BAN KI-MOON (ONU):"Scrutinul de duminică, un progres important în tranziţia democratică a Birmaniei"

Ioana Dogaru
Internaţional / 13 noiembrie 2015

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a felicitat-o joi pe Aung San Suu Kyi pentru victoria partidului ei la alegerile din Birmania, dar a avertizat că mai sunt "multe de făcut" pentru a transforma ţara sa într-o democraţie, relatează AFP.

Ban Ki-moon a apreciat scrutinul că duminică reprezintă un "progres important" în tranziţia democratică a ţării, condusă timp de decenii de o juntă militară, însă a deplâns că mulţi alegători din rândul minorităţilor, cum este cazul musulmanilor rohingya, nu şi-au putut exercita dreptul de vot.

"Rămân multe de făcut în Birmania pe calea democraţiei şi pentru a exista siguranţa că nimeni nu va fi exclus la alegerile viitoare", a subliniat secretarul general ONU într-un comunicat de presă.

Acesta a adăugat: "Populaţia şi liderii birmani trebuie să coopereze pentru a construi un viitor mai bun (...) în care nimeni să nu fie marginalizat, vulnerabil sau victimă a discriminării".

Ban Ki-moon le-a adresat felicitări militarilor pentru că au acceptat rezultatul alegerilor, menţionând că este vorba despre un element "de o importanţă capitală".

Pe de altă parte, Ban Ki-moon a propus ajutorul ONU pentru a consolida progresele democraţiei şi a asigura respectarea drepturilor omului în ţară.

Armată birmană şi-a exprimat joi disponibilitatea "să coopereze" cu opozanta Aung San Suu Kyi după victoria sa zdrobitoare la alegeri, la patru ani după autodizolvarea juntei, relatează France Presse.

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

27 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9453
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4182
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7622
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9300
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.6976

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro