BCR: Sistemul bancar a înregistrat, în luna mai, un deficit de lichiditate de 15,9 miliarde lei

M.G.
Bănci-Asigurări / 10 iunie

Sistemul bancar a înregistrat, în luna mai, un deficit de lichiditate de 15,9 miliarde lei

Sistemul bancar a înregistrat un deficit de lichiditate lunar de 15,9 miliarde de lei în luna mai, arată analiştii BCR Cercetare într-un raport de analiză. În luna aprilie a fost înregistrat un deficit de lichiditate de 13,6 miliarde de lei.

Analiştii din piaţă anticipează că sistemul bancar va rămâne în deficit de lichiditate pentru tot restul anului în condiţiile în care BNR s-a angajat să ţină un "control ferm" asupra lichidităţii, inclusiv pentru a "motiva" băncile să vină către deponenţi cu oferte mai bune de economisire.

"Poziţia de lichiditate a sistemului bancar faţă de BNR a înregistrat un deficit lunar de 15,9 miliarde lei (stoc mediu zilnic) în luna mai. În luna aprilie a fost înregistrat un deficit de lichiditate de 13,6 miliarde lei. Acest deficit este explicat de operaţiunile repo bilaterale în valoare de 3,5 miliarde lei şi accesarea facilităţii de creditare a băncii centrale (Lombard - n.r.) în valoare de 12,7 miliarde lei (stoc mediu zilnic). Valoarea totală a cumpărărilor BNR de titluri de stat în lei din luna mai a fost de 37 milioane lei", arată specialiştii BCR.

BNR a revenit în piaţa secundară de titluri de stat în lei în luna martie, după o pauză de 11 luni, cumpărând titluri în valoare de 367,3 milioane de lei. Cu achiziţiile din luna mai, stocul de titluri de stat cumpărate de BNR din piaţa secundară a ajuns la aproape 5,9 miliarde de lei.

Achiziţiile de titluri de stat în lei din piaţa secundară din martie au fost operate pentru debloca practic piaţa primară în condiţiile unei lipse totale de cerere pentru emisiunile prin care se finanţează guvernul, după invazia rusească din Ucraina şi creşterea aversiunii la risc. Totodată, BNR a căutat atunci să aplice presiune descendentă pe costurile de finanţare ale Guvernului după creşterea masivă a randamentelor din debutul anului şi să transmită un semnal de încredere investitorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9486
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2060
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5502
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.5444

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro