lor de a-si urma credinta.Deasemenea,sa nu uitam de HAITUIREA facuta de autoritati impotriva parintelui de la constanta teodosie,fara ca Patriarhul sa ia atitudine pentru prigonirea parintelui.Nu vreau sa cred ca Patriarhul,a trecut in TAGMA ASUPRITORILOR BISERICII si a JEFUITORILOR ROMANIEI. Poate Patriarhul,are ceva de spus,iata ca are ocazia.!

    Numai avocat al poporului nu a fost Weber!

    Poate doar al PSD ( nu al "poporului PSD")!

    A actiune ieftina de PR pe ultima suta.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9212
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1382
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4671
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6712
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.3306

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Garanti BBVA
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro