BCE va armoniza condiţiile în care băncile oferă criptoactive

S.B.
Internaţional / 18 august 2022

BCE va armoniza condiţiile în care băncile oferă criptoactive

Banca Centrală Europeană (BCE) a declarat miercuri că va armoniza modul în care băncile oferă criptoactive, pentru a se asigura că au suficient capital şi expertiză într-un sector pe care unii parlamentari ai Uniunii Europene l-au descris drept vestul sălbatic, informează news.ro.

Mai multe companii cripto precum Binance şi Crypto.com au fost autorizate în ţări UE precum Italia, Franţa, Spania, Grecia sau Germania, după ce au respectat garanţiile naţionale de combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului.

Aceste autorizări au avut loc înaintea normelor de licenţiere pan-UE care vor fi impuse din 2023 cel mai devreme.

BCE a spus că băncile se gândesc, de asemenea, dacă să se implice în sectorul cripto, dar că normele naţionale diferă destul de mult.

"În Germania, anumite activităţi cripto sunt condişionate de o licenţă bancară şi, până în prezent, mai multe bănci au solicitat să fie autorizate să desfăşoare aceste activităţi licenţiate", a spus BCE într-un comunicat.

"În acest context, BCE ia măsuri pentru armonizarea evaluării cererilor de licenţiere".

BCE, care reglementează direct băncile mari din zona euro, cum ar fi Deutsche Bank, UniCredit şi BNP Paribas, a declarat că va examina dacă activităţile cripto sunt în conformitate cu "profilul" de risc al unei bănci, care determină cât de mult capital să deţină.

BCE va verifica, de asemenea, dacă o bancă poate identifica şi evalua riscurile legate de criptoactive şi dacă membrii consiliului de administraţie şi personalul IT au "experienţă solidă" în sector.

"Important este că, lucrând îndeaproape cu autorităţile naţionale de supraveghere, BCE va depune eforturi pentru o mai mare coerenţă a evaluărilor prudenţiale în cadrul regimurilor naţionale", a adăugat banca.

Autorităţile de reglementare globale de la Comitetul Basel din Elveţia evaluează dacă ar trebui să existe amortizoare de capital specifice pentru deţinerile de active cripto la bănci.

De asemenea, UE revizuieşte legea privind cerinţele de capital bancar.

Ville Niinisto, un membru al Partidului Verzilor în Parlamentul European, a propus un amendament conform căruia deţinerile bancare de bitcoin şi alte criptomonede care nu sunt susţinute de active nu trebuie să depăşească 1% din capitalul de rangul 1 al unei bănci.

Un astfel de plafon ar avea nevoie de sprijinul întregului parlament şi al statelor UE pentru a deveni lege, un proces îndelungat.

Niinisto a propus, de asemenea, că autorităţile de reglementare ar trebui să evalueze dacă sunt necesare cerinţe de capital personalizate pentru blockchain, care stă la baza criptoactivelor.

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb