Banca Rusiei a atras marţi o sumă record de de 5.250 de miliarde de ruble la o licitaţie de depozite pe o săptămână

S.B.
Internaţional / 8 februarie

Banca Rusiei a atras marţi o sumă record de de 5.250 de miliarde de ruble la o licitaţie de depozite pe o săptămână

Banca Rusiei a atras marţi o sumă record de de 5.250 de miliarde de ruble (74,15 miliarde dolari), la o licitaţie de depozite pe o săptămână oferită băncilor, cu doar trei zile înainte de următoarea decizie referitoare la dobânda cheie, în timp ce deficitul bugetar uriaş al ţării inundă sistemul bancar cu un exces de lichiditate, informează news.ro.

Scăderea veniturilor din energie şi creşterea cheltuielilor au împins bugetul federal al Rusiei la un deficit de 1.760 de miliarde de ruble, în ianuarie, deoarece sancţiunile şi costul campaniei militare a Moscovei în Ucraina sufocă perspectivele economiei.

Analiştii spun că cheltuielile cu aproape 60% peste planul din ianuarie contribuie la un excedent uriaş de lichiditate în sistemul bancar, care ar putea, la rândul său, să ofere băncii centrale mai puţin spaţiu pentru a relua relaxarea monetară.

"Cifrele sunt neobişnuite. Niciodată în istorie nu am văzut cheltuieli atât de mari la începutul anului", a spus economistul CentroCreditBank, Evgeni Suvorov.

Aproape 250 de bănci au participat la licitaţia de marţi, cel mai mare număr de participanţi din august 2020.

Banca centrală a stabilit limita pentru licitaţie la 5.950 miliarde de ruble.

"Din decembrie, am observat un excedent de lichiditate maxim în sistem. Este sezonier, dar anul acesta este deosebit de pronunţat şi prelungit. Deficitul bugetar din ianuarie extinde acest excedent", a declarat Denis Popov, analist macroeconomic şef la Promsvyazbank.

Excedentul structural de lichiditate al Rusiei a crescut la 3.380 de milairde de ruble începând cu 7 februarie, de la 0,57 mii de miliarde de ruble la începutul anului.

"Cheltuielile bugetare par cel mai greu de prezis în acest moment", a spus Olga Belenkaia, de la firma de brokeraj Finam.

Extrapolând din dinamica actuală până la sfârşitul anului şi presupunând că ţintele de venituri non-petrol şi gaze sunt realizabile, Belenkaia a estimat că deficitul bugetar ar putea ajunge la 6.500 de miliarde de ruble, cu mult peste cele 2.900 miliarde de ruble planificate.

"Cele mai recente statistici sporesc riscurile de depăşire a planului anual de cheltuieli, ceea ce ar putea necesita o politică monetară mai strictă din partea Băncii Rusiei", au spus analiştii Bank St Petersburg.

Analiştii chestionaţi de Reuters se aşteaptă ca banca centrală a Rusiei să menţină vineri dobânda cheie la 7,5%, dar să dea un semnal mai agresiv pieţei, pe măsură ce riscurile inflaţioniste devin mai pronunţate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9405
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5913
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0084
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6264
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.0965

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro