Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul noii legii a Educaţiei din Ucraina şi cere clarificări autorităţilor de la Kiev

Cristina Radu
Internaţional / 15 septembrie 2017

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul noii legii a Educaţiei din Ucraina şi cere clarificări autorităţilor de la Kiev

Avocatul Poporului din Ucraina a anunţat azi că s-a sesizat din oficiu în cazul noii legi a educaţiei, care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale şi afectează învăţământul în limba maternă a românilor, potrivit News.ro. Acesta cere clarificări împuternicitului Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului în legătură cu adoptarea legii.

Instituţia a anunţat: "Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi se va adresa Împuternicitului Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului (Ombudsman), Valeria Lutkovska, pentru a cere clarificări în legătură cu adoptarea noii legi a Educaţiei din Ucraina, care desfiinţează sistemul de învăţământ în limba maternă, afectând comunitatea celor circa 400 000 de etnici români aflaţi pe teritoriul Ucrainei".

Sesizarea Avocatului Poporului vizează posibila încălcare a drepturilor cetăţenilor români din Ucraina şi a articolului 7 din Constituţia României vizând românii din străinate, a articolului 2 al Protocolului Adiţional 1 din 20 martie 1952 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, a articolului 14 din Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, a articolului 8 din Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare şi a articolului 13 din Tratatul care vizează relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina.

Noua lege a educaţiei din Ucraina - care va fi trimisă pentru promulgare preşedintelui Petro Poroşenko - prevede introducerea treptată a noului sistem şi, prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limbă română cu discipline care vor fi predate în limbă ucraineană. Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare şi a grădiniţelor). Predarea materiilor în limbă română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027-în clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de învăţământ din Ucraina a stârnit critici, comunitatea de români locală vorbind despre lichidarea şcolilor româneşti şi ucrainizarea minorităţilor etnice. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat un apel prin cere respingerea prin veto a legii care poate genera noi conflicte şi instabilitate în ţară, potrivit sursei citate.

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu şi omologii din Bulgaria, Grecia şi Ungaria, a transmis ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Secretarului General al Consiliului Europei şi Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale o scrisoare comună prin care exprimă îngrijorarea faţă de adoptarea proiectului de Lege a Învăţământului din Ucraina şi prin care cere asigurarea protecţiei drepturilor minorităţilor naţionale.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro