BCE va analiza la începutul lui 2015 nevoia de noi stimulente monetare

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 decembrie 2014

BCE va analiza la începutul lui 2015 nevoia de noi stimulente monetare

Banca taie estimările privind creşterea economică şi inflaţia din zona euro

Moneda unică creşte

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) va reevalua impactul stimulentelor sale monetare la începutul anului următor, respectiv va analiza nevoia unor noi măsuri, conform declaraţiilor făcute ieri de preşedintele instituţiei, Mario Draghi.

"La începutul anului viitor, consiliul guvernatorilor va reevalua impactul stimulentelor monetare, creşterea bilanţului BCE şi perspectivele de stabilitate a preţurilor", a afirmat Draghi, adăugând: "Vom evalua, de asemenea, impactul evoluţiilor recente ale preţului petrolului şi tendinţele inflaţioniste pe termen mediu în zona euro. Dacă va fi necesar să răspundem riscurilor unei perioade prelungite de inflaţie scăzută, consiliul guvernatorilor este, în continuare, unanim în hotărârea de a utiliza instrumentele neconvenţionale ce-i stau la dispoziţie".

Oficialul BCE a menţionat că banca a accelerat pregătirile tehnice pentru noi măsuri de stimulare.

Pe de altă parte, BCE şi-a revizuit în sens negativ prognozele de creştere economică şi inflaţie pentru zona euro. BCE aşteaptă o creştere a PIB-ului regiunii de 0,8% în acest an, urmată de un avans de 1% în 2015 şi de 1,5% în 2016. Estimările precedente, din luna septembrie, arătau creşteri economice de 0,9% în 2014, de 1,6% în 2015 şi de 1,9% în 2016.

Totodată, BCE anticipează o inflaţie de 0,5% în acest an, de 0,7% în anul următor şi de 1,3% în 2016. Procentele de creştere a preţurilor de consum din zona euro sunt inferioare celor prognozate anterior: 0,9% anul acesta, 1,1% anul viitor şi 1,4% în 2016.

Recent, preşedintele BCE declara că noi măsuri destinate să împiedice scăderea în continuare a inflaţiei ar putea fi adoptate în primele trei luni ale anului viitor.

Ieri, BCE a hotărât să menţină dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, decizie anticipată de analişti. Din iunie, BCE a redus de două ori dobânda-cheie, a oferit împrumuturi ieftine către băncile comerciale, în vederea stimulării creditării, şi a lansat programe de achiziţii de obligaţiuni garantate de la bănci şi obligaţiuni garantate cu active (ABS).

"Măsurile actuale vor avea un impact semnificativ asupra bilanţului nostru, care se va îndrepta către dimensiunile pe care le avea la începutul lui 2012", a spus Draghi.

Ieri, în urma declaraţiilor făcute de Mario Draghi, euro s-a înscris pe un curs ascendent. Moneda unică a urcat cu 1,1% la ora 11:13 pe piaţa din New York, la 1,2444 dolari.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9471
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0130
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6906
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3715

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro