Baroul Bucureşti vrea să schimbe legea astfel încât instanţele să poată pronunţa sentinţele doar atunci când au gata şi motivările acestora

A.P.
Miscellanea / 10 februarie 2021

Baroul Bucureşti vrea să schimbe legea astfel încât instanţele să poată pronunţa sentinţele doar atunci când au gata şi motivările acestora

Consiliul Baroului Bucureşti a decis, în şedinţa de marţi, să solicite unor avocaţi parlamentari modificarea codurilor de procedură penală şi civilă astfel încât hotărârile să fie dictate de instanţe doar în momentul în care sunt gata motivările, a anunţat pe pagina sa de Facebook avocatul parlamentar Daniel Fenechiu, potrivit g4media.

În nenumărate situaţii, motivările vin după câteva luni sau ani de la pronunţarea verdictului, fie chiar după executarea condamnării, notează Fenechiu.

Propunerea vine şi în contextul în care, în urmă cu o săptămână, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat că e prematur formulată o contestaţie în anulare depusă de condamnaţii din dosarul de corupţie numit generic "Dosarul Băneasa", pe motiv că a fost depusă înainte să existe motivarea instanţei. Acest lucru înseamnă că, după ce motivarea este redactată, ei pot introduce o nouă cerere. Printre condamnaţi se numără şi avocatul Robert Roşu, după încarcerarea căruia au fost proteste ale avocaţilor în instanţă.

Context

Termenul de redactare a unei motivări, potrivit legii, este recomandat să fie de 30 de zile, însă din cauza volumului mare de dosare, magistraţii nu îl respectă.

Spre exemplu, în cazul primei condamnări a lui Darius Vâlcov la 8 ani de închisoare, motivarea a venit după mai bine de un an, în cazul procesului lui Vasile Blaga, în care acesta a fost achitat, motivarea a venit după mai bine de un an şi jumătate.

Postarea integrală a lui Daniel Fenechiu pe Facebook:

"Practica redactării hotărârilor la luni sau ani dupa pronunţare trebuie curmată!

Consiliul Baroului Bucureşti a decis, in şedinta de ieri, sa solicite avocaţilor parlamentari, membri ai Baroului Bucureşti, sa susţină modificarea codurilor de procedura penală si civilă in sensul pronunţării hotărârilor doar in momentul in care hotararea este redactata. Modificarea propusă vizează eliminarea practicii de redactare a hotărârilor la luni sau ani de la pronunţare si, evident, a consecinţelor ce decurg din aceasta practica- cum ar fi redactarea hotărârilor dupa executarea pedepsei sau, mai nou, restrângerea perspectivei căilor extraordinare de atac.

In cel mai scurt timp posibil, va fi organizata o conferinta profesionala pe aceasta tema si o întâlnire cu avocaţii parlamentari, la care va participa si UNBR."

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9030
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4936
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5798
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.6082

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro