"Barclays", acuzată de fraudă în SUA

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iunie 2014

"Barclays", acuzată de fraudă în SUA

Procurorul general al statului New York, Eric Schneiderman, a intentat un proces de fraudă în domeniul valorilor mobiliare împotriva băncii britanice "Barclays" Plc, acuzând-o că le-a oferit în mod incorect avantaje clienţilor traderi de înaltă frecvenţă din Statele Unite, chiar dacă instituţia pretindea că protejează alţi clienţi de astfel de traderi.

Dosarul în acest proces, care priveşte sistemul alternativ de tranzacţionare "dark pool" LX Liquidity Cross, aparţinând "Barclays", arată că banca a promis să facă tot ce este mai bine în privinţa preţurilor, res­pectiv să obţină preţuri mai bune pentru clienţii care doresc să cumpere sau să vândă acţiuni, însă a acţionat asfel încât să maximizeze profiturile băncii. Totodată, banca a executat aproape toate ordinele clienţilor săi pe LX (pentru acţiuni) şi nu la burse sau pe alte platforme care ar fi oferit preţuri mai bune.

Eric Schneiderman a declarat: "Barclays şi-a extins sistemul «dark pool», spunându-le investitorilor că «se scufundă în ape sigure». Dar, sis­temul «dark pool» al Barclays a fost plin de prădători şi asta la invitaţia băncii".

Conform afirmaţiilor procurorului, "Barclays" le-a spus clienţilor care alegeau sistemul "dark pool" că vor fi protejaţi de "traderii prădători", care se folosesc de avantajul rapidităţii ca să-i priveze pe alţi investitori de profituri mai mici la fiecare tranzacţie. În fapt, clienţii nu erau protejaţi deloc, iar banca atrăgea traderi de înaltă frecvenţă "prădători" prin faptul că nu-i taxa cu nimic, mai spune procurorul Schneiderman.

Oficialii băncii au declarat că iau "foarte în serios" acuzaţiile aduse şi cooperează cu autorităţile în acest caz.

Procesul din New York reprezintă încă o lovitură dată eforturilor directorului executiv al băncii, Antony Jenkins, de a reface reputaţia acesteia, după mai multe scandaluri.

Sistemul "dark pool" a fost creat ca o alternativă la tranzacţiile bursiere "de suprafaţă". Acesta a câştigat tot mai mult teren, însă este criticat pentru opacitatea sa. "Dark pool"-urile sunt deţinute în general de societăţi de brokeraj, inclusiv de toate băncile majore. Participanţii la tranzacţiile derulate în acest sistem sunt anonimi, iar informaţiile privind transferurile cu acţiuni sunt ascunse până la finalizarea lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro