BEI: Românii consideră că schimbările climatice pot fi gestionate doar dacă simultan cu aceasta sunt eliminate şi inegalităţile

T.B.
Internaţional / 28 noiembrie 2023

BEI: Românii consideră că schimbările climatice pot fi gestionate doar dacă simultan cu aceasta sunt eliminate şi inegalităţile

Desfăşurat din 2018, Sondajul BEI cu privire la climă oferă informaţii privind opiniile legate de schimbările climatice ale oamenilor din marile economii din întreaga lume, cu peste 30 000 de respondenţi din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, China, India, Japonia, Regatul Unit, Emiratele Arabe Unite, Canada şi Coreea de Sud. BEI este instituţia de creditare a Uniunii Europene şi cel mai mare creditor multilateral din lume pentru proiectele de acţiuni climatice, se arată într-un comunicat al BEI, remis redacţiei.

După un alt an plin de provocări marcat nu numai de inflaţie, ci şi de valuri record de căldură şi secetă, respondenţii români au devenit mai conştienţi de impactul profund al schimbărilor climatice şi de necesitatea unei acţiuni imediate în România şi în întreaga lume, potrivit rezultatelor Sondajului BEI cu privire la climă, informează sursa. În timp ce creşterea costului vieţii este considerată de departe cea mai mare provocare[1] pentru respondenţi (78% o plasează în primele trei preocupări pentru ţara lor, cu 8 puncte peste media UE), urmată de inegalitatea veniturilor (46%), impactul schimbărilor climatice şi degradarea mediului ocupă locul trei cu o diferenţă mică, 45% considerându-le o preocupare majoră (5 puncte peste media UE), potrivit comunicatului.

După ce au clasat inflaţia şi inegalitatea veniturilor drept cele mai importante provocări majore, majoritatea respondenţilor români au solicitat politici echitabile pentru a aborda urgenţa climatică. 65% (cu 3 puncte sub media din Uniunea Europeană) susţin că tranziţia către o economie cu emisii scăzute de carbon poate avea loc doar dacă inegalităţile sociale şi economice sunt abordate în acelaşi timp, informează BEI.

Cu toate acestea, doar 33% dintre respondenţi spun că au încredere în capacitatea guvernului de a realiza o astfel de tranziţie climatică justă, conform sursei citate.

În ceea ce priveşte chestiunea compensaţiei acordate ţărilor în curs de dezvoltare pentru a le ajuta să facă faţă impactului schimbărilor climatice - ceea ce se aşteaptă să fie o preocupare principală la Conferinţa ONU privind schimbările climatice din 2023 de la Dubai (COP28) - majoritatea respondenţilor români sunt în favoarea extinderii ajutorului dincolo de graniţele lor, pentru a sprijini ţările cele mai vulnerabile în faţa schimbărilor climatice şi pentru a asigura o tranziţie justă la nivel global către un viitor rezilient şi neutru din punct de vedere climatic, arată datele comunicatului.

60% dintre respondenţi (similar cu media UE) sunt de acord că ţara ar trebui să compenseze financiar naţiunile afectate pentru a le ajuta să lupte împotriva impactului schimbărilor climatice, transmite sursa.

Rezultatele sondajului arată că 66% dintre respondenţii români (cu 7 puncte peste media UE de 59%) ar fi dispuşi să plătească mai mult impozit pe venit pentru a ajuta gospodăriile cu venituri mai mici să facă faţă costurilor unei tranziţii ecologice. 54% ar fi de acord să plătească un plus de 1-2% din venitul lor, iar 13% ar fi de acord să plătească un plus de 5-10%, potrivit comunicatului.

Marea majoritate a respondenţilor au spus că ar fi, de asemenea, în favoarea altor tipuri de politici legate de climă, potrivit BEI. De exemplu, 78% au spus că ar fi în favoarea unei reforme fiscale privind combustibilii fosili pentru a elimina subvenţiile şi scutirile fiscale acordate sectorului aviaţiei şi altor industrii care se bazează intens pe combustibilii fosili, arată datele studiului.

Conform BEI, vicepreşedintelui BEI, Kyriacos Kakouris, a declarat: "Cel mai recent Sondaj BEI cu privire la climă subliniază sensibilitatea profundă a românilor cu privire la impactul schimbărilor climatice şi angajamentul lor de a le aborda ferm. Aceştia recunosc că o tranziţie reuşită către o lume neutră din punct de vedere climatic merge mână în mână cu abordarea inegalităţilor sociale şi economice acasă şi la nivel global. La Banca Europeană de Investiţii, ne angajăm pe deplin să sprijinim o tranziţie justă, care să nu lase pe nimeni în urmă. Solidaritatea şi măsurile practicabile sunt mai importante ca oricând."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5843
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8128
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.5965

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb