Banca Europeană de Investiţii a adus în ţara noastră peste 550 de milioane de euro pentru sănătate

G.B
Bănci-Asigurări / 10 martie

Christian Kettel Thomsen, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii

Christian Kettel Thomsen, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii

Grupul Băncii Europene de Investiţii a oferit 907 milioane de euro pentru noi investiţii în ţara noastră în 2021.Implicarea Grupului BEI pentru ţara noastră a inclus finanţarea construcţiei a două noi spitale regionale, modernizarea reţelei naţionale de electricitate pentru a valorifica energia regenerabilă şi implementarea de contoare inteligente, îmbunătăţirea eficienţei energetice şi dezvoltarea investiţiilor comerciale cu impact sporit, valoarea asistenţei se ridică la 555 milioane de euro, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Grupul Băncii Europene de Investiţii colaborează în strânsă legătură cu partenerii români pentru a accelera investiţiile în îmbunătăţirea serviciilor cheie, valorifica oportunităţile economice şi dinamiza tranziţia energetică. Anul trecut a fost marcat de un sprijin record al BEI în România pentru investiţiile pe termen lung din sănătate, care vor asigura îngrijire medicală şi tratamente mai bune pentru pacienţi în anii următori. De asemenea, BEI şi FEI au îmbunătăţit sprijinul pentru finanţarea afacerilor, pentru a se asigura că antreprenorii şi companiile româneşti pot investi, consolida rezilienţa economică şi pot face faţă provocărilor declanşate de pandemia COVID", a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii.

Sprijinul BEI în România pentru investiţiile din domeniul sănătăţii în 2021 a reprezentat cea mai mare finanţare pentru sănătate din ultimii 31 de ani de operaţiuni în ţară.

Vizita BEI destinată discuţiilor despre viitoarele investiţii în România

Detalii despre activitatea Grupului BEI în România şi sprijinul pentru investiţiile private şi publice din partea partenerilor români au fost confirmate în urma unei vizite oficiale de trei zile la Bucureşti a lui Christian Kettel Thomsen, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii.

Vizita a inclus discuţii pentru sprijinirea Ucrainei şi sprijinul BEI pentru investiţiile prioritare în România cu miniştrii Finanţelor, Energiei, Cercetării, Inovării şi Transformării Digitale, Transporturilor, Sănătăţii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, înalţi oficiali ai Guvernului şi parteneri din sectorul privat.

La Bucureşti, vicepreşedintele Thomsen a semnat două noi acorduri. Primul, cu Transelectrica, va consolida cooperarea pentru a dezvolta şi accelera investiţiile în reţelele energetice din România. Al doilea va extinde cooperarea pentru a oferi sprijin consultativ în implementarea proiectelor de transport, energie, apă, mediu şi sănătate în întreaga ţară.

Cel mai amplu sprijin acordat vreodată de BEI pentru investiţiile în sănătate în România

Anul trecut, BEI a oferit 555 de milioane de euro pentru noi investiţii destinate transformării serviciilor medicale de urgenţă în două dintre cele mai mari oraşe din România, Cluj şi Iaşi, incluzând aprobarea finanţării pentru un spital regional în Craiova.

În ultimii trei ani, BEI a aprobat o finanţare totală de 923 de milioane de euro pentru investiţii în spitale noi şi sprijin consultativ remarcabil pentru pregătirea proiectelor - cu implicarea JASPERS şi a BEI Advisory Hub - şi implementarea proiectelor - cu unitatea de sprijin pentru consiliere în proiecte a BEI (PASSA). Acesta reprezintă cel mai mare sprijin acordat vreodată de BEI pentru sănătate în România.

BEI finanţează construcţia a două noi spitale regionale de urgenţă, care vor oferi servicii medicale de specialitate pentru milioane de oameni şi sute de paturi noi pentru pacienţii internaţi.

Cele două spitale noi vor creşte accesul la tratament de specialitate şi vor îmbunătăţi educaţia medicală pentru viitoarele generaţii de medici.

Sprijinirea reţelei energetice a României şi îmbunătăţirea eficienţei energetice

Prima finanţare de la Banca Europeană de Investiţii pentru Electrica, în valoare totală de 210 milioane de euro, semnată anul trecut, va sprijini consolidarea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice din ţară. Aceasta include modernizarea şi construirea de noi linii electrice, construirea şi renovarea substaţiilor electrice şi instalarea de componente pentru automatizarea reţelei în toată România.

Noua investiţie susţinută de BEI va conecta peste 180.000 de clienţi, va creşte capacitatea reţelei şi va îmbunătăţi fiabilitatea şi calitatea furnizării energiei electrice. Noile investiţii vor sprijini, de asemenea, implementarea contorizării avansate şi vor permite integrarea pe termen lung a generării de energie regenerabilă.

De asemenea, BEI a sprijinit cu 41 de milioane de euro noi investiţii în Bucureşti, pentru a reduce consumul de energie prin modernizarea clădirilor rezidenţiale din sectorul 2 şi sectorul 6. Proiectele fac parte din Iniţiativa comună BEI-UE "Smart Finance for Smart Buildings Initiative".

BEI şi FEI susţin investiţiile prioritare în România

În 2021, BEI şi FEI au convenit să sprijine finanţarea destinată investiţiilor din companiile româneşti ce activează în sectoarele cele mai afectate de pandemia COVID-19, în parteneriat cu Intesa Sao Paolo România, şi să extindă finanţarea destinată companiilor agricole româneşti, împreună cu partenerul specializat Agricover.

Fondul European de Investiţii a aprobat 65 de milioane de euro pentru noi finanţări cu partenerii români, pentru a îmbunătăţi accesul la finanţare al companiilor şi antreprenorilor din România.

Aceasta include 7 noi acorduri de garantare pentru a sprijini creditarea de către parteneri, inclusiv cu Banca Transilvania, BCR Social Finance, FINS şi Banca Comercială Română, Libra Bank şi Raffeisen Bank.

Iniţiativele de finanţare incluzivă vor fi, de asemenea, consolidate prin două noi acorduri FEI cu Mikro Kapital şi ROMCOM.

De asemenea, FEI a fost de acord să ofere o susţinere de 7,5 milioane de euro pentru fondul de investiţii Catalyst Romania Fund II.

FEI colaborează cu intermediarii financiari români pentru a îmbunătăţi accesul la împrumuturi pentru studenţi şi a sprijini companiile care investesc în formarea profesională, precum şi pe cele care oferă servicii de îngrijire pentru copiii angajaţilor.

Istoric de investiţii de 18 miliarde de euro în România

În ultimii 31 de ani, Grupul BEI a furnizat peste 18 miliarde de euro pentru investiţii în sectorul public şi privat din România.

Împărtăşirea celor mai bune practici tehnice prin cooperare cu partenerii români

Anul trecut, echipele de consiliere dedicate ale Grupului BEI au oferit expertiză tehnică pentru măsurile climatice şi de sustenabilitate, într-o serie de sectoare, inclusiv în transport, gestionarea apei şi a deşeurilor, dezvoltarea urbană şi rurală, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro